Departement Santa Cruz

Swipe

El Chaco

Ten zuiden van de stad Santa Cruz, richting de Argentijnse grens verandert het landschap van droge bossen geleidelijk in uitgestrekte steppes met dicht struikgewas en ondoordringbare struiken, onderbroken door een geïsoleerde boerderij of een Guaraní nederzetting en droge tropische bossen. Dit is het gebied van de onmetelijke Gran Chaco die zich uitstrekt over Paraguay, Argentinië en Brazilië. Omdat dit gebied nauwelijks gecultiveerd is komen hier veel wilde dieren voor, inclusief de jaguar, de pecari en het hert. Ten zuidoosten van Santa Cruz ligt het grootste nationale park in Zuid-Amerika, Parque Nacional Kaa-Iya del Gran Chaco, met een oppervlakte van 34000 km2. Er lopen twee wegen door El Chaco; de geasfalteerde hoofdweg verbindt Santa Cruz met Yacuiba aan de Argentijnse grens. De recentelijk aangelegde, in een redelijk goede staat verkerende Trans-Chaco begint in Villamontes en gaat door het centrale gedeelte van de Chaco naar Asunción, de hoofdstad van Paraguay.

De laatste jaren wordt El Chaco gepromoot als een toeristische bestemming en is men bezig met het uitzetten van toeristische routes met verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld de Ruta de Guaraní, waarbij diverse inheemse comunidades (nederzettingen)aangedaan worden om hun cultuur en artesanía (handwerk) te leren kennen. Daarnaast is er La Ruta de Guerra de Chaco (Chaco-oorlog), die museums en monumenten aandoet en ten slotte is er La Ruta Che , die gaat via Camiri, Lagunillas, Casa Calamina, Ñancahuazú, Vado del Yeso, Vallegrande, Pucará, La Higuera en Samaipata. Hobbyisten kunnen zelfs een gedeelte van de route lopen, zoals Che dat gedaan heeft, door de wildernis.

Ten slotte worden de laatste jaren diverse haciënda’s omgebouwd tot sfeervolle hotels, zonder de originele stijl te verliezen, waar de bezoeker kennismaakt met het dagelijkse leven op een haciënda Chaqueña en allerlei activiteiten kan ondernemen zoals bijvoorbeeld wandelen en paardrijden.

Camiri (810 m), 294 km ten zuiden van Santa Cruz, vormt het begin van de in ontwikkeling zijnde toeristische La Ruta del Che, die de route volgt die Che Guevara in 1967 heeft gevolgd met zijn guerrilla’s, op de vlucht voor het Boliviaanse leger en die eindigde met de executie van de rebellenleider in het plaatsje La Higuera. Het stadje zelf dankt zijn bestaan aan olie- en gaswinning en er zijn dan ook rondleidingen om de historische monumenten op het oude terrein van de nationale oliemaatschappij YPFB te bezoeken. In Camiri bevindt zich het schooltje waar de Franse intellectueel Regis Debray in gevangenschap verbleef in afwachting van zijn proces, waarin hij beschuldigd werd lid te zijn van de guerrillagroep onder leiding van Che Guevara.

Het gerechtelijk proces trok aandacht in de hele wereld en uiteindelijk kreeg hij 30 jaar cel opgelegd maar werd vier jaar later om mysterieuze redenen vrijgelaten.

In het plaatsje bevinden zich enige hotels waaronder Hotel JR, Sánchez 241, 99522200, dat goede faciliteiten heeft. Hacienda Yatigúigua ligt 15 km van Camiri. Er zijn diverse restaurants zoals Palacio del Pollo.

’s Avonds rijden er bussen naar Santa Cruz vanaf Bolívar en Cochabamba (reistijd 8 uur). Als de weg het toelaat zijn er bussen naar Sucre (24 uur).

Lagunillas ligt op de Ruta Che en heeft een museum dat gewijd is aan de beroemde Argentijnse guerrillaheld. Bovendien bevindt zich hier aan de Río Ñancahuazú, de Hacienda Quebrada Grande, of Casa de Calamina, waar de guerrilla’s zich voorbereidden voor hun revolutie en waar ze hun wapentuig opsloegen. In de omgeving van Lagunillas vonden ook de eerste confrontaties met het Boliviaanse leger plaats. Tussen Lagunillas en Villa Vaca Guzamán bevindt zich een archeologische zone, afkomstig van misschien de Inca’s.

