Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Riom

Riom - in de middeleeuwen een belangrijke stad - voerde lange tijd een concurrentiestrijd met het nabijgelegen Clermont-Ferrand. Hoewel Riom deze strijd verloor, staan er in de stad nog tal van prachtige herenhuizen die een bezoek waard zijn.

Fonteinen

Uiteraard bezaten de herenhuizen in Riom in de middeleeuwen geen eigen waterleiding. Voor de watervoorziening werden fonteinen aangelegd. Deze fonteinen waren door middel van pijpleidingen verbonden met waterreservoirs buiten de stad. De hele bevolking haalde er water, waardoor de fonteinen een middelpunt van het sociale leven waren. Schilderijen uit die tijd geven daar een romantisch beeld van. Enkele kunstig gebeeldhouwde fonteinen verfraaien tot op heden de straten en pleinen van Riom. De bekendste zijn de Fontein van Adam en Eva, de Fontein van de pad (Fontaine du Crapaud) en de Fontein Ballainvilliers, alle gelegen in het westelijk deel van de oude stad. 

De Oude Stad

De omwalling van de oude stad Riom is verdwenen, maar een met bomen geflankeerde rondweg herinnert aan de stadsmuur die hier ooit stond. Een poort, de Porte de Mozac, staat nog overeind. Hier vindt u ook de eerder genoemde Paddefontein (Fontaine du Crapaud). Drie parallelwegen lopen van west naar oost door het oude stadscentrum. De meest noordelijke weg is de Rue St-Amable, die overgaat in de Rue de 1'Hôtel de Ville. Zuidelijk daarvan gaat de Rue H. Gomot over in de Rue Marivaux. En weer ten zuiden daarvan gaat de Rue de la Harpe over in de Rue du Marthuret.

Rue St-Amable en Rue de l'Hôtel de Ville

Links van de Porte de Mozac in Riom staat de Fontein van de Crapaud. Via de rondweg komt u bij de Place de la Fédération en de Rue St-Amable, met links de Fontein Ballainvilliers. Hierachter staat de 12de-13de-eeuwse Église St-Amable. Het gebedshuis is vernoemd naar de eerste pastoor van de stad, die hier in de 5de eeuw van de kansel preekte. Ieder jaar op de 11de juni is er een processie ter ere van deze heilige. De voorgevel van de kerk stamt uit de 18de eeuw. Fraai in het interieur is het gotische koor.

Even verder kruist de Rue St-Amable de Rue de 1'Horloge. Hier staat de Tour de l'Horloge, een prachtige klokketoren die in de 14de eeuw werd gebouwd en in de 17de eeuw werd verhoogd. Op nr. 7 en nr. 12 in de Rue de l'Horloge staan 16de-eeuwse herenhuizen. Andere 16de-eeuwse huizen vindt u aan de Rue de 1'Hôtel de Ville, zoals het Maison des Consuls (met een torentje op de hoek) en het l'H6tel de Ville. In de vestibule van het Hôtel de Ville hangt een geëmailleerde plaat lava met een kopie van de brief die Jeanne d'Arc schreef aan de inwoners van Riom. Het origineel wordt bewaard in het Museum Mandet, eveneens aan de Rue de 1'Hôtel de Ville. In het museum hangen 17de-eeuwse schilderijen uit Vlaanderen en Holland en schilderijen van Natoire, Raoux, Regnault, Cornet en Berthon. Verder zijn hier meubels, tapijten en een beeldhouwwerk van Rodin te zien. In een zijstraat, de Rue Delille, bevindt zich het Museum van de Auvergne met een overzicht van het leven in de Auvergne.

MUSEUM MANDET EN AUVERGNEMUSEUM GEOPEND: Juni-sep. wo.-ma. 10-12 u. en 14.30-18 u.; okt.-mei. wo.-zo. 10-12 u. en 14-17.30 u.

Aan het eind van de Rue de 1'Hôtel de Ville in Riom kunt u via de Rue St- Louis naar de Sainte Chapelle wandelen. Deze 14de-eeuwse kapel hoorde ooit bij het kasteel van hertog Jean de Berry. De kapel bevat kleurige 15de-eeuwse ramen.

Rue H. Gomot en de Rue de la Harpe

De Porte de Mozac in Riom vormt de toegangspoort tot de Rue H. Gomot met links, op de hoek van de Rue Sirmond, het Maison de 1'Artisan. In deze straat is ook de Fontein van Adam en Eva te vinden. De volgende straat links is de Rue de la Harpe. Langs deze weg bevindt zich het Quartier des Tanneries (leerlooiers) en het Maison d'Antoine Pandu. Op de kruising met de Rue du Commerce (het verlengde van de Rue de 1'Horloge) staat de Notre-Dame du Marthuret met een 14de-eeuws beeld van La Vierge a VOiseau (Onze-Lieve-Vrouw van de duif).

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 185.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Riom en Auvergne