Departement Santa Cruz

Swipe

Nationaal Park Amboró (Zuidkant)

Het spectaculaire Nationaal Park Amboró werd opgericht in 1973 en werd uitgebreid in de jaren negentig tot een oppervlakte van 430.000 hectare. Het beschermde natuurgebied ligt op hoogtes tussen de 700 en 3100 meter en heeft een unieke ligging, hier ontmoeten drie verschillende ecosystemen elkaar; de vochtige Amazone, de droge El Chaco en de koele Andes. Hierdoor tref je een enorme verscheidenheid aan landschappen en dieren, vogels en planten en boomsoorten aan. De zuidkant van het park (Samaipata en omgeving) bestaat vooral uit Yungas nevelwouden met steile hellingen, aangeslibde valleien en diepe ravijnen. Hier is nauwelijks toeristische infrastructuur; er zijn geen wegen en accommodatie binnen het park en alleen de bufferzones zijn te bezoeken. Het beste seizoen om het gebied te bezoeken zijn de droge maanden van mei tot november maar in de andere maanden is er, afhankelijk van de regenval, ook bezoek mogelijk. Aangezien het zeer gemakkelijk is om de weg te verliezen in dit ruige, afgezonderde gebied is het aan te raden om met een georganiseerde tour of met een gids het park te bezoeken.

Er zijn rond Samaipata drie entreepunten voor Amboró:

Comunidad La Yunga (1885 m). Deze nederzetting, die bestaat uit enige huizen rondom een voetbalveld, is met een jeep te bereiken vanuit Samaipata (22 km) of via een onverharde weg vanaf het plaatsje Mairana (13 km). Er is een FAN-kantoor waar entree betaald moet worden en waar gidsen zijn en er is een simpele ecolodge Los Helechos, om te overnachten.

Een steile onverharde weg leidt naar de parkeerplaats, vanwaar een mooi uitzicht is op het Amborópark. Hier begint een wandelpad door ongerept nevelwoud naar Bosque de los Helechos Gigantes (reuzenvarenbos). De varens kunnen in een tijdsbestek van 250 jaar een hoogte bereiken van 2,5 meter. Daarnaast is er een wandeling van 6 uur naar Laguna Los Quemados en El Mirador en zelfs is een wandeling mogelijk van drie dagen naar de Río San Rafael, een afdaling in het territorium van de Jucumari (brilbeer) en de jaguar.

Huur van tevoren een gids via het FAN-kantoor in Santa Cruz, 9033556800 of [email protected].

Las Lauras en Cerro la Mina, op een zijweg van de Samaipata-La Yunga weg, is een goed vertrekpunt voor mooie, langere wandelingen (met gids) door nevelwoud met diverse varensoorten. De top van Cerro La Mina is zelfs bereikbaar, met prachtige uitzichten over de nevelwouden. Je moet een kleine entree betalen bij de vriendelijke parkopzichter. Van hieruit kan je dieper het Amborópark in naar de mysterieuze berg Muela del Diablo (kies van de duivel).

Abra de los Toros. Deze pas ligt op 17 km van Samaipata en is bereikbaar via een slechte, onverharde weg vanaf de Achira cabañas. Vanaf hier daalt een wandelpad het nationaal park in, en onderweg word je beloond met mooie uitzichten, nevelwoud, weelderige vegetatie, orchideeën en sporen van de poema of jaguar. Daarnaast leven hier spinapen, de zeldzame kuifquetzal, toekan, buizerdarend en de machtige condor. Bovendien zijn er enige overblijfselen van een precolumbiaanse Pucará (fort) te zien. In deze omgeving is het campamento (kampeerplaats) van Don Gilberto (zie reisbureaus). Het is absoluut noodzakelijk om met een lokale gids dit gebied te bezoeken.

Flora en fauna in Amboró

Het zuidelijke en westelijke gedeelte van het park Amboró worden geclassificeerd als de Yungas en worden gevormd door hoge dichtbeboste bergen. Het is een zeer vochtig gebied, vaak bedekt onder nevel. Vandaar dat hier schitterende nevelwouden liggen met reuzenvarens, korstmossen en bromelia’s. Er zijn hier volgens schatting in het hele park meer dan 3500 plantensoorten waaronder de wurgvijg (mahonie, bergpijnboom, ceder, notenboom, asai palmboom) en diverse endemische cactussoorten. Er zijn ontelbare medicinale planten te vinden zoals uña del gato (kattenklauw), dat kanker bestrijdt en het immuunsysteem versterkt. Verder groeien er planten die de lokale bevolking voor diverse medicinale doeleinden gebruikt zoals boldo (lever), carquega (lever), vira vira (griep, dronkenschap), llanten (wonden helend). Volgens een groep studenten groeien er meer dan 500 orchideeën en 100 wildgroeiende tropische fruitsoorten en grote walnoten in het park. Enige indrukwekkende dieren die hier voorkomen zijn de jaguar, poema, reuzenmiereneter, brilbeer, otter, tapir, hert, reuzengordeldier en spinapen, een veelvoud aan knaagdieren en vleermuizen. Er zijn meer dan 800 vogelsoorten in het park waarvan enige speciale, (hoornhokko, soldatenara, kuifquetzal, de bedreigde roodwangara en rode rotshaan) en de monniksparkiet. Er zijn 105 reptielensoorten in het park waaronder de boa constrictor, de dodelijke groefkopadder en de witte kaaiman (Caimán yacaré). Ten slotte zijn er 105 vissoorten waaronder de pacú en de sábalo.

La Pajcha en Mirador de los Condores

Via een landschappelijke mooie onverharde weg bereik je na 43 km de hoge waterval La Pajcha. In dit gebied zijn veel vogels en het loont de moeite om op het zandstrand te kamperen. Taxi’s vanuit Samaipata berekenen US$30. Vanaf de waterval loopt een pad (alleen met gids) naar Mirador de los Condores, waarbij op een goede dag rond een condornest wel 10-20 condors van vlakbij te zien zijn. De wandeling duurt ongeveer 7 uur en is op de heenweg vooral stijgend.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal Park Amboró (Zuidkant) en Bolivia