Info. Er is een hotel zonder naam en er zijn simpele eetgelegenheden rond de plaza maar vlakbij is de comfortabele Hacienda Caraparicito. Vanaf de straat La Guardia in Santa Cruz vertrekt elke dag om 13.30 uur een bus naar Lagunillas, 6 uur reistijd.

Charagua (735 m). Dit is een belangrijk historisch plaatsje, dat in 1935 tijdens de Chaco-oorlog bezet werd door militaire troepen uit Paraguay; de kogels in de huizen getuigen nog van de strijd. Nu is het een vreedzaam plaatsje, typerend voor de Chaco en heeft het enige attracties zoals Museo de la Cultura Guaraní. Dit museum is opgezet door de non-profitorganisatie Hombre y Naturaleza en laat alle facetten van de Guaraní-cultuur zien. Bovendien is er een zaal gewijd aan de Chaco-oorlog en is er een winkel met regionaal handwerk. Op 21 april is er in het plaatsje de grote jaarlijkse veemarkt. Rondom de plaats liggen diverse typische Guaranídorpjes zoals Isoso, en deze kunnen toeristen bezoeken. De bewoners laten graag hun gewoontes en gebruiken en hun handwerk zien. De omgeving biedt daarnaast nog fossielen van prehistorische beesten zoals de botten van een reuzenluiaard en reuzengordeldier en een tand van een mastodont, die zijn tentoongesteld in een museumpje in Choritto Bajo (15 km). Verder zijn er in de omgeving heetwaterbaden bij Agua Calientes en diverse uitzichtpunten over El Chaco.

Info. Het plaatsje heeft diverse restaurants en simpele hotels. Hacienda Itaguazurenda, op 13 km afstand biedt een luxe-overnachting.

Vanaf de straat La Guardia in Santa Cruz vertrekt elke dag om 10.30 uur een bus naar Charagua (6 uur reistijd) en daarnaast vertrekt vanaf het einde van Isabel la Católica in Santa Cruz elke dag om 14 uur een bus. Tevens vertrekt op ma. en do. om 15.30 uur de trein uit Santa Cruz (8 uur reistijd).

Parque Nacional y ANMI Kaa Iya del Gran Chaco. Charagua vormt de toegangspoort tot het grootste beschermde gebied van Bolivia (bijna even groot als Nederland) met droge Chiquitano- en Chaqueño-bossen, met een enorme verscheidenheid aan flora en fauna (zie achtergronden, flora en fauna). Een moeilijk berijdbare weg leidt langs de Río Parapeti naar Bañados de Izozog, diep in het park, waar nog 20 zeer authentieke Guaranínederzettingen zijn, wier bewoners graag hun gebruiken en gewoontes aan belangstellenden demonstreren. Dit is een zeer geïsoleerd gebied en is alleen te bereiken met een georganiseerde tour.

Overnachten op haciënda’s in El Chaco

Haciënda Yatigúigua (plaats van de kleine vos) (US$70), 15 km van Camiri. Een zeer aangenaam landhuis met een huiselijke sfeer in een paradijselijke omgeving. Het complex bevat een ecologisch wandelpad door ongerept woud en is omgeven door verschillende Guaraníesdorpjes die interessant zijn om te bezoeken.

Haciënda Caraparicito (US$90), 20 km van het plaatsje Lagunillas, is nog grotendeels intact en geeft een goed beeld van de architectuur van de Chaco uit de 19e eeuw. De gasten kunnen participeren in de dagelijkse werkzaamheden op de veeboerderij en leren werken met bijvoorbeeld leer. Daarnaast behoren paardrijden, wandelen naar een archeologische zone, fietsen en vissen op pacu tot de mogelijkheden. Bovendien beschikt de haciënda over eigen transport. De omgeving is mooi en zijn er veel vogels, vlinders en orchideeën te zien.

Haciënda Itaguazurenda (US$84), ligt 13 km van Charagua en is 145 jaar oud. De haciënda had een belangrijke rol in de Chaco-oorlog tegen Paraguay want het was een bevoorradingsplaats van water en voedsel voor het Boliviaanse leger. Nu leven de bewoners voornamelijk van de veehouderij en de gasten kunnen het leven en de tradities van de Chaqueño (inwoner van El Chaco) zelf ervaren op deze haciënda.

De organisatie Haciënda’s del Chaco biedt zes haciënda’s aan verspreid over de Chaco, waar overnacht kan worden. Reserveringen, tel. 39524155, www.haciendasdelchaco.com.

10 prachtige bestemmingen in El Chaco en Bolivia