Departement Santa Cruz

Swipe

Samaipata (1640 m, km 120)

Dit aangename koloniale plaatsje wordt steeds populairder onder de toeristen. Samaipata vormt een uitstekende basis om diverse attracties te bezoeken zoals Parque Nacional Amboró en het belangrijke archeologische complex El Fuerte. Samaipata heeft bovendien een uitstekende infrastructuur voor het toerisme met goede overnachtingsmogelijkheden, leuke restaurantjes en diverse reisbureautjes. Daarnaast ligt het plaatsje in een mooie groene bergvallei en is gezegend met een bijna eeuwige lente en maakt daarom zijn Quechuanaam ‘hoogtes om uit te rusten’ waar. Het plaatsje heeft een attractieve plaza, waar tijdens weekends en feestdagen artiesten hun artesanía (handwerk) verkopen. Een blok naar het zuiden bevindt zich de mercado (markt) die het meest leeft op zaterdag en zondag. Het lokale museum Museo Arqueológico, Bolívar, geopend 8.30-12.30 en 14.30-18.30 uur, herbergt archeologische vondsten uit El Fuerte en de provincie en heeft bovendien een maquette van het archeologische complex. Het entreekaartje tot El Fuerte geeft tevens toegang tot het museum.

Activiteiten

Wandelen

De diverse paden die het dorp verlaten leiden naar de mooie valleien en bergen die het plaatsje omringen. Vanaf de plaza loopt via Campeche een steile weg omhoog naar Cerro Patria, een mooi uitzichtpunt over Samaipata en omgeving. Hier bevinden zich 34 mysterieuze cirkelvormige constructies die liggen op twee parallel lopende lijnen. Een andere wandeling volgt de (slechte) weg naar Valle Abajo , langs het toeristencomplex El Peublito. Na 1,5 uur lopen bereik je een pas waar aan de linkerkant heuveltoppen uitsteken, waarvandaan mooie uitzichten zijn over de omliggende valleien.

Een zwaardere wandeling is via de zanderige weg naar La Yunga. Onderweg is een afslag naar de top van de berg La Mina vanwaar Amborópark te zien is.

De omgeving leent zich uitstekend voor paardrijden naar bijvoorbeeld de ruïnes van El Fuerte. Bij La Vispera of in de hoofdstraat Bolívar zijn paarden te huur met gids. Er is verhuur van fietsen bij reisbureau Roadrunners. Bovendien organiseren zij fietstochten naar Los Cuevos en Bermejo, die grotendeels bergafwaarts gaan.

10 prachtige bestemmingen in Samaipata (1640 m, km 120) en Bolivia