Departement Puy-de-Dôme

Swipe

Thiers

Thiers (15.500 inwoners) ligt boven het dal van de Durolle. Niet minder dan 140 stroomversnellingen en watervalletjes liggen aan de voet van de stad Thiers. In verband met het sterke verval van het water ontstonden er langs de oever watermolens waar messen werden geslepen. In de loop van de 15de eeuw groeide deze nijverheid uit tot de grootste in Frankrijk; men exporteerde onder meer naar Nederland, België en Spanje. De molens functioneren niet langer, maar de messenindustrie is gebleven. De produkten die in ruim 300 messenfabrieken worden gemaakt, zijn nog altijd in heel Frankrijk gewild. Een derde van de bevolking van Thiers werkt in de messenindustrie. De papierindustrie maakte eveneens gebruik van het snelstromende water van de Durolle, maar heeft de tand des tijds niet weten te doorstaan.

 

Veel smalle, steile straatjes bepalen het aanzicht van het oude centrum van de stad Thiers. Vanaf het Terrasse du Rempart heeft u een fraai uitzicht

 

Place du Pirou

Het centrum van Thiers is de Place du Pirou, waar in het 15de-eeuwse Maison du Pirou de toeristeninformatie is gehuisvest. Vanaf het plein loopt de Rue du Pirou in oostelijke richting. Op nr. 11 staat het Maison des Sept Péchés Capitaux (Huis van de zeven doodzonden), zo genoemd naar de zeven balken die de eerste verdieping steunen.

 

Musée des Couteliers

Ten zuiden van de Place du Pirou ligt de Rue de la Coutellerie (= messenfabriek). Op nr. 21 en 23 vindt u het 15de-eeuwse Maison des Couteliers, het Messenslijpershuis. Samen met het Maison des Échevins (= schepenen) op nr. 58 huisvest dit pand het Messenslijpersmuseum. In beide huizen toont men de ontwikkeling van de messenindustrie in Thiers. Het museum herbergt tevens een messenmakerij.

 

MESSENSLIJPERSMUSEUM GEOPEND: Juni-sep. dagelijks 10-12 u. en 14- 18.30 (za. en zo. 18 u.); okt.-mei dagelijks 10-12 u. en 14-18 u.

 

Vallei van de Durolle

Ten oosten van de Rue de la Coutellerie inThiers ligt de Saint-Genès. De kerk toont Romaanse elementen en heeft een van de grootste koepels in de Auvergne. Rond deze kerk breidde de stad Thiers zich in de middeleeuwen uit. De stad is echter ontstaan aan de oever van de Durolle, rond de Église du Moutier (kloosterkerk). Hier start de zogenoemde Route de la Vallée, die over een lengte van 3 km de rivier stroomopwaarts volgt. De aangename wandeling voert langs de plaatsen waar ooit de watermolens in vol bedrijf waren. De grootste waterval is de Creux du Salien.

 

Iloa

Op de oever van de Dore, ten noorden van Thiers, ligt het recreatiepark Iloa met een zwembad, waterglijbanen, een meertje, picknicktafels en een camping.

Frankrijk > Aveyron > Entraygues-sur-Truyère-Standplaats

Camping Val De Saures

De camping ligt aan de voet van de bergen van Auvergne en Aubrac, aan een scherpe bocht van de rivier de Lot,...

v.a. 69.00 p.p.

Frankrijk > Cantal > Marchal-Accommodatie

Camping Chalets De L'eau Verte

Vrijstaande, houten chalets in het hart van de Auvergne. Alle is gelijkvloers. De chalets hebben zicht op de bergen, platteland, bos, rivier,...

v.a. 510.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Thiers en Auvergne