Departement Santa Cruz

Swipe

Santa Cruz

Het in de oostelijke laaglanden gelegen Santa Cruz is een jonge, groeiende en dynamische maar ook provinciale stad en trekt vele migranten uit de hooglanden aan. De Cruceños (inwoners van Santa Cruz) ook wel cambas genoemd staan vooral bekend om hun gastvrijheid. De stad is het economisch centrum van het land en biedt vele goede hotels, restaurants, culturele centrums en een levendig nachtleven.

1.500.000 inwoners, hoogte 400 m. Kengetal 03.

Klimaat

De gemiddelde jaartemperatuur is 28° C en het is in het algemeen een hete en vochtige stad met tussen mei en augustus veel wind. In deze tijd waait soms koude lucht vanuit Argentinië het land binnen en koelt het flink af. Tussen december en maart is het regenseizoen en doen zich geregeld tropische stormen voor met een grote hoeveelheid neerslag.

Geschiedenis

De stad werd gesticht in 1560 door de Spanjaard Ñuflo de Chávez, in de vlaktes van Grigot, waar nu Santa Cruz la Vieja is, vlak bij San José de Chiquitos, maar werd in 1592 verplaatst naar de huidige plek, bij de Río Piray.

Santa Cruz had tijdens de 16e en 17e eeuw het karakter van een grensstadje, omgeven door wildernis en oorlogszuchtige inheemse stammen. Vanaf hier vertrokken jezuïetenmissionarissen en andere religieuze ordes naar Moxos en Chiquitos om de ‘wilde indianen’ te evangeliseren. Bovendien vertrokken uit Santa Cruz expedities van Spaanse avonturiers op zoek naar El Dorado, de vermeende verborgen stad in de jungle waar de Inca’s hun schatten zouden hebben verborgen. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw was Santa Cruz een marginale stad maar daarna veranderde alles door de aanleg van de weg naar Cochabamba en een spoorlijn naar Brazilië. Deze zorgden voor de transformatie van de economie en integratie met de nationale en internationale markten. Nu konden producten als katoen, suiker, soja, rijst en andere landbouwproducten vervoerd worden naar de rest van Bolivia. In de jaren 70 kwam er veel geld in omloop als gevolg van de cocaïneboom en dit geld werd geïnvesteerd in de constructie van moderne gebouwen, landbouwmachines, de aankoop van land en andere zaken. Daarnaast bloeide de lokale economie door gas- en olie-exploitaties in El Chaco. Verder verleende de uit Santa Cruz afkomstige president Banzer grote subsidies en leningen aan het departement, vooral aan grootgrondbezitters en andere machtige lieden. De stad groeide snel, niet alleen economisch maar ook qua bevolking. In 1950 had Santa Cruz 42.000 inwoners maar in 2009 had het al anderhalf miljoen inwoners. De snelle groei, de beschikking over grote stukken goedkoop land en de tolerantie tot andere (religieuze) groepen leidde ertoe dat vele immigranten naar Santa Cruz migreerden, zoals Japanse rijstboeren, Duitssprekende mennonieten en de laatste tijd ook Argentijnse en Braziliaanse boeren. Daarnaast is Santa Cruz het beloofde land voor de arme Altiplanoboeren, de grootste groep nieuwkomers in de stad.

Desalniettemin overheersen de Cruceños (inwoners van Santa Cruz) de stad, met hun eigen cambacultuur. De Cruceños zijn van mestiezen afkomst en hebben een meer tropische latino-instelling, die meer te doen heeft met Brazilië, reggaeton muziek en moderne kleding. Een grote tegenstelling met de rustige, wat teruggetrokken Andesvolkeren, die door de Cruceños Collas genoemd worden, een term afkomstig uit de Incatijd. Sinds Evo Morales aan de macht is gekomen is er grote onrust ontstaan onder de Cruceños, die de dramatische ingrepen van de president als een bedreiging zien en kiezen voor een autonome staat.

Bezienswaardigheden

Santa Cruz is volgens een koloniaal ontwerp gebouwd en is verdeeld in rechthoekige straatblokken en met de snelle uitbreiding van de stad zijn er diverse anillo’s (stadsringen) aangelegd. Het interessantste en centrale gedeelte van de stad bevindt zich binnen de eerste anillo.

