Departement Santa Cruz

Swipe

Provincie Chiquitos

Deze provincie van Santa Cruz is weinig bekend bij toeristen maar het heeft enige attracties die zeker de moeite waard zijn zoals de enorme alleenstaande magische rots van Chochís en de omliggende roodgetinte tafelberglandschappen, het heerlijke en geneeskrachtige meer van Agua Calientes en het zeer rustige en mooi gelegen plaatsje Santiago de Chiquitos, vanwaar men mooie wandelingen in de omliggende bergen kan maken.

Door de pas gereedgekomen geasfalteerde weg die van San Jose de Chiquitos naar Quijarro aan de Braziliaanse grens loopt is deze regio veel toegankelijker geworden.

San José de Chiquitos

Dit marktstadje van 16000 inwoners, op 266 km van Santa Cruz, werd in 1698 gesticht en was een van de jezuïetenmissies. Het missiecomplex dat totaal van steen is gebouwd, uniek in Bolivia, heeft een bouwstijl die kenmerkend is voor de missieposten van Paraguay en Noord-Argentinië.

Het complex bestaat uit vier gebouwen die onderling verbonden zijn door een drie meter hoge muur, die een soort verdedigingswerk vormt. Van links naar rechts zijn het de Casa de los Muertos, waar de doden verbleven alvorens begraven te worden, de kerk, de stenen klokkentoren, (vraag toestemming om hem te mogen beklimmen want het uitzicht vanaf de toren is schitterend) en een jezuïetencollege, dat nu gerenoveerd wordt.

Museo Chiquitano Ayoreo is klein maar interessant, met gebruiksartikelen van de Chiquitanocultuur en informatie en uitleg over het Parque Nacional Kaa-Iya del Gran Chaco.

De laatste week van april zijn er allerlei feesten in het stadje die culmineren op 1 mei met Fiesta de San José, de dag van de viering van de lokale beschermheilige. Op die dag is er ook een grote veemarkt.

Parque Nacional Histórico Santa Cruz La Vieja, ligt op 4 km afstand, op de oude weg naar Santa Cruz. Dit is een historische plek want hier werd op 26 februari 1561 Santa Cruz de La Sierra gesticht door de Spaanse luitenant Ñuflo de Chávez. Door de dreiging van aanvallen van inheemse groeperingen en Portugese bandeirantes werd de plek in 1594 verlaten en verplaatst naar Cotoca, 260 km naar het westen (vlak bij de stad Santa Cruz). Er is alleen nog een rij van (niet originele) houten kruisen te zien, die een pad aangeven dat leidt naar een gemarkeerde plek op een heuvel, waar de ontdekkingsreiziger de nederzetting stichtte. Er is hier een monument van Ñuflo zelf. Het nationale park heeft een oppervlakte van 170 km2 en bevat een veelzijdige flora en fauna en is de hoofdreden van een bezoek. In San Jose de Chiquitos zijn een gids en (moto) taxi te regelen.

Chochís (435 m)

Dit vreedzame plaatsje, 360 km van Santa Cruz, aan de voet van de bergketen Serranía Chochís, is bekend om La Torre de Chochís, een enorme alleenstaande, aarderood getinte rots, die 320 meter boven de omgeving uitsteekt. Een recentelijk aangelegde bestrate weg leidt vanuit het dorp naar het 2,5 km verderop gelegen Santuario Mariano de la Torre, een architectonisch gezien zeer speciaal complex, ontworpen door de beroemde architect Hans Roth. Het aan de omgeving aangepaste gebouw, heeft een tentoonstelling van houtsnijwerk die elementen van de lokale cultuur en het leven van Jezus uitbeelden. Achter het complex ligt een grot waar het beeld van La Virgen Nuestra Señora Asunta de Chochís staat. Dit gebied werd in 1979 getroffen door heftige regenval waarbij het nabijgelegen dorpje El Portón weggespoeld werd en alle inwoners om het leven kwamen. Tegelijkertijd gebeurde er een wonder dat toegeschreven werd aan La Virgen Asunta, waarbij tijdens de heftige regenstormen een trein vol met passagiers een spoorbrug overstak, die luttele minuten later in zou storten. Als dank aan de Heilige Maagd heeft men een heiligdom geconstrueerd onder de rots. Aan een muur hangt houtsnijwerk, dat de tragedie in 1979 uitbeeldt. Ieder jaar op 14 en 15 augustus is er een pelgrimstocht naar de santuario. Er is een wandeling mogelijk langs het overwoekerde pad dat om de rots loopt en vanwaar mooie uitzichten zijn op Valle de Turuquapá, een spectaculair landschap van tafelland en roodgetinte rotsformaties. Een paar honderd meter achter de ingang van de Santuario ligt een pozo (plas) waarin gezwommen kan worden.

