Dodekanesos

Swipe

Griekse Eilanden

Dódeka is 'twaalf' in het Grieks. Dodekanesos betekent dus letterlijk 'twaalf eilanden', maar er liggen er wel honderden in dit stuk van de Egeïsche Zee recht onder de Noord-Egeïsche eilanden.

Inclusief alle rotspunten die uit de zee steken, zijn het er misschien wel duizend. Enkele tientallen zijn bewoond. De drie grootste Rhodos, Karpathos en Kos worden het meest bezocht. Zij hebben alledrie een vliegveld en zijn per boot vanuit diverse havens te bereiken. Rhodos en Kos zijn toeristisch gezien erg ontwikkeld. Vanuit Rhodos vertrekken ook schepen richting Kreta, Turkije, Cyprus, Israël, Egypte en vice versa. Ook Karpathos, Patmos, Leros en Kalymnos zijn geliefd bij toeristen. Alleen Leros beschikt over een vliegveld, maar de overige eilanden zijn zo dichtbij dat ze heel gemakkelijk onderling per boot te bevaren zijn. De overige eilandjes zoals Lipsi, Agathonisi, Telendos, Nisyros, Tilos, Symi, Kastellorizo of Megisti, Chalki en Kasos zijn met hun authentieke sfeer uitermate geschikt voor echte rustzoekers.

De eerste tekens van menselijk leven op de Dodekanesos stammen uit de prehistorie, maar pas omstreeks 1100 v.Chr. toen de Doriërs er aan de macht kwamen, ontwikkelden de eilanden zich economisch en cultureel. Na de Perzen, de Romeinen en de Byzantijnen, vestigden de Ridders van de Johannieterorde zich begin 13de eeuw op Rhodos en Kos en ook op de andere eilanden in deze groep. De Turken namen de macht in 1522 over en in 1912 kwam de Dodekanesos in Italiaanse handen. Al deze overheersers hebben op de eilanden hun sporen nagelaten. Pas in 1948 kwam de Dodekanesos bij Griekenland.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

Hotel Solimar Ruby

De eigenaren van Hotel Solimar Ruby zijn echt heel gastvrij, waardoor je vakantiegevoel al direct begint. Ze lopen allemaal met een vrolijke...

v.a. 449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden