District Lienz 
Oost-Tirol

Swipe

Virgental

Vanuit Matrei i.O. rijd je regelrecht het Virgental in met onder andere de plaatsjes Virgen en Prägraten. Noordelijk van het dal verrijst de Grossvenediger, met z’n 3674 meter de op één na hoogste berg van Oostenrijk. De beklimming ervan, die voor het eerst plaats vond in 1841, is slechts weggelegd voor de zeer ervaren bergbeklimmers. Het Virgental en de wijde omgeving ervan vormen een wonderschoon stuk natuur, door weinig mensen bezocht, maar met een geschiedenis die teruggaat tot de vroege steentijd, het paleolithicum. Het dal ligt op een gemiddelde hoogte van 1200 meter, maar het wordt, dankzij het milde klimaat 'het Merano van Oost-Tirol' genoemd. Overal in het dal vind je nog de afscheidingen tussen de landerijen zoals dat vroeger gewoonte was, men maakte gebruik van opgeworpen muurtjes. De fauna is, mede dankzij de inrichting van het dal en de klimatologische omstandigheden, een meer dan geschikte plaats voor het kleinste wild dat denkbaar is. Er zijn inmiddels 450 soorten kevers ontdekt en 245 soorten vlinders, ruim 50 verschillende vogelsoorten, 37 soorten slangen en meer dan 20 soorten kleine zoogdieren. Een eldorado voor de liefhebber derhalve. Heel bijzonder is de wandeling die wordt aangeduid als ‘de weg van de zintuigen’ kijk bij Virgen).

Virgen
De geschiedenis van de parochiekerk van Virgen (1194 m) gaat terug tot de tijd van Karel de Grote, waarmee deze tot de oudste kerken van Oost-Tirol behoort. In Obermauern, vlakbij het dorp en omgeven door bergweiden, vind je het doel van een pelgrimstocht: de kerk Liebe Frau Maria im Schnee met de laatgotische maar zeer goed geconserveerde fresco’s van de bekende schilder Simon von Taisten.

Zowel in de zomer als in de winter is het Virgental vooral het bezit van wandelaars. Vanuit Virgen voeren dan ook tientallen wandelwegen in even zovele richtingen. Wandelingen van een paar uur en wandelingen van enkele dagen, ze zijn er allemaal. De vele hutten, waarvan een gedeelte ook gedurende de winter bereikbaar is, maken het allemaal nog gezelliger. De Venediger en de Lasörling wandelwegen zijn zijn niet voor niets zeer vermaard. Een wandeling door de velden rond Virgen, met de al eerder genoemde eeuwenoude afzettingen brengen de wandelaar in contact met honderden modellen van kevers, vlinders en vogelsoorten. Een belangrijke, ook voor blinden en slechtzienden te bewandelen themapad, is de zogenaamde 'Weg der Sinne'. De wandeling voert langs vele houtsnijwerken die allerlei dieren voorstellen. De zintuigen van groot en klein worden geprikkeld om ook eens op een andere manier iets te ontdekken. Ook hier geldt dat je leert zien met je oren en kunt ruiken met je ogen. Op de eerste zondag na pasen vindt in Virgen een belangrijke processie, de 'Widderprozession' plaats.

In de winter wordt in Virgen een ‘'Rodelmarathon' georganiseerd. Enkele honderden sleeën daveren over een 9 kilometer lange piste vanuit de bergen naar het dorp. Geen sport voor mensen met zwakke zenuwen, de 'sleetjes' halen snelheden van meer dan 70 kilometer per uur. De natuur zelf heeft de rodelbaan aangelegd, misschien dat je de afdeling eens in een wat rustiger tempo zélf kunt uitproberen.

Prägraten/Hinterbichl am Grossvenediger
Het dorp Prägraten (1312 m)mag zich verheugen in een groeiende belangstelling van bezoekers. Vooral bergwandelaars zijn enthousiast over dit gebied en het is in het dorp niet moeilijk om aan een berggids te komen voor degenen die het nóg hogerop willen zoeken. In de bergen zijn tal van hutten die de bergwandelaars en -beklimmers ten dienste staan om er te overnachten of om er te schuilen als het weer plotseling om zou slaan. Deze hutten staan vaak op grote hoogte. Zo vind je het Defreggerhaus op een hoogte van meer dan 2962 meter. Wil je niet zo hoog gaan dan is de Johannishütte wellicht een alternatief, maar ook daarvoor zul je eerst naar een hoogte van 2121 meter moeten klimmen. Voor de wandelaars zijn, variërend van licht tot zwaar, 32 wandeltochten uitgezet.

Ook gedurende de winter is er genoeg te beleven voor wintersporters in alle categorieën. In januari worden in Prägraten internationale sledehondenrennen georganiseerd.

Umbal watervallen
Voor de gemiddeld geoefende bergwandelaar werd een pad aangelegd naar de spectaculaire Umbal watervallen in het gelijknamige dal, als het ware het verlengde van het Virgental. Een deel van deze nooit aflatende energiebron wordt inmiddels omgezet in elektriciteit. Met name in het late voorjaar en in de zomer zorgt smeltwater voor een spectaculair schouwspel. Als de zon er dan ook nog op wil schijnen dan is een bezoek aan de Umbalfälle een natuurbelevenis van de eerste orde. Je kunt om de watervallen en de door het water diep uitgesleten kloven wandelen. Ook voor kinderen en voor mensen die minder goed ter been zijn of wiens conditie te wensen overlaat is de wandeling, tijdens welke je gratis op zeer bijzondere panorama’s wordt getrakteerd, goed te doen. Langs de wandelroute bevindt zich een tweetal Jausenstations waar de inwendige mens met lokale specialiteiten versterkt kan worden.

Voor de tocht naar de watervallen vertrek je van de parkeerplaats Ströden, nabij Prägraten/Hinterbichl. Je kunt ook gebruik maken van openbaar vervoer, er zijn enkele koetsen beschikbaar.

10 prachtige bestemmingen in Virgental en Tirol en Vorarlberg