District Lienz 
Oost-Tirol

Swipe

Tauerntal / Iseltal

Felbertauerntunnel
In 1962 werd een aanvang gemaakt met de bouw van de 5,2 kilometer lange Felbertauerntunnel die in 1967 gereed kwam. Daarmee werd ook de weg geopend die vele toeristen in het Iseltal bracht, aanvankelijk voornamelijk op doorreis naar zuidelijker regionen. Slechts een enkeling bleef steken tussen de tunnel en Lienz, maar de enthousiaste verhalen van die mensen zorgden er toch na verloop van tijd voor dat volslagen onbekende dalen, zoals het Virgental, het Kalsertal en het Defereggental bekendheid kregen als vakantiebestemming. Het dal wordt vanaf de Felbertauerntunnel tot aan het Matreier Tauernhaus aangeduid als: Tauerntal, daarna, tot aan Lienz als: Iseltal.

Prossegg
Ten noorden van Matrei i. O. ligt het dorpje Prossegg (ook te voet vanuit Matrei te bereiken, 945 m). Je vindt er de Prossegg-Klamm een buitengewoon fraai stuk natuur. Het wilde water van de Tauernbach baant zich al eeuwenlang een weg naar de Isel en hierdoor is een kloof ontstaan in het gebergte die in de jaren 1900 tot 1912 toegankelijk werd gemaakt voor nieuwsgierigen door de Oostenrijkse Alpen Vereniging. Natuurlijk ga je ook de Steiner Wasserfall bekijken. Vanuit Matrei rijd je naar Prossegg en parkeer je auto voor de brug, wandel de brug over en ga direct rechtsaf, ogenschijnlijk het weiland in. Het is helaas niet mogelijk om tot het diepste punt in de klamm af te dalen, het gevaar voor steenslag is te groot. Een onbekende maar spectaculaire wandeling, die je zelfs tot in het Gschlosstal kunt voortzetten.

Glanz
Een prachtige wandeling begint op de parkeerplaats van Glanz (even ten noordoosten van Matrei i. O.). Een goed aangelegd en bewegwijzerd pad brengt je in ongeveer een uur naar de op 1909 meter hoogte gelegen Steiner Alm. Prachtige vergezichten maken de wandeling tot een zeer aangename belevenis. Je kunt dezelfde weg terug nemen, maar voor de wat meer ervaren wandelaar zijn er diverse alternatieven.

Matrei in Osttirol
Het stadje met bijna 5000 inwoners vormt het middelpunt het zuidelijke gedeelte van de Hohe Tauern en alle activiteiten die Oost-Tirol ontplooit vanuit haar verantwoordelijkheid ten aanzien van het beheer van dit grote natuurgebied, worden hier gecoördineerd. Vanuit Matrei i. O. bereik je, met gebruikmaking van de Goldried Bergbahnen, het wandelpad dat bekend staat onder de naam Europa Panoramaweg. De wandeling begint op een hoogte van 2190 meter en voert via een gemakkelijk pad naar het op 2305 meter hoogte gelegen bergstation Blauspitz boven Kals. Je hoeft geen ervaren bergwandelaar te zijn om deze tocht te kunnen maken. De naam zegt het al: het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij. Je ziet onderweg meer dan 60 bergen waarvan de top boven 3000 meter reikt. De hoogste bergen van Oostenrijk, de Grossglockner en de Grossvenediger, kun je bijna in één oogopslag zien. Houd je er wel rekening mee dat je de wandeling het beste kunt maken op een zonnige dag? Informeer naar de weersgesteldheid bij het bergstation voordat je je naar boven begeeft. Onthoud dat, als het beneden bewolkt is, dit niets hoeft te zeggen over de toestand boven. Behalve dat je op je wandeling getrakteerd wordt op een uitbundige alpenflora, ontmoet je, met een beetje geluk, steenbokken, gemzen en bergmarmotten. In de lucht zul je ongetwijfeld adelaars zien.

