Dodekanesos

Swipe

Karpathos

Karpathos is na Rhodos het grootste eiland van de Dodekanesos. Het ligt tussen Kreta en Rhodos in. Ferryboten gaan regelmatig naar deze eilanden en vice versa. Veel van de inwoners zijn in het verleden naar de Verenigde Staten geëmigreerd, maar keerden na hun pensioen weer terug naar het eiland om er de rest van hun leven in welvaart door te brengen.

Volgens de mythologie is Karpathos het eiland waar Prometheus werd geboren, de god die de mensen vuur schonk. Later strafte Zeus hem door hem vast te klinken aan een rots waar een roofvogel stukjes uit zijn lever pikte die daarna steeds weer aangroeide.

Het langgerekte eiland heeft een ruige natuur, rotsachtige kusten en heel mooie en nog betrekkelijk rustige stranden, waarvan sommigen alleen per boot bereikbaar zijn. Het meest bijzondere van Karpathos is de rijke folklore die er nog steeds springlevend wordt gehouden in het dorp Olympos. De fel gekleurde en met gouden munten versierde klederdracht die de vrouwen zeer frequent uit de kast trekken, is wereldberoemd.

Karpathos in het kort:

# Oppervlakte: ca 300 km2

# Kustlijn: 160 km

#Inwoners: ca 7.000

#Hoofdstad: Karpathos (Pigadia voor de Grieken)

Olympos

Het bekendste dorp op Karpathos is Olympos dat op een berghelling in de langgerekte en onherbergzame noordpunt van het eiland ligt. Vroeger was het zowat onbereikbaar, maar nu gaat er een redelijke weg naartoe. Er gaan excursies per boot en bus vanuit de hoofdstad naar het dorpje. De boot legt dan aan in Diafani aan de oostkant van de noordelijke landtong. Dit is de haven van Olympos. Ook maakt de boot stops bij verschillende mooie stranden aan de oostkust. De bus brengt u verder naar het dorp.

Olympos ligt erg afgelegen omdat het zo vroeger de bewoners bescherming bood tegen de vele piratenaanvallen op het eiland. Door deze lange geïsoleerde positie heeft het dorp zijn authenticiteit helemaal in stand gehouden en maakt de bezoeker een regelrechte sprong in het verleden. Het hele dorp is een soort openluchtmuseum met dit verschil dat de bewoners nog echt leven zoals ze al eeuwen gewend zijn. Gelukkig zijn de bewoners, ondanks de drommen toeristen die het dorp jaarlijks bezoeken, oprecht blijven vasthouden aan hun tradities en levensstijl. De vrouwen lopen in klederdracht en de huizen zien er nog precies zo uit als vele jaren geleden met veel ambachtelijk houtsnijwerk, handgemaakte kleden en tafellakens en typische mozaïekvloeren van kiezelstenen. In het dorp wordt zelfs een eeuwenoud dialect gesproken dat teruggaat naar de tijd van de Doriërs.

De plaats zelf ligt er prachtig bij. Het lijkt of de huisjes die uit de Byzantijnse tijd stammen, lukraak door een reuzenhand tegen de berghelling aangegooid zijn. Karakteristiek zijn de oude windmolens op een rij waarvan enkele nog steeds in gebruik zijn voor het malen van graan. De vrouwen bakken hier elke zaterdag traditionele broden van in de openbare ovens in het dorp.

Karpathos-Stad

