District Imst

Swipe

Het Ötztal

Ruim 250 bergtoppen die hoger reiken dan 3000 meter markeren dit gedeelte van de Alpen, bekend als de Ötztaler Alpen. Als je aan het einde was van het Pitztal of van het Kaunertal dan heb je al uitgebreid kennis gemaakt met deze indrukwekkende wereld. Het Ötztal wordt terecht tot een van de fraaiste dalen van Tirol gerekend en er zijn talloze voorzieningen voor toeristen in vrijwel alle plaatsjes die je op je tocht door het dal passeert. 


Ötz (Oetz)
Aan het begin van het dal ligt het plaatsje Ötz, steeds vaker aangeduid als Oetz (812 m). Het is er toeristisch en dat is geen wonder als je beseft wat de omgeving allemaal te bieden heeft. Paragliders en wildwatervaarders, bergwandelaars en natuurliefhebbers, ze ontmoeten elkaar in Ötz. In het dorp zijn tal van huizen het bekijken waard, vele ervan zijn zeer fraai bewerkt met gotische portalen en erkers en hebben gevelschilderingen uit de renaissance. Neem eens een kijkje bij Posthotel Kassl. Het hotel bestaat al eeuwen, het werd gebouwd in 1605 en heeft vele jaren dienst gedaan als paardenwisselplaats voor de postkoets.

Even boven Ötz ligt het dorp Habichen waar de beroemde klokkengietersfamilie Grassmayr vandaan komt. Behalve in Habichen werken ze ook in Innsbruck.

De Acherkogelbaan brengt je naar een hoogte van ruim 2000 meter, vanwaar je prachtige wandelingen kunt maken. De paragliders en deltavliegers strijden met elkaar om uit te maken wie de meeste tijd nodig heeft om de weg naar beneden af te leggen.

Vanuit het nabijgelegen Ötzerau kun je een wandeling maken naar de Auerklamm, een nauwe kloof tussen de bergen. Voor wat verkoeling ga je naar de Piburger See, aan de andere kant van de Ötztaler Ache. Hoewel, verkoeling, ondanks zijn hoge ligging is de Piburger See het warmste meer in Tirol. De omgeving is er schitterend, de gehele omgeving van Ötz staat trouwens bekend om zijn uitbundige flora.

Zoals eerder opgemerkt, de Ötzer Ache is bijzonder geschikt voor wildwatervaren en rafting. In Ötz bevindt zich zelfs een school waar je het allemaal kunt leren. Verder leent het dal zich bij uitstek voor het maken van tochten per mountainbike. Er zijn tientallen routes uitgezet, waaronder de Ötztal Mountain Riders Trail, een monstertocht die door vrijwel het gehele dal voert.

In 1991 werd in de Ötztaler Alpen het stoffelijk overschot ontdekt van een man uit de late steentijd. Hij moet zo’n 5.200 jaar geleden op een gletcher om het leven gekomen zijn. ‘Ötzi de gletsjerman’ werd een commerciële kraker maar de wetenschappers hadden er de handen vol aan voordat duidelijk werd wat er was gebeurd. Waarschijnlijk gaat het om een herder die zijn dorp om welke reden dan ook moest ontvluchten en het tegen de natuur moest afleggen. Het gemummificeerde lichaam bevindt zich in het oudheidkundig museum in het Italiaanse Bolzano (ooit óók Tirol).

Vanuit Ötz kun je ook het Sellraintal bezoeken. Voor de beschrijving van dat dal kijk je bij Innsbruck Land hierna.

Umhausen
De Stuibenfall is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om Umhausen (1031 m) te bezoeken. Vanuit het dorp is de route duidelijk aangegeven. Het laatste stukje moet te voet worden afgelegd en de soms pittige klim (denk aan goed schoeisel) eindigt aan de voet van de waterval die vanaf een hoogte van 150 meter zonder onderbreking naar beneden dendert.

De barokke bedevaartskerk Maria Schnee is al van verre te zien. Hij staat midden in een weiland tussen twee wilgen. Waarom deze kerk juist daar werd gebouwd laat de schildering op het hoofdaltaar in de kerk zien: door God veroorzaakte sneeuwval gaf de plaats aan waar de kerk gebouwd moest worden. De kerk, gebouwd in 1648, werd in 1777 door blikseninslag verwoest. Ook 28 omliggende boerderijen verbrandden. In 1791 is met de herbouw van het kerkje begonnen, in 1797 werd het opnieuw gewijd.

Het Ötzi-dorf bevindt zich eveneens in Umhausen. Het is een park waar, met medewerking van wetenschappers, de prehistorie zichtbaar gemaakt is. Het verhaal van de ontdekking van Ötzi is op videobeelden te volgen. In het tentoonstellingsgebouw worden reproducties getoond van wapens en werktuigen waar men in Ötzi’s tijd gebruik van maakte. In het park zijn verder hutten gebouwd naar modellen en vondsten uit de oudheid, zodat ook een indruk kan worden opgedaan over de manier van leven in de oudheid op deze plek.

Längenfeld
Elke toerist vindt iets van z’n gading in Längenfeld. De centrale ligging maakt het ook bij uitstek geschikt voor tochten in het Ötztal. In de zomermaanden worden er concerten gegeven in de Pestkapelle waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 17e eeuw. Er zijn tal van wandeltochten uitgezet, niet alleen direct vanuit Längenfeld, maar ook vanuit Gries, hoog boven Längenfeld. Voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers een oord om van te watertanden.

Sölden
Als er één plaats in het Ötztal is aan te wijzen die het predikaat ‘toeristisch’ verdient dan is het Sölden (1368 m). Er is weinig wat de verwende toerist niet kan vinden in het dorp. Van oudsher bekend is de autoweg naar de Tiefenbachgletsjer en de Rettenbachgletsjer, een zomerskigebied waar ook de kinderen zich uitstekend kunnen vermaken.

Betrekkelijk nieuw is de Ötzitocht, een wandeltocht die voert naar de vindplaats van de gletsjerman. Onderweg bestaat de mogelijkheid om in een restaurant een steentijdmenu te nuttigen, waarbij je hetzelfde krijgt voorgeschoteld als hetgeen Ötzi, blijkens onderzoek, als laatste maaltijd genuttigd heeft. De commercieziekte ten top!

In de winter vormt Sölden samen met Hochsölden een schitterend wintersportgebied en ook dan ontbreekt het de toerist aan niets.

10 prachtige bestemmingen in Het Ötztal en Tirol en Vorarlberg