In de winter wordt Matrei een wintersportoord met allures. In het skigebied Goldried, eenvoudig met de bergbaan en ook vanuit Kals bereikbaar, vinden skiër en snowboarder alles wat de wintersport te bieden heeft. De geprepareerde pistes voor de beoefenaars van deze takken van wintersport zijn strikt gescheiden. Door de uitgestrektheid van het gebied en de ruimte ervan is dit eenvoudig mogelijk. Dat er ook voor de langlaufer veel te genieten valt spreekt bijna voor zich. Voor hen is ongeveer 60 kilometer loipe geprepareerd. De reeds hierboven genoemde panorama’s krijg je er zonder extra kosten bij en bovendien...... op afstand, statistisch gezien althans, de meeste zonne-uren van Oostenrijk.

Het stadje, het belangrijkste in het Iseltal en bekend als ‘de hoofdstad van het zuidelijke gedeelte van de Hohe Tauern’, is niet te missen, de weg naar en van de Felbertauerntunnel voert langs Matrei i. O.. Het vormt een belangrijk inkoopcentrum voor de bewoners van de aangrenzende dalen en vanuit Matrei worden tal van sport- en cultuurevenementen georganiseerd en gecoördineerd.

Hoewel de geschiedenis niet echt duidelijk is, deze omgeving werd zeker al voor het begin van onze jaartelling bewoond, mogelijk zelfs al zo’n tien eeuwen. Matrei komt van mater, de Kelten kenden een matriarchaal stelsel en algemeen wordt aangenomen dat de Kelten zich hier vestigden vanwege de vele mineralen die in de bergen gevonden werden. Vast staat dat de Romeinen er woonden, uit tal van opgravingen is gebleken dat Matrei in de Romeinse tijd onder bestuur stond van Aguntum, nabij Lienz. Overigens wordt Matrei voor het eerst pas in de geschriften terug gevonden in 1162 toen Konrad de Matrai het kasteel Weissenstein ging bewonen. Het stadje ontwikkelde zich tot een handelsplaats van betekenis. Lang voor de aanleg van de tunnel was de weg over de bergen van grote betekenis voor het noord-zuid verkeer. De overslag van goederen werd voor Matrei een van de belangrijkste activiteiten. Goederen uit de Alpen werden in de richting van Italië overgeslagen, wijn en zuidvruchten werden geruild tegen leder, houtproducten en edelmetalen.

In het Rathaus (gemeentehuis) van Matrei is een museum ondergebracht waar de historie van het gebied uit de doeken wordt gedaan. Daaruit blijkt hoe belangrijk de mineralen die in de bergen gevonden werden (en worden) voor de ontwikkeling van de streek geweest zijn.

De parochiekerk St.Alban moet je zeker gaan bekijken evenals de St.Nikolauskirche, een stukje buiten het dorp. Het kerkje stamt uit de 12e eeuw en er bevinden zich prachtige Romaanse fresco’s in het kleine kerkje dat qua architectuur van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de kerkbouw in dit deel van Tirol.

Het Nationalparkhaus in Matrei is geen parkeergelegenheid maar een tentoonstellingsgebouw waar je alles aan de weet kunt komen over het Nationalpark Hohe Tauern. Door middel van tijdelijke en permanente tentoonstellingen en videobeelden wordt een uitstekende indruk gegeven over de natuur en de cultuur van het nationale park.

Een wandelpad voert vanuit Matrei via het Törlhaus naar Kals, vandaar ligt de voettocht naar de flanken van de Grossglockner voor je open, je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de Goldried Bergbahn en de Panoramaweg volgen.

Vanuit Matrei kun je starten voor een fietstocht die je via de Iseltalradweg naar Lienz voert en daar naadloos aansluit op de Drauradweg.

Zedlach
Hoog boven Matrei ligt Zedlach (1260 m), bekend om zijn larikswouden. Je kunt te voet naar het dorp vanuit Matrei (een pittige klim), maar je kunt je auto ook in Zedlach parkeren en te voet verder gaan, voor minder geoefende wandelaars ook nog een stevige wandeling. Vanuit het dorp bereik je in ongeveer een uur het als ’Zedlacher Paradies’ bekend staande beschermde natuurgebied met een geweldig larikswoud. Sommige bomen zijn ouder dan 600 jaar.

