District Innsbruck Land

Swipe

Matrei am Brenner

Door de eeuwen heen is Matrei am Brenner (992 m) altijd een belangrijke pleisterplaats geweest voor reizigers uit en naar Italië. Sommige huizen zijn eeuwen oud en op diverse plaatsen vind je de romantiek van de postkoetsen nog terug. Zo zijn er nog tal van uithangborden die aan de vroegere herbergen herinneren en bij Gasthof Krone werden vroeger de paarden van de postkoetsen gewisseld. De Romeinen hadden er trouwens al een handelspost. Het dorp heette toen nog Matreium.

Tegenwoordig leven de inwoners er in hoofdzaak van het toerisme, maar voordat de Brenner Autobahn werd aangelegd moest al het verkeer op weg naar en terugkomend van de Brennerpas door Matrei a. B.. Dat betekende dat de plaats een belangrijk overslagpunt voor goederen was. Ook de Brenner spoorlijn zorgde (al vanaf 1867) voor de nodige drukte. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Matrei, mede vanwege het economisch belang, zwaar beschadigd door bombardementen. Na het einde van de oorlog werden alle gebouwen weer in de oorspronkelijke staat gerestaureerd. Vanuit Matrei kun je de Maria Waldrast bedevaartskerk uit 1622 bezoeken. Het verenigingsleven in Matrei a. B. is uitgebreider dan in menige andere plaats van gelijke omvang in Tirol en Vorarlberg.

Met een beetje conditie is het mogelijk om, vanuit Matrei het Navistal in te wandelen om na ongeveer 10 kilometer de 2359 meter Klammjoch te bereiken. Je kunt in het dal overnachten, want op één dag heen en weer naar de 2886 meter hoge Lizumer Reckner ga je niet redden. Plan de tocht goed en maak gebruik van de kennis die men bij het toeristenbureau in Matrei heeft.

10 prachtige bestemmingen in Matrei am Brenner en Tirol en Vorarlberg