Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Orcival

Notre-Dame-d'Orcival

[[wysiwyg_imageupload:166:]]Ook in Orcival staat een schoolvoorbeeld van Romaanse kerkbouw: de Notre-Dame-d'Orcival. Net als de eerder beschreven Romaanse kerken in de Auvergne heeft dit gebouw rondom de achtkantige kerktoren een piramidale opbouw. Men begon in 1146 met het stapelen van de eerste grijsbruine stenen van andesiet en in 1178 was de kerk gereed. De hengsels van de toegangsdeuren zijn nog authentiek Romaans. De zware ijzeren boeien hingen bevrijde gevangenen als teken van dank aan de muren.

Het meest opmerkelijke aan de kerk in Orcival is de manier waarop het licht binnenvalt. Het interieur is sober en donker, maar de architect heeft vanaf de ingang naar het altaar steeds meer vensters aangebracht. Hierdoor vestigt het binnenvallende licht (symbool voor Christus) direct de aandacht op het koor met het granieten hoofdaltaar. Achter het hoofdaltaar staat op een zuil een ongeschonden, met goud beslagen afbeelding van Notre-Dame d'Orcival uit de 12de eeuw. Ter ere van haar houdt men hier op hemelvaartsdag een processie. Onder het koor bevindt zich een crypte met een altaar van de beeldhouwer Kappelin en een 14de-eeuws Mariabeeld.

In tegenstelling tot de andere Romaanse kerken in de Auvergne heeft deze kerk in Orcival maar één gebeeldhouwd kapiteel met een voorstelling van een verhaal: Foldives, de rijke vrek die met beide handen zijn geldzak vasthoudt, terwijl twee duiveltjes aan hem trekken. Het is het eerste kapiteel aan de zuidzijde van de kerk. Rondom de koorgang zijn kapitelen met afbeeldingen van vogels, vissen en demonen te zien.

Musée dee Minéralogie

Liefhebbers van stenen, kristallen en mineralen kunnen hun hart ophalen in het Musée de Minéralogie in Orcival.

MINERALOGISCH MUSEUM GEOPEND: Apr.-okt. 8-20 u.

Chateau de Cordès

Drie kilometer ten noorden van Orcival ligt het 13de-eeuwse kasteel van Cordès met zijn peperbustorens, dat omringd wordt door een tuin van de hand van de tuinarchitect Le Nótre. Het gebouw werd tweemaal verbouwd: in de 15de en in de 17de eeuw. Bijzonder zijn de salon en de eetkamer. In de kapel staat de 16de-eeuwse tombe van Yves 11 van Allégre.

KASTEEL CORDÈS GEOPEND: Dagelijks 10-12 u. en 14-18 u.

Vulkanische Verschijnselen

Ten zuiden van Orcival liggen enkele bezienswaardige kratermeren en twee reusachtige basaltblokken. Vlak bij het gehucht Servières, 6 km van Orcival, ligt het Lac Servière (1235 m). Nog verder zuidwaarts strekt zich het 25 ha grote Lac de Guéry uit. Dit meer werd gevormd door een lavastroom die hier een riviertje blokkeerde. Ten westen van het meer liggen de rotsen Tuilière en Sanadoire, twee reusachtige basaltrotsen. Zij zijn van elkaar gescheiden door een u-vormig dal dat tijdens de laatste ijstijd uitgeschuurd werd door een gletsjer.

campsite

Camping l'Europe

Familiecamping met veel speel- en animatiemogelijkheden voor kinderen.Verwarmd zwembad met glijbaan. Midden tussen de vulkanen van de Auvergne biedt deze camping naast...

v.a. 98.00 p.p.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

Frankrijk > Cantal > Marchal-Accommodatie

Camping Chalets De L'eau Verte

Vrijstaande, houten chalets in het hart van de Auvergne. Alle is gelijkvloers. De chalets hebben zicht op de bergen, platteland, bos, rivier,...

v.a. 510.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Orcival en Auvergne