Departement Tarija

Swipe

El Chaco

Entre Ríos

Entre Ríos (1200 m), is een klein koloniaal plaatsje met een mooi plein, dat op de weg van ligt van Tarija (110 km) naar Villamonte in El Chaco. De omgeving, die doorkruist wordt door de Río Pajonal en Río Santa Ana, kent een uitbundige flora en fauna en vele natuurlijke poelen.

Info. Er zijn enkele hotels waaronder Entre Ríos Plaza Hotel, Plaza, 96118039, [email protected], met redelijke kamers en een restaurant. Soluna, 2 km buiten de stad op de weg naar Tarija, 972963172, [email protected]. Vakantiehuisjes, klein zwembad en een aangename tuin.

Hacienda El Paraiso del Tordo, 12 km van Entre Ríos aan de Río Salinas in de Valle del Medio, 96645595, [email protected]. Zij organiseren tours in de mooie omgeving met wandelen, sportvissen, paardrijden en zelfs fietsen. Restaurant San Luis op de plaza.

Er zijn meerdere bussen naar Tarija (4 uur) en Villamonte (4-5 uur).

Zie voor beschrijving El Chaco het departement Santa Cruz.

Villamonte

Villamonte is weliswaar de heetste plaats van Bolivia maar het is een goede basis om de Chaco van Tarija te verkennen. De droge en stoffige stad heeft het Museo Histórico Militar Heroes del Chaco, dat gaat over de verloren oorlog met Paraguay, met foto’s over de moeilijke omstandigheden en slechte staat waarin de soldaten verkeerden. In de tuin is oorlogstuig tentoongesteld. In 1934 won Bolivia de slag van Villamonte tegen het leger van Paraguay en kon hierdoor land terugwinnen en diverse olievelden veiligstellen. Er wonen in het stadje hoofdzakelijk afstammelingen van het door de Inca’s gevreesde Guarani-volk. Deze verkopen tegenwoordig handwerk zoals rieten mandjes en meubels op de markt aan de toeristen. In augustus is er een groot feest, Fiesta del Pescado, het visfestival. Villamonte is het centrum van de activiteiten van winning van natuurlijk gas en petroleum maar rondom het stadje zijn grote velden met soja, noten en katoen.

De grootste attractie ligt op de weg naar Tarija; de spectaculaire Cañon del Pilcomayo, waar onder andere de jaguar, tapir, miereneter en papegaai leven. De Río Pilcomayo is geliefd bij menig Boliviaanse visser door zijn rijkdom aan makkelijk te vangen surubi, sábalo en dorado. Daarnaast kan in de omgeving op wild gejaagd worden.

Info. Residencial Raldes, 1 blok ten oosten van de plaza, 9046722088, Hotel El Rango, tegenover het treinstation, 96842049 en Gran Hotel Avenida, in de hoofdstraat, 96842297.

Rond de plaza zijn diverse restaurants zoals restaurant El Arriero.

Er zijn dagelijkse bussen naar Santa Cruz en Tarija, maar dit zijn doorgaande bussen die de stad passeren en het is maar de vraag of er plaats is. De treinverbinding Santa Cruz-Yacuiba passeert eveneens Villamonte. Zie www.ferroviariaoriental.com voor vertrektijden.

Yacuiba is een grensplaatsje met Argentinië en eindstation van de spoorweg naar Santa Cruz en staat bekend om één van de beste feesten van El Chaco, El Festifront, dat elk jaar op 12 augustus wordt gehouden.

10 prachtige bestemmingen in El Chaco en Bolivia