Departement Tarija

Swipe

Cordillera del Sama

Dit sinds 1991 beschermde gebied van 108.000 hectare, dat op hoogtes tussen de 1900 en 4770 meter ligt, bevat Andesvalleien, typische Altiplano landschappen, hooglandmeren, zandduinen, archeologische vindplaatsen en een goed bewaard gebleven precolumbiaans pad. Het park vormt de habitat voor vicuña’s, herten, poema’s, vossen en veel watervogels waaronder de drie flamingosoorten. Dit gebied levert het water voor de stad Tarija. De streek Tajzara (3600 m), 90 km van Tarija, kenmerkt zich door puna(grasland)landschappen en er liggen hier twee mooie lagunes: Laguna Grande en Laguna de Pujzara. Beide meren zijn een broedgebied en er zijn hier wel 40 watervogelsoorten gesignaleerd waaronder de flamingo, Andesgans en Andesmeeuw. In de Altiplanonederzetting Pujzara is het bezoekerscentrum Tajzara, met toeristische informatie. Buiten het dorp, bij Laguna Pujzara staat een observatietoren voor vogels. In de omgeving bevindt zich een archeologische zone waar speren en resten van keramiek zijn aangetroffen. Vanaf het bezoekerscentrum begint de wandeling via een precolumbiaans pad naar Pinos Sud.

Info

Het reservaat wordt beheerd door SERNAP, http://www.sernap.gov.bo.

De toegangspoort tot het reservaat, het plaatsje Pujzara, ligt 5 km van de hoofdweg Tarija-Villazon. Vervoer hiernaartoe is gecompliceerd want er passeren alleen nachtbussen tussen Tarija en Villazon. Je kan een taxi nemen of met een georganiseerde tour gaan vanuit Tarija. 1 km van het bezoekerscentrum ligt Albergue Pujzara waar 20 mensen kunnen overnachten en waar je gebruik kunt maken van de gemeenschappelijke keuken.

Wandeltocht via het precolumbiaans pad

Het Samareservaat biedt een interessante tweedaagse wandeling over een goed bewaard gebleven precolumbiaans pad. De wandeling begint op de Tajzara Altiplano bij de pas Abra de Calderilla op 3820 m en doorkruist de Cordillera de Sama. Het pad daalt vervolgens zigzaggend af naar het plaatsje Calderilla (3100 m), met een herberg om te overnachten. Vandaar doorkruist het pad, het Río Calderilla ravijn en zakt abrupt af naar Pinos Sud op 2212 m, waar lokale families onderdak en eten aanbieden. De wandeling gaat over een mooi geplaveid pad met afwateringskanalen, platforms en muren, gemaakt van grote stenen. Dit, voor de geschiedenis van Bolivia, belangrijke pad diende om de Altiplano met de Valles (valleien) en El Chaco te verbinden. Het werd onder andere gebruikt door karavanen van lama’s beladen met zout vanuit Uyuni, maar later werden ook militaire troepen via dit pad aangevoerd uit de Altiplano om ingezet te worden in de Chaco-oorlog. De totale afstand van de trek is 20 km en duurt 7-8 uur en kan in één zware of twee dagen gewandeld worden, maar moet onder begeleiding van een gids gedaan worden, die je kunt contracteren bij het bezoekerscentrum Tajzara of via een reisbureau in Tarija. Vanaf Pinos Sud is er geen openbaar vervoer naar Tarija (35 km) en moet een taxi besteld worden in Tarija.

10 prachtige bestemmingen in Cordillera del Sama en Bolivia