Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Issoire

Qui voudrait ne pas louanger Issoire? Cette Couze torrentueuse dans la ville même, ce jardin public, verte page romantique pareille au rivage du Meschacébé, ce mail, ces boulevards engageants, tout cela si aimable. (Henri Pourrat) 

Op de oever van de Couze, die stroomafwaarts samenvloeit met de Allier, ligt het stadje Issoire (15.000 inwoners), tegenwoordig een belangrijk centrum voor aluminiumproduktie. De meeste aluminiium voorwerpen vinden toepassing in de luchtvaartindustrie. 

Saint-Austremoine

Volgens de overlevering koos de christelijke zendeling Austremoine in de 3de eeuw deze vruchtbare plek uit om een klooster te bouwen. In de 12de eeuw begon men met de bouw van de huidige kloosterkerk, een van de fraaiste voorbeelden van Romaanse bouwkunst in de Auvergne. De piramidale opbouw van de kerk is goed te zien doordat het bouwwerk op een groot plein, een zogeheten esplanade, staat. Bijzonder zijn de gebeeldhouwde afbeeldingen van de tekens van de zodiaque (dierenriem) en de symbolen van de maanden onder de dakrand van de kapellen.

Als u de kerk betreedt, wacht u een aangename verrassing: het interieur is zeer ruim van opzet voor een Romaanse kerk. Bovendien zijn de muurschilderingen tussen 1857 en 1859 opnieuw aangebracht, waarbij zo getrouw mogelijk de oorspronkelijke inrichting is gevolgd. Vergis u niet: in de middeleeuwen waren alle kerken van binnen bontbeschilderd. Deze kerk is echter de enige in Frankrijk waar men gepoogd heeft om de oorspronkelijke, middeleeuwse sfeer te herstellen. De prachtig gebeeldhouwde kapitelen in het koor zijn ook beschilderd. Dankzij de kleuren waren de afbeeldingen veel duidelijker zichtbaar en konden zij hun taak naar behoren vervullen: het geven van godsdienstonderwijs aan ongeletterden. De tweede pilaar links stelt het Laatste Avondmaal voor; de derde toont Maria bij het graf van Jezus. Links en rechts van het koor leiden trappen naar de ruime crypte waar, in een 13de-eeuwse, met emaille versierde schrijn, de relieken van de heilige Austremoine liggen. Brede zuilen dragen de ronde gewelven en het bovenliggende koor. Als u de kerk verlaat, vergeet dan niet om in het voorportaal de resten van een 15de-eeuwse schildering van het Laatste Oordeel te bekijken.

KLOOSTERKERK ST-AUSTREMOINE GEOPEND: Juli-aug. dagelijks 8-20 u.; sep.-juni dagelijks 8-18 u.

Château Parentignat

Vier kilometer ten zuidoosten van Issoire ligt het 18de-eeuwse kasteel Parentignat. In het breed uitwaaierende kasteel hangen bezienswaardige schilderijen van onder meer Nicolas de Largillierre, Carl van Loo en Vigée Lebrun. In de stallen staan enkele koetsen. Bijzonder is de brede toegangsweg door de Engelse landschapstuin, de zogeheten Cour d'honneur.

KASTEEL PARENTIGNAT GEOPEND: Juli-aug. wo.-ma. 14.30-18 u.; juni en sep. za. en zo. 14.30-18 u.

Puy d'Usson

Dertien kilometer ten zuidwesten van Issoire verrijst een kraterpijp, de Puy d'Usson, uit de bodem. Het zachtere materiaal van de oorspronkelijke vulkaankegel is door erosie verdwenen. (Zie ook Vic-le-Comté.) Vanaf de top van de Puy d'Usson heeft u een fraai uitzicht over de omgeving.

Colamine-sous-Vidable

In de kerk van Colamine-sous-Vidable staan 12de-eeuwse houten heiligenbeelden. Zij zaten verstopt in een dubbele wand achter het hoofdaltaar. In 1979 kwamen ze tijdens restauratiewerkzaamheden te voorschijn.

Champeix

Dertien kilometer ten westen van Issoire ligt het kasteeldorp Champeix. Van het kasteel Le Marchidial resteren slechts ruïnes.

Grotten

Ongeveer vier kilometer ten westen van Issoire liggen de grotten van Perrier. In dit door mensenhand uitgehakte grottenstelsel heeft men beenderen van voorhistorische dieren (olifanten, mastodonten) gevonden.

Als u vanaf de grotten de oever van de Pavin naar het westen volgt, komt u na 18 km bij de grotten van Jonas. Ook deze grotten zijn in de prehistorie door mensen uitgehakt. In de middeleeuwen verbouwde men ze tot een burcht en kapel. De 11de-eeuwse muurschilderingen in de grot getuigen van het bestaan van deze kapel.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 185.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Issoire en Auvergne