Huben
Ten zuiden van Matrei ligt Huben (819 m) op een niet onbelangrijke kruising van wegen. Ga je, komend vanuit Matrei, rechtsaf dan voert een prachtige weg (uiteindelijk en vanaf Staller Sattel niet voor beginners) dwars door het Defereggental, via Staller Sattel en het Antholzertal naar het Italiaanse Olang. Ga je bij Huben linksaf links dan bereik je na 12 kilometer het dorp Kals, bekend als 'het Grossglockner dorp'.

Vanuit Huben kunnen ook tal van wandelingen gemaakt worden, waaronder de bekende Isel Rundwanderweg die de wandelaar langs tal van kunstwerken voert.

St. Johann im Walde
Gelegen aan de Iseltal fietsroute, nodigt St.Johann (748 m) uit tot een langer verblijf. Het dorp ligt temidden van bossen en almen en vormt een ideaal uitgangspunt voor wandelingen. Ondanks de geringe omvang van het dorp zijn er tientallen verblijfsmogelijkheden in vele categorieën. Het kleine meer noodt tot een verfrissende duik. Gedurende het winterseizoen zijn er vanuit het dorp uitstekende langlaufmogelijkheden en skiërs vinden de pistes van St.Jakob en Lienz vrijwel om de hoek. Vele wandelwegen worden ook in de winter goed onderhouden.

In de onmiddellijke omgeving vind je gelegenheid te over om kennis te maken met de rivier Isel. Het is een van de beste rivieren van Oostenrijk om het wildwatervaren in vrijwel elke vorm te beoefenen. Bovendien kent de Isel het langste raftseizoen van heel Oostenrijk! Vanwege het smeltwater van de hoger gelegen gletsjers die de rivier van water voorzien is het vrijwel het gehele jaar door mogelijk om kennis te maken met deze sport. Je kunt met een kano op stap, al dan niet onder begeleiding van een ervaren instructeur, maar je kunt ook een vlottentocht maken met het hele gezin. De tochten vinden onder alle weersomstandigheden doorgang, dus als je eens een regenachtige dag over zou hebben......nat word je sowieso. Een bijzondere belevenis voor jong en oud, al is de minimumleeftijd voor deelname gesteld op 6 jaar.

Ainet
Ook Ainet (747 m) is er veel aan gelegen om het de vakantieganger naar de zin te maken. Het dorp vormt een ideaal uitgangspunt voor wandelingen in de Schobergruppe, het gebergte ten oosten van de Felbertauern autoweg en deel uitmakend van de Hohe Tauern. In de winter is het mogelijk om sledetochten te ondernemen en worden er tal van winterse activiteiten georganiseerd. In het moerasachtige gebied boven Ainet, met z’n unieke flora, werden gedeeltes van de film 'Der Bär' opgenomen.

Oberlienz
In het weekeinde voorafgaande aan carnaval kent Oberlienz (756 m)een oude traditie: Schnapsbrennertäge. Je kunt niet alleen meemaken hoe de beroemde sterke drank wordt vervaardigd, je kunt het ook proeven tezamen met typische streekgerechten. In het dorp is een openluchtmuseum gevestigd waar je kunt kennismaken met tal van oude ambachten. Oberlienz ligt slechts op 3 kilometer afstand van Lienz (kijk even bij de Tammerburg als je niet in de gelegenheid was deze tijdens je wandeling door Lienz aan te doen), maar heeft zijn dorpskarakter weten te behouden. In het dorp is het bekende Puppenmuseum Erich u. Luise Oberhauser gevestigd waar meer dan 400 met de hand vervaardigde poppen getoond worden. Via Oberlienz kun je met de auto via een tolweg het ski- en wandelgebied Zettersfeld bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Tauerntal / Iseltal en Tirol en Vorarlberg