Dhofar

Swipe

Salalah

Suggesties Salalah (stad)

• Al Haffah;

• Dagtocht naar Wadi Dawkah en Shisr, eventueel door naar Rub Al Khali;

• Dagtocht naar Salalah Plain;

• (Shati) Ad Dahariz (strand);

• The Museum of the Frankincense Land.

Als u wilt paardrijden op het strand van Salalah, kunt u contact opnemen met Al Forsan Horse Riding (te boeken via www.reizennaaroman.nl, ook voor reisbegeleiding en excursies n Dhofar). Ook voor lessen kunt u hier terecht; de instructeurs zijn ervaren en gekwalificeerd.

Op het Arabisch Schiereiland is Salalah synoniem met ‘Khareef’. Deze regenperiode vormt het kloppend hart van het toerisme in Zuid-Oman, dat is geënt op de Arabische markt. Voor andere seizoenen wordt geprobeerd om Salalah als warme en zonnige vakantiestad te postitioneren op Europese markten. Daarvoor biedt de hoofdstad van Dhofar stille zandstranden, kwaliteitshotels, restaurants en een prima infrastructuur. In dit kader is Salalah de ongecompliceerde uitvalsbasis voor de regionale bezienswaardigheden.

Salalah is een moderne en chique handelsstad; langs de wegen worden abstracte gebouwen, parken en kokospalmen door sierlijke straatlantaarns verlicht. Ook is Salalah van politiek belang; het is hier dat Z.K.H. Sultan Qabus Bin Said Al Said werd geboren, opgroeide en de coup (1970) pleegde. Hij verblijft hier regelmatig – wetende dat de loyaliteit van Dhofar jegens de regering in Muscat cruciaal is voor de toekomst van het sultanaat.

Salalah (‘de Schitterende’ in het Shahri, zie ‘Jabal Al Qara’) is een uitgestrekte plaats die een groot deel van Salalah Plain beslaat. Uniek zijn de uitgestrekte en kokospalmrijke plantages, waarin (kleine) bananen en papaja’s groeien. Deze vormen een groene gordel die het moderne centrum van het strandgebied scheidt. Langs de plantagewegen vindt u stalletjes waarin het fruit wordt verkocht. Wat u ook niet mag missen, is het brede en rustige zandstrand van Ad Dahariz, ruim zeven kilometer ten oosten van het centrum. Een verfrissende duik in de heldere zee is hier onweerstaanbaar. Ook fraai is de Corniche (Al Bahri St) die niet gecommercialiseerd is – oude, stoere Dhofarpanden overzien hier de zee.

De nieuwe luchthaven van Salalah ligt dichtbij het moderne centrum en is per huurauto en taxi uitstekend bereikbaar. U vindt hier autverhuurbedrijven, een kiosk met toeristische informatie, pinautomaten en aanbieders van mobiele telecommunicatie.

Bezienswaardigheden Salalah

Salalah’s bezienswaardigheden liggen kilometers van elkaar; verken de stad dus met een huurauto of taxi.

Beachfront Salalah

Salalah’s voornaamste bezienswaardigheid ligt verscholen tussen de plantages en het strand: The Museum of the Frankincense Land (aan Sultan Qabus Street, ter hoogte van Al Dahariz, geopend zo. tot en do. 09.00-21.00 uur, vr. en za. 15.00-21.00 uur, 923202577). Dit complex omsluit het museumgebouw, de souvenirwinkel, de zitgelegenheid met wierookbomen en het enorme ruïneterrein van legendarisch Zafar (tegenwoordig Al Balid, zie kader hiervoor). Dit waterrijke gebied is geliefd bij vogels, neem uw verrekijker dus mee.

Het museumbezoek kunt u beter uitstellen tot u de ruïnes hebt verkend. De geschiedenis van Zafar is behandeld in ‘Parallel: Geschiedenis van Dhofar’ (zie pag.43).

De tweede bezienswaardigheid van het beachfront is Al Haffah. U bereikt dit wijkje door Sultan Qabus Street richting het westen te volgen. Onderweg passeert u de (fotogenieke) houten stalletjes waarin kokosnoten en ander fruit worden verkocht. Laat de verkoper de kokosnoot openhakken en deze met een rietje aanbieden!

Ten westen van Al Haffah, aan Sultan Qabus St, vindt u het pleintje waaraan halvawinkels zijn gevestigd. Winkeliers laten u hier graag halva proeven, zodat u een weloverwogen koop doet. Verderop bevindt zich de (moderne) suq, waarin u kleding, parfum en (vooral) wierookhars kunt kopen. Naast de suq is Al Hisn Palace van Omans sultan onmisbaar. Dit is zijn zomerresidentie, het enorme (en ontoegankelijke) complex is voorzien van een klokkentoren, moskee, privéstrand en huizen voor de hofhouding.

Modern centrum

Vóór de ingang van het paleis leidt de chique Al Nahdah St naar het moderne centrum van Salalah. Vrijwel direct passeert u de plantages, daarna de kledingwinkeltjes die worden beheerd door Zuid-Aziaten. Later kruist de weg 23rd July St, de toekomstige hoofdstraat van de stad. In de abstracte panden zijn banken (pinautomaten), restaurants en telecombedrijven gevestigd. Achter het kantoor van ‘Gulf Transport Company’ (bussen) bevindt zich As Suq St, bekend om zijn grote vis-, groente- en fruitmarkt (‘New Suq’).

Ruim drie kilometer ten westen van de Al Nahdah Roundbout vindt u Atin Rd, ook aangegeven als Ittin Rd. Verderop langs deze weg bevinden zich de zogenaamde ‘Meat Shops’: open tenten waarin kamelenvlees wordt gegrild op kiezelstenen (‘laham musuwi’). Deze weg leidt overigens naar Ayn Jarziz (ook gespeld als ‘Ain Garziz’) en het graf van Job, zie pag. 158). Ten noorden van de Atin Roundabout stijgt de weg; stopplaatsen bieden panoramisch zicht op Salalah.

Salalah Beach

Salalah Beach (coördinaten: N17”02’15 E54”18’11) ligt aan één van de eerste verharde wegen van Dhofar (1970), ongeveer twintig kilometer ten oosten van Salalah’s centrum. Dit is het plaatselijke Integrated Tourism Complex, recent gebouwd aan de kust. In de komende jaren zal dit waterrijke gebied beschikken over twee golfbanen (elk achttien holes) en jachthaven met zit- en eetgelegenheden. Inmiddels hebben restaurants, een supermarkt, een apotheek en een spa hun deuren geopend. Langs de promenade van Marina Town kunt u wandelen of een plons maken in het buitenzwembad van Juweira Boutique Hotel (ook pierenbad, zonder toezicht, kleine vergoeding voor niet-gasten).

10 prachtige bestemmingen in Salalah en Oman