Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Het stadsdeel Montferrand

In de middeleeuwen was de macht van de bisschop van Clermont de graaf van de Auvergne een doorn in het oog en dus besloot de laatste om buiten de stadsmuren van Clermont een kasteel te bouwen. In de 13de eeuw ontstond er aan de voet van dit kasteel een nederzetting, Montferrand, die gebouwd werd volgens een dambordpatroon. Het voordeel van dit rechtlijnige stratenplan was dat men de stad snel kon opbouwen. Voorts vereenvoudigde het ontstane patroon de uitgifte van grond. Dankzij de komst van een rechtbank in de 16de eeuw groeide de stad snel en lieten de inwoners tientallen herenhuizen bouwen. Toen de rechtbank naar Clermont verhuisde, was het echter snel gedaan met de welvaart van Montferrand. In 1630 volgde de vereniging van Clermont en Montferrand.

Veel herenhuizen in Montferrand zijn sinds 1962 gerestaureerd en kunnen bezocht worden. De aantrekkelijkste herenhuizen staan aan de Rue de la Rodade, de Rue Jules Guesde, de Grande Rue du Languedoc, de Rue Kléber, de Rue Montorcier en de Place Marcel Sembal

Rue de la Rodade

Aan deze straat vindt u 15de-eeuwse herenhuizen op nr. 20 (Hôtel du Bailliage en toeristeninformatie), nr. 29 (Hotel Doyac), en nr. 36 (Hôtel Regin). In een zijstraat (Rue de la Cérisière 2) staat het Hôtel de la Faye des Forges, dat twee gebeeldhouwde leeuwen en een wapenschild in het timpaan heeft. Aan de Rue Marmillat nr. 5 bevindt zich het Hôtel de la Porte met een 16de-eeuwse traptoren. Op de hoek van de Rue de la Rodade en de Rue des Cordeliers staat het Maison de 1'Apothicaire, met boven de deur een grappige afbeelding van een apotheker die met een klisteerspuit in het achterwerk van een patiënt spuit.

In het verlengde van de Rue de la Rodade in Montferrand ligt de Rue du Seminaire. Als u deze weg inwandelt, vindt u rechts (bereikbaar via de Rue Kléber) de Notre-Dame de Prospérité, een kerk met in de kapellen fraai uitgesneden retabels en een roosvenster in de voorgevel. Direct ten zuiden van de kerk ligt de Rue R. Montorcier, met op nr. 2 de voormalige koorknapenschool in het Hôtel de la Chanterie (13de eeuw; naast de kerk). Onder het dak van nr. 4 bevindt zich het Maison d'Adam et d'Ève, met op het binnenhof een afbeelding in reliëf van de verzoeking in het paradijs. De Rue du Seminaire komt achter de kerk uit op de ronde Place Marcel Sembal. Hier stond ooit het kasteel van de graven van de Auvergne. De oude woningen die vroeger rond het kasteel stonden, zijn nog altijd aanwezig, maar op de plaats van het kasteel is nu een parkeerterrein.

Rue Kléber

Vóór de Notre-Dame de Prospérité in Montferrand strekt zich in zuidelijke richting de Rue Kléber uit. Ook hier staan enkele bezienswaardige herenhuizen. Op nr. 14, vlak bij de ingang van de kerk, staat het Maison de 1'Ange, met een engel boven de deur op het binnenhofje. Ernaast, op nr. 12, staat het Maison de 1'Eléphant, met een afbeelding van een olifant boven het raam. Hoewel de olifant al bekend was uit de verhalen over Alexander en Hannibal, verwierf hij hernieuwde belangstelling dankzij de verhalen van teruggekeerde kruisvaarders.

Rue Jules Guesde

Aan de Rue Jules Guesde nr. 28 in Montferrand ligt het Maison de Lucrèce. Op het binnenhof zijn drie medaillons en een Mariabeeld, alle gehouwen uit vulkanisch gesteente. Een gelijksoortig huis uit de 15de eeuw, het Hôtel Gaschier, vindt u op nr. 20. Op de hoek met de Grand Rue du Languedoc, een middeleeuws straatje, staat het 16de-eeuwse Hôtel de Lignat, eveneens met binnenhof. Een van de fraaiste binnenhoven vindt u echter op de Rue Jules Guesde nr. 13, bij het Hôtel de Fontenilhes. Het Hôtel d'Albiat ten slotte bevat op het binnenhof een afbeelding van een engel die met twee centauren vecht. Vandaar dat men dit herenhuis ook wel het 'Centaurenhuis' noemt. De centaur, een mythisch wezen, is een mens met het onderlijf van een paard.

Musée des Beaux-Arts

Via de Place du Temple, achter de Place Marcel Sembat, kunt u naar het Museum van schone kunsten wandelen. Dit museum werd in 1993 geopend op de plaats waar ooit het gerechtshof van Montferrand stond, de zogeheten Cour des Aides. Nu staat er een van de bekendste musea van de Auvergne.

In het moderne museum in Montferrand maakt u kennis met de geschiedenis van het omliggende gebied van de 13de eeuw tot heden. Verder hangen er schilderijen uit de 17de eeuw (Jacques en Claude Callot en Philippe de Champaigne) en de 18de eeuw (Duplessis). De 19de en de 20ste eeuw zijn vertegenwoordigd met fraaie impressionistische schilderijen uit onder meer de school van Murot. Kenmerkend is de verscheidenheid aan kleur in de besneeuwde landschappen. Het leven en landschap van de Auvergne komt goed tot uitdrukking op de schilderijen van Armand Guillaumin. Het bekendste schilderij in het museum is Les Saltimbanques (De straatartiesten), in 1874 geschilderd door Gustave Doré (1832-1883). Op het schilderij staat een kind dat zojuist van een jongleurstouw is gevallen en bij zijn moeder zit. De schoppenaas op de grond is een verwijzing naar het ongeluk. In dezelfde zaal hangt een geschilderd landschap, een uitzicht op de Monts Dore, van Jean Desbrosses (1835-1906).

MUSEUM VAN SCHONE KUNSTEN GEOPEND: Wo.-ma. 10-18 u.

10 prachtige bestemmingen in Het stadsdeel Montferrand en Auvergne