Departement Santa Cruz

Swipe

Nationaal Park Amboró (Noordkant)

Rond Buena Vista, in het noordelijke deel van het Amborópark, bevinden zich aan de voet van de met uitbundige vegetatie bedekte bergen, tropische bossen en juist dit gedeelte wordt bedreigd door ‘kolonisten’ die stukken regenwoud verbranden en kappen om zo land beschikbaar te maken voor landbouw. Desalniettemin is hier nog veel ongerepte natuur te zien en is de omgeving voor de liefhebber van vogels een waar paradijs. In het primaire woud groeien veel boom- en plantensoorten, orchideeën en er zijn diverse kristalheldere plassen voor een verfrissende duik of een douche onder een waterval.

Diverse comunidades (nederzettingen) bieden interessante meerdaagse tours aan, met wandelingen door het park, waarbij accommodatie en voedsel zijn inbegrepen. Zij beschikken over tenten met matras en lakens en dekens, toiletten, voedsel, transport, gidsen, paarden en ezels.

Villa Amboró

Op de Río Surutú komen vele rivieren uit die hun oorsprong hebben in de bergen van het Amborópark, zoals Río Macuñucu, die door schitterend ongerept natuurgebied stroomt en waarlangs gedeeltelijk gelopen kan worden. La Comunidad de Villa Amboró, aan de Río Macuñucu was een van de eerste in het Amborópark met het introduceren van ecotoerisme. Zij hebben wandelpaden uitgezet door het vochtige tropische woud, die alleen belopen kunnen worden onder begeleiding van een lokale gids. Er is een wandeling van 3 tot 4 uur naar Mirador Amboró (850 m) met uitzicht op de Cerro Amboró, de hoogste berg van het park. Verder bevindt zich bij een hoge waterval, een grot waar de guácharos (vetvogels) leven. Daarnaast zijn er wandelpaden die zich door paradijselijk tropisch woud slingeren met orchideeën, varens, mossen, exotische boomsoorten en leiden naar natuurlijke poelen en maagdelijke watervallen. Refugio de Villa Amboró beschikt over een simpele ecologische herberg en een camping, voedsel, lokale gidsen en ezels en paarden voor transport. Villa Amboró is te bereiken vanaf het kruispunt El Cruce de Villa Amboró op de hoofdweg Santa Cruz-Cochabamba, waar de lokale gidsen je na afspraak opwachten.

Camping Isama

Meer naar het noorden stroomt de Río Isama en hier is eveneens een project van ecologisch toerisme, opgezet door de lokale comunidad. Er loopt onder andere een wandelpad naar het moerasgebied in de tropische regenwouden met veel watervogels. Alternatief is er een mooie wandeling langs de Río Isama, die langzaam stijgt door ongerept regenwoud met vele varens en leidt naar een spectaculaire kloof. Er is tevens een wandeling door een ecologische koffieplantage.. De camping bereik je via de comunidad Espejitos, waar je wordt opgewacht door gidsen, waarna een mooie wandeling volgt van 2 uur door het regenwoud waarbij zowel Río Surutú als Río Isama moeten worden overgestoken.

Voor beide programma’s: Probioma, 903-3432098 (Santa Cruz), www.probioma.org.bo of in Buena Vista, Hujo Rojas, 977306668.

Mataracú

In de mooie vochtige tropische bossen met hoge watervallen, rond de Río Mataracú, ligt het luxe Mataracú Tent Camp, dat accommodatie biedt aan 24 personen, met verzorging van eten, lokale gidsen en transport van en naar Buena Vista. Hier zijn allerlei activiteiten mogelijk zoals wandelen, zwemmen, kanoën, paardrijden, vissen en vogelobservatie. Je arriveert hier per jeep vanaf de plaats Santa Fe de Yapacaní, 43 km voorbij Buena Vista, op de weg naar Cochabamba.

Het tentenkamp wordt gerund door Hotel Amboró Eco Resort, 93422372.

La Chonta

Curichi del Serere, een drassig gebied midden in het regenwoud, is een goede plaats voor de observatie van vogels en wilde dieren. Hier zijn diverse wandelingen uitgezet zoals Sendero de Palmeras (het palmbomenpad) en er zijn natuurlijke poelen in de Río Saguayo. De comunidad ligt 35 km vanaf Buena Vista en houdt een jeeprit plus een wandeling van 2 uur in.

Albergue de la Comunidad Carbones, 971694726, [email protected].

Laguna Verde

Deze mooie groene lagune wordt bevolkt door kaaimannen en vormt een aantrekkelijk gebied voor andere wilde dieren. In de omgeving zijn diverse watervallen en natuurlijke poelen. Verder stroomt hier de Río Mataracú waar je in kan baden en de overweldigende natuur kan bewonderen. De entree is via Santa Fe de Yapacaní, waarna te voet diverse rivieren moeten worden overgestoken.

Comunidad Oriente Chichas, 971695905, heeft een simpele herberg en camping, voedsel en transport.

De touroperator Forest tours in Santa Cruz, 93372042, www.forestbolivia.com, biedt tours aan naar zowel La Chonta als Laguna Verde.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal Park Amboró (Noordkant) en Bolivia