Dodekanesos

Swipe

Kalymnos

Boven Kos en pal onder Leros ligt Kalymnos. De rotsachtige kliffen en de vele kale bergen zijn zeer geliefd bij zowel geoefende als beginnende bergsporters. Onder begeleiding van professionele gidsen kunnen bergbeklimmingstochten worden ondernomen.

Ook duikers zijn dol op de zee rond het eiland. Scheepswrakken, onderwater grotten, koralen, zeldzame vissoorten, onder water is er van alles te zien. Het is een genot om duikles te krijgen van de duikinstructeurs op het eiland, omdat van het eiland de beste duikers ter wereld vandaan komen. Kalymnos is namelijk van oudsher bekend om zijn sponsduikers, een traditie die al eeuwen teruggaat. Nog steeds vertrekken een keer per jaar, vlak na Pasen, de sponsduikers van het eiland op een maandenlange trip om sponzen op te duiken. De Egeïsche Zee is praktisch leeggehaald, dus moeten ze uitwijken richting Afrika. Begeleid door zang en dans en uitgezwaaid door vrouwen en kinderen, varen de versierde boten na drie rondjes rond de haven, uit. De natuurlijke sponzen van Kalymnos worden op alle Griekse eilanden verkocht.

Het rotsachtige eiland heeft veel grotten en fjordachtige baaien. De bekendste is de Nymfengrot oftewel de Zeven Maagdengrot dichtbij de hoofdstad op de flanken van de Flaskiasberg. Ooit zouden hier zeven meisjes naartoe zijn gevlucht om uit de grijpgrage handen van zeerovers te blijven. Er is vervolgens nooit meer iets van ze vernomen. De grot van Skalia bij de gelijknamige plaats is een van de mooiste grotten van het eiland en ook heel moois is de grot van Kefala in het zuidwesten. De mooiste stranden liggen bij Myrties, Kantouni, Masouri, Skalia en Emporios.

Kalymnos in het kort:

# Oppervlakte: ca 110 km2

#Inwoners: ca 14.000

#Hoofdstad: Kalymnos (Pothia voor de Grieken)

Superblauw water

Het grootste deel van de bevolking woont in het gezellige hoofdstadje van het eiland met de vele pastelkleurige huizen en gebouwen. Kalymnos-Stad oftewel Pothia heeft een levendige haven met boulevard waaraan de mooie Christos Sotiroskerk staat. Het stadje heeft ook een Archeologisch Museum dat is gehuisvest in de prachtige Vouvalis Villa die ooit toebehoorde aan de plaatselijke weldoener Nikolaos Vouvali. Dichtbij de stad staat het Fort van Chrysochera van de Johannieterridders uit Rhodos. Binnen de muren staat de gelijknamige kerk. Op de twee vruchtbare vlaktes van het eiland groeien veel citrusbomen. In een van die groene valleien aan de oostkust ligt Vathy, een van de grootste trekpleisters van het eiland. De haven van het dorp ligt aan een hele mooie diepe baai met superblauw water.

Chorio of Chora op 3 km landinwaarts van Kalymnos is de vroegere hoofdstad van het eiland. Het heeft een indrukwekkende Venetiaanse burcht en er staan enkele oude windmolens. Enkele van de zuilen in de Panagiakerk zijn afkomstig van een oude Apollotempel. Delen van deze tempel zijn ook als bouwmateriaal gebruikt in de Christus van Jerusalemkerk bij Argos uit de 6de eeuw. De kerk is nu overigens een ruïne.

# Leuk voor kinderen

Het Valsamidis Museum in Vlyhadia. Hier komt de bezoeker alles te weten over de rijke sponsduik-traditie. Er is ook een oud scheepswrak te zien en duizenden ‘schatten| die de sponsduikers onder water gevonden hebben.

10 prachtige bestemmingen in Kalymnos en Griekse Eilanden