District Landeck

Swipe

St.Anton am Arlberg

Als je het Kaunertal voorbij rijdt in westelijke richting dan komt je bij het 1.284 meter hoog gelegen St.Anton a. A., bekend door de Arlbergtunnel en de Arlbergpass die de grens vormen met de provincie Vorarlberg. Een uitgangspunt voor tochten in de Lechtaler Alpen, ten noorden van St.Anton a. A., zowel in de winter als in de zomer.

Men zegt dat St.Anton a. A. de geboorteplaats is van de alpine skisport. In 1901 werd hier de eerste skiclub ter wereld opgericht en het heeft daarna een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het wintertoerisme in Tirol. In 2001 werden er de wereldkampioenschappen alpineskiën georganiseerd. De keuze viel op St.Anton a. A. vanwege de grote sneeuwzekerheid. Gemiddeld telt men ruim 100 sneeuwdagen per jaar. In het wintersportgebied is ruim 460 kilometer skipiste voorhanden en de beoefenaars van de wintersport kunnen beschikken over ongeveer 80 bergbanen en liften.
In de zomer brengen diverse wandelroutes je op de mooiste plaatsen in de omgeving. De tocht door de Rosannaschlucht bijvoorbeeld, voert je door een buitengewoon fraai landschap en ook een wandeling in het Verwalltal is niet te versmaden. 
Het Heimatmuseum ligt in een vakantiepark dat speciaal met het oog op het toerisme werd aangelegd.


In het uit 1912 daterende Arlberg-Kandahar-Haus kun je alles te weten komen over de aanleg van de Arlbergtunnel (gereed in 1978) en over de tunnelbouw in de bergen in algemene zin. In het gebouw is ook het skimuseum gevestigd waar je kennis kunt nemen van de enorme ontwikkelingen die de skisport in de laatste 100 jaar heeft doorgemaakt. 
St.Anton a. A. dankt zijn naam aan St.Antonius en de uit 1691 daterende kapel in het dorp is dan ook naar hem genoemd. 


Een tocht over de Arlbergpass is een leuk alternatief voor de snelle route door de tunnel. Caravans mogen er echter niet over en in de winter is de Arlbergpass voor alle verkeer afgesloten. De weg over de Arlberg werd in 1785 aangelegd en haalde het achter de Arlberg gelegen Vorarlberg (foute naam dus!) uit zijn isolement.

10 prachtige bestemmingen in St.Anton am Arlberg en Tirol en Vorarlberg