Het tropische Santa Cruz heeft geen echte toeristische attracties maar is toch wel de moeite waard om het te bezichtigen. Er zijn diverse culturele centrums, goede restaurants en cafés. Bezoek zeker een van de levendige markten en vooral in de namiddag wanneer het wat koeler wordt, begint Santa Cruz te leven rond de centrale plaza en in diverse buurten zoals Monsineur Rivero, Av San Martín in de wijk Equipetrol en Plaza Blakud.

Casco Viejo

Dit is het oude centrum binnen de eerste stadsring (1e anillo). Het beste is om op het centrale plein, Plaza 24 de Septiembre te beginnen. Op 24 september werd in 1810 de onafhankelijkheidsbeweging van Santa Cruz opgericht en in het midden van het plein staat een standbeeld van de grote held van die tijd, Ignacio Warnes. Onlangs is het plein gerenoveerd en grotendeels autovrij gemaakt. Vooral in de namiddag is het hier fijn vertoeven en is het een goed idee om op een bankje onder de palmbomen de multiculturele bevolking gade te slaan. Om het plein bevinden zich belangrijke gebouwen waaronder de Catedral, die ontworpen werd in 1845 door een Fransman, gewijzigd is in een neoklassieke stijl door een man uit Wales en in 1915 uiteindelijk werd voltooid door een Italiaan. Het uit zilver gesmede hoofdaltaar komt uit de jezuïetenmissiepost San Pedro de Moxos. De kathedraal heeft een klokkentoren die te bezichtigen is op dinsdag en donderdag, en vanwaar een goed uitzicht over de stad is. Verder bevindt zich in de kathedraal het Museo de Arte Sacro Museo, 93327381, dinsdag en donderdag geopend van 10-12 en 16-18, zondag 10-12 en 18-20 uur. Het religieuze kunstmuseum bezit schilderijen, beelden, zilverwerk en andere religieuze stukken die de jezuïeten gebruikten in hun evangelische missies.

Het Alcaldia (stadhuis) bevindt zich aan de noordkant van het plein en links hiervan is het paleis van de prefectuur, dat het nuttige toeristische informatiekantoor huisvest. Aan de oostkant bevindt zich de onlangs gerenoveerde Casa Municipal de la Cultura ‘Raúl Otero Reiche’ met wisselende, soms zeer interessante kunsttentoonstellingen. Op de hoek met Ayacucho ligt Club Social 24, een mooi gebouw uit 1917 dat zijn bestaan dankt aan de boom in de rubberindustrie en exclusief bezocht werd door de elite in het begin van de 20e eeuw tijdens feesten. Nog steeds wordt het gebruikt voor lunches, feesten en evenementen voor de gegoede klasse.

Aan de zuidkant van het plein, op Independencia, is de drukbezochte Galería de Exposiciones Manzano Uno, waar wisselende exposities en tentoonstellingen gehouden worden en een interessante winkel is.

In Junín, ten westen van de plaza is Museo Histórico, 93365533, geopend ma.-vr. 10-12, 15-18.30 uur, toegang gratis. Het heeft diverse zalen met onder meer schilderijen die de geschiedenis van Santa Cruz uitbeelden, archeologische vondsten, traditionele kleding en foto’s en uitleg over de Chiquitanocultuur. Er is een winkel met artesanía uit het departement.

Een paar blokken oostelijk van de Plaza ligt Museo de Arte Contemporáneo, Sucre en Potosi, 93340926, geopend ma.-vr. 10-12 en 15-19 uur, met wisselende tentoonstellingen, maar het koloniale gebouw zelf loont al de moeite van een bezoek.

Ten noordoosten van het centrale plein bevindt zich in een volksbuurt het stadspark Arenal, met een grote vijver waar men bootjes kan huren. Tevens is er een klein museum. Museo de Etnografía y Folklore, geopend ma.-vr., 9.30-12 en 14.30-17.30 uur, met kostuums en maskers van oude inheemse culturen uit het departement. Op het eiland in de vijver is een bas-reliëf van de bekende Boliviaanse artiest Lorgio Vaca, die het dagelijks leven in de provincie uitbeeldt. Iets ten oosten hiervan ligt de markt Los Pozos. Zoals alle markten in Bolivia is elke sector gespecialiseerd in bijvoorbeeld fruit of schoenen. De kledingsector in het hoofdgebouw is interessant aangezien je soms goede jeans of T-shirts tegen lage prijzen kan kopen. Pas heel goed op in deze buurt want er lopen veel zakkenrollers rond!

