District Bregenz

Swipe

Het Kleinwalsertal

Historisch en politiek behoort het Kleinwalsertal (ook wel Kleines Walsertal genoemd) tot Oostenrijk, met name tot het district Bregenz, economisch is het aan Duitsland gebonden. Je zou kunnen zeggen dat het een Oostenrijkse enclave in Duitsland is, echter van Oostenrijk gescheiden door de 2533 meter hoge Grosser Wiederstein die deel uitmaakt van de Allgäuer Alpen.

Het dal is, tenzij je te voet of op skies via de Hochalppas en het Gemsteljoch gaat, alleen via het Duitse Oberstdorf te bereiken. In de winter kun je moeiteloos van Oostenrijk naar Duitsland skiën en omgekeerd. De naam van het dal is te danken aan de vroegste permanente bewoners die afkomstig waren uit het Zwitserse kanton Wallis.

In het dal bevinden zich vier dorpen: Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad die samen de gemeente Mittelberg vormen, ook wel aangeduid als gemeente Kleinwalsertal. De bevolking is buitengewoon vriendelijk en doet er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Het aanbod van hotels, Gasthöfe en pensions is zeer groot, maar in de seizoenen valt het evengoed niet mee om er, zonder dat je ruim vooraf besproken hebt, een plaatsje te vinden. In de zomer is het bij uitstek geschikt om er wandeltochten te maken, óók in het hooggebergte, in de winter hebben de liefhebbers van wintersporten er alle ruimte. De winterwandelaars kunnen op tal van plaatsen gebruik maken van goed geruimde wegen en paden die naar de mooiste plekjes van het dal voeren.

Wil je alles over het dal en de historie ervan weten dan kun je terecht in het museum van Riezlern, het grootste dorp in het dal. Vanuit Mittelberg kun je naar Hoher Ifen op een hoogte van 2230 meter, zowel in de zomer als in de winter bereikbaar. Het nadeel in de zomer is echter dat het laatste gedeelte van de tocht te voet moet worden afgelegd. Een mooie wandeling, maar als je minder goed ter been (of kortademig) bent dan kun je beter een ander wandelgebied zoeken, in de omgeving van Baad bijvoorbeeld, aan het einde van het dal, althans het met de auto bereikbare einde. In de winter zijn er in de omgeving van de hoger gelegen pistes op tal van plaatsen zonneterrassen en goed geprepareerde wandelwegen.

10 prachtige bestemmingen in Het Kleinwalsertal en Tirol en Vorarlberg