Dodekanesos

Swipe

Chalki

Dit kleine rotsachtige eilandje met een oppervlakte van nog geen 30 km2 ligt dichtbij Rhodos en is dan ook vanaf dit grote eiland als dagtocht te bezoeken. Er wonen nog maar een paar honderd mensen en die zijn allemaal geconcentreerd in het enige dorp op het eiland: de havenplaats Nimborio aan de oostkust. Dit lijkt best een grote stad, maar veel van de fraaie pastelkleurige herenhuizen staan er leeg en verlaten bij.

Aan de haven staat de Agios Nikolaoskerk die een fraaie klokkentoren heeft. Bij het hoofdstadje ligt een mooi zandstrand. Het was altijd een zeer rustig eiland, maar de laatste jaren staat het bekend als eiland van ‘Vrede en vriendschap', een ontmoetingsplek voor jongeren uit de hele wereld. In de zomer wordt het ook bezocht door geëmigreerde inwoners. Auto’s zijn er niet toegelaten. Alles wordt te voet, op de fiets, met de taxi (als er een te vinden is) en met bootjes gedaan.

Grootste trekpleister van Chalki is het verlaten Palio Chorio op een half uurtje lopen van Nimborio. Dit was ooit de hoofdstad van het eiland die heel goed verborgen lag voor de piraten. Het dorp bestaat voornamelijk uit de ruïnes van de oude huizen waartussen zeer opvallend de goed onderhouden witte Panagia Portiani kerk staat. Boven het dorp torent de enorme ruïne van het Johannieterkasteel op. Hiervandaan is het uitzicht spectaculair.

10 prachtige bestemmingen in Chalki en Griekse Eilanden