District Feldkirch

Swipe

GötzisEen van de belangrijkste bezienswaardigheden, tevens het merkteken van de marktgemeente is de burcht Neu Montfort. Het is in feite een ruïne met een goed bewaard gebleven toren. De burcht werd tussen 1311 en 1319 gebouwd om de handelsroute door het Rijndal te beschermen. Als je nu de heuvel beklimt waarop de burcht gelegen is dan zul je de strategische betekenis ervan direct onderkennen. De burchtmuur werd in de jaren 1970 gerestaureerd.


In 843 werd de (vroegere) naam Cazzeses voor het eerst genoemd, maar voordat de naam Götzis als zodanig in de boeken kwam heette het Cheizines, Chezins en Gezins. Het vormde toen nog één gemeente met het nabijgelegen Altach. Rond 1000 werd de eerste kerk gebouwd waar omheen zich een woonkern ontwikkelde: het echte ontstaan van Götzis. De eerste parochiekerk, gewijd aan St. Ulrich, kwam in 1340 gereed en werd herbouwd in 1865. 
Götzis, gelegen op een hoogte van 448 meter, kwam in 1375 in het bezit van de Habsburgers als gevolg van de overdracht van het graafschap Feldkirch aan Habsburg. Vanaf 1694 is het een marktgemeente, vanaf 1 januari 1801 werd het, door de afscheiding van Altach, een zelfstandige gemeente.


Behalve Neu Montfort kent de stad nog wel een paar markante gebouwen. Zo is daar de in 1584 gebouwde Jonas Schlössle. De naam zegt het al: het werd gebouwd in opdracht van de adellijke familie Jonas. Tussen 2000 en 2005 werd het gehele gebouw gerenoveerd en sindsdien wordt het gebruikt voor allerlei culturele doeleinden. 
In 2000 kwam een andere cultuurtempel gereed: de Kulturbühne Am Bach (ook wel aangeduid als: Kulturbühne AMBACH). Het prachtige gebouw biedt plaats aan 600 personen en heeft een toneel dat ruimte biedt aan grote orkesten en ook groot genoeg is om er bijvoorbeeld een operette op te voeren. Bijna dagelijks is er wel een evenement te bezoeken. 


Götzis wordt door velen gezien als ideaal uitgangspunt voor wandelingen door mensen die genoeg conditie hebben om enig hoogteverschil te overbruggen maar het zwaardere werk in het hooggebergte niet (meer) zien zitten.

In 2015 werden in 
Götzis de Europese kampioenschappen meerkamp afgewerkt. Diverse Nederlandse atleten presteerden er uitzonderlijk goed en veroverden op die manier startbewijzen voor de latere wereldkampioenschappen.

 

District Feldkirch

10 prachtige bestemmingen in Götzis
 en Tirol en Vorarlberg