District Landeck

Swipe

Landeck

De geschiedenis van Landeck (816 m) gaat vele eeuwen terug. Reeds in 1800 v.Chr. woonden er mensen. Tussen 1300 en 400 v.Chr. leefden er Brionen, een Illyrisch volk. Uit die tijd stammen ook namen van diverse omliggende plaatsen zoals Stanz en Zams. In de Romeinse tijd was Landeck van groot belang voor het transport. Handelskaravanen trokken via de Via Claudia Augusta, die het zuiden van Duitsland met het noorden van Italië verbond, naar het noorden. De Romeinen hadden er nederzettingen vanaf iets voor het begin van onze jaartelling. Door de eeuwen heen bleef Landeck een belangrijk kruispunt van wegen en de eerste postkoets die kans zag om over de Arlberpas te rijden kwam uit Landeck. Ondanks de rijke historie is Landeck geen plaats waar je lang verblijft. In de winter is het overigens een prima uitgangspunt naar tal van skigebieden.

Als je in Landeck bent dan loont het de moeite om een kijkje te nemen in de Liebfrauenkirchen, de gotische parochiekerk, die tussen 1460 en 1497 werd gebouwd. De stichter van de kerk, Oswald von Schrofenstein, ligt in de kerk begraven. De oprichtingslegende staat afgebeeld op een groot doek uit de 17e eeuw. Een beer en een wolf hebben twee kinderen geroofd en dankzij de hulp van de Moeder Gods komen ze weer veilig bij hun ouders terug. De kerk is als dank aan haar opgedragen. Het hoofdaltaar werd in 1520 gebouwd.

Het Heimatmuseum bevindt zich in Schloss Landeck, je vindt er alles over de historie van Landeck en omgeving, maar ook het deels gotische interieur en de wandschilderingen maken een bezoek aan dit museum voor de liefhebber tot een aangenaam uitstapje. Als je daarbij bedenkt dat het kasteel al in de 14e eeuw gebouwd en bewoond werd door de landvoogd dan krijg je daar een extra aangenaam gevoel bij. Het mag ook duidelijk zijn dat het kasteel in delen werd gebouwd, de toren dateert uit de renaissance, maar waarschijnlijk gaat de geschiedenis veel verder terug, mogelijk tot in de Romeinse tijd. In de 19e eeuw brandde de toren geheel af en werd daarna weer herbouwd. Het kasteel is gedeeltelijk gotisch gebouwd, dat gebeurde vanaf omstreeks 1500.

In het nabijgelegen Stanz bevindt zich de ruïne van Schloss Schrofenstein. Het is niet precies duidelijk wanneer het kasteel werd gebouwd, vaststaat dat het in 1196 voor het eerst in de analen genoemd werd.

10 prachtige bestemmingen in Landeck en Tirol en Vorarlberg