Vanaf de spoorrails, voor de camping loopt een smal 2 km lang pad naar Cascada Velo de la Novia, een 25 m hoge waterval met een heerlijke poel.

Info. Aan de plaza ligt het simpele maar zeer aangename hotel El Peregrino. Zij geven toeristische informatie. Camping y Eco-albergue, net buiten het dorp, 93432098, www.probioma.org.bo, beschikt over twee bungalows, plaatsen om te kamperen (eigen tent meenemen) en douches en toiletten. Bovendien zijn hier gidsen beschikbaar. Chochís heeft meerdere busverbindingen per dag naar Roboré en San José over een goede asfaltweg en de trein naar Santa Cruz en Quijarro stopt hier ’s avonds.

Roboré, 450 km van Santa Cruz, is een belangrijk regionaal stadje en heeft een aantrekkelijke plaza. Het vormt een goede basis voor diverse attracties in de buurt zoals Agua Calientes, Santiago de Chiquitos en Chochís.

Er zijn hotels, restaurants en bussen en taxi’s die je naar de diverse attracties brengen. De trein en diverse bussen vertrekken naar Santa Cruz (11 uur reistijd) en Quijarro (4 uur).

Agua Calientes, 32 km van Roboré. In deze bosrijke omgeving bevindt zich Los Hervores, een mooi ondiep meer dat warm geneeskrachtig water bevat, goed voor de bestrijding van reuma. Bij de ingang, waar toegang betaald moet worden, zijn kleedhokjes en eettentjes. Hier bevinden zich ondiepe bronnen waar het warme mineraalhoudende water borrelend uit de zandbodem opstijgt, een sensationeel gevoel. 2 kilometer verderop langs de spoorlijn liggen El Burriñó en El Puente (mooier), twee meertjes die eveneens genezend werken maar dieper en koeler zijn.

Vanaf Roboré gaan twee keer per dag een bus of men kan een taxi nemen, 150 Bs. met wachten inbegrepen.

Santiago de Chiquitos (620 m). Dit vreedzame plaatsje op 23 km van Roboré ligt aan de voet van de spectaculaire bergketen Serranía Santiago, en was een voormalige, in 1754 gestichte jezuïetenmissieplaats. Het klimaat is hier door de hogere ligging wat aangenamer dan de rest van Chiquitos en het plaatsje straalt rust en onbedorvenheid uit. Aan de aangename plaza staat nog de originele kerk uit de missietijd met een klein museumpje. In het dorp worden tegenwoordig diverse huizen gerestaureerd en het is aangenaam om er wat rond te lopen.

Santiago de Chiquitos ligt in de Reserva Municipal Valle de Tucavaca, dat beschouwd wordt als de plaats met het best bewaard gebleven droge tropische Chiquitanowoud van Zuid-Amerika, met onder andere veel wilde orchideeën. In het dorp is een bezoekerscentrum, Centro de Interpretación del Bosque Seco Tropical, dat informatie heeft over het park. Je kan alleen met een gids de diverse natuurlijke attracties bekijken.

Sendero El Mirador is de meest spectaculaire wandeling in de omgeving. Je vertrekt vanaf het dorp en loopt 3 km via een stijgende weg naar La Gruta, een kapel in een grot. Hier begint een aangeduid wandelpad van 6 km dat uitkomt op een bergplateau, vanwaar onmetelijke vergezichten zijn op de vlakke Valle de Tucavaca, de Chaco en de Pantanal. Hier staan natuurlijke formaties van bizarre stenen pilaren. Een zonsondergang is onvergetelijk op deze mystieke plaats. Op de terugweg passeer je La Colina, een waterval met een poel.

Een andere wandeling is de 6 km lange Sendero El Arco en voert door droog Chiquitanobos naar El Arco, een natuurlijke stenen brug en La Cueva de Juan Miserendino,waar zich 400 jaar oude rotstekeningen bevinden. Iets verderop ligt, omringd door reuzenvarens, een stelsel van onderaardse grotten met hallen van wel 20 meter hoog, waar vogels nestelen. Rond het midden van de dag, als de zonnestralen door een natuurlijk gat in de grot vallen, ontstaat een fantastisch schouwspel. Ten slotte is een wandeling naar Las Pozas zeer de moeite waard, vanwege de diverse watervallen die onderling verbonden zijn en de schitterende natuurlijke poelen.

Er zijn paarden te huur in het dorp en een mooie rit leidt naar Motacú (12 km), waar prehistorische rotstekeningen te zien zijn en er is een fantastisch uitzichtpunt.

10 prachtige bestemmingen in Provincie Chiquitos en Bolivia