Aan de zuidkant van het centrum ligt Museo de Historia Natural Noel Kempff, Av Irala 565, 93371216, www.museonoelkempff.org. Geopend ma.-vr. van 8-12 en 15-18.30 uur. Dit museum heeft een uitgebreide collectie fossielen, botanische species, insecten, zoogdieren, vissoorten en reptielen. Het museum dankt zijn naam aan Noel Kempff Mercado, een bekende Boliviaanse naturalist en oprichter van de lokale dierentuin en botanische tuin.

Zoológico Municipal, 3e Anillo tussen Radial 26 en 27, 93349939, dagelijks geopend 9-17 uur. Als je tijd over hebt is het zeker interessant om deze relatief kleine dierentuin te bekijken aangezien het een heel goed overzicht geeft van wat er aan fauna in Bolivia is. Er is een imposante algemene vogelkooi en daarnaast een enorme kooi voor condors. Tevens is er de indrukwekkende jaguar, de poema en de brilbeer te zien. Zoals in zoveel dierentuinen in Zuid-Amerika verblijven veel dieren en vogels in veel te kleine kooien.

Levendige wijken in de namiddag en avond

Santa Cruz begint pas goed te leven in de namiddag en er zijn vier buurten waar de Cruceños zich concentreren. Het brede publiek verzamelt zich in het centrum, rond Plaza 24 de Septiembre en Ayacucho waar artiesten hun handwerk op straat verkopen. Op de Plaza Blakud in het zuiden net buiten de eerste stadsring komen vooral families die hun inkopen doen in de uitstekende supermarkt Fidalgo en die daarnaast restaurants bezoeken of op zoek zijn naar een goedkope illegale dvd’s. Iets ten zuiden hiervan ligt het moderne, drukbezochte Cinecenter, een combinatie van bioscopen, fastfoodrestaurants en duurdere winkels.

Ten noorden van het centrum bevindt zich de uitgaansboulevard Monseñor Rivera met diverse restaurants met terrassen en bars. Ten slotte is er in de rijke noordwestelijk gelegen wijk Equipetrol de uitgaansstraat Av San Martín, (tussen de 2e en 3e anillo). Hier verzamelt zich vooral de rijke lokale jeugd die tot vroeg in de morgen de diverse boliches (muziektenten) en disco’s bezoeken. Check de vrijdageditie van de lokale krant El Deber of het maandelijkse gratis informatieblad Kaos voor evenementen.

Festiviteiten

Februari/ maart, carnaval. De festiviteiten beginnen een maand eerder met groepsoptochten, de zogenaamde precarnavaleras. Daarin wordt la Reina de Carnaval (de koningin van het carnaval) uitgeroepen. De zaterdagmiddag voor Aswoensdag tot zondagmorgen is de corso (grote optocht), wanneer honderden gekostumeerde, dansende groepen optreden. Het feest gaat door tot dinsdag waarbij de meeste mensen dansen, zich bezatten en elkaar bekogelen met waterzakken, verf en schuim.

April, Festival Internacional de Música Renacentista y Barroca Americana ‘Misiones de Chiquitos’. Info bij APAC, Beni 228, 93332287, www.festivalesapac.com. Om de twee jaar wordt dit wereldberoemde barokfestival voor 10 dagen gehouden in Santa Cruz en de voormalige Chiquitos missieposten, waarin zowel Boliviaanse als internationale muziekgezelschappen optreden.

Augustus, Vinos y Quesos. Ontmoeting van lokale en internationale producenten van wijnen en kaas, vergezeld van muziek en dansen.

Augustus, Festival de Cine Iberoamericano de Santa Cruz. 10 dagen lang komen bekende filmproducenten en acteurs uit alle Spaans- en Portugeessprekende landen in Santa Cruz bijeen om de beste actuele Latijns-Amerikaanse films te bekijken en de film uit te kiezen,voor de gerenommeerde Tatú Tumpá-prijs.

September, Expocruz, de belangrijkste en grootste beurs van het jaar, waar Boliviaanse producten verkocht worden. Maar tevens is het een goede gelegenheid om goede muziek- en dansoptredens bij te wonen of te genieten van een lekkere culinaire hap.

10 prachtige bestemmingen in Santa Cruz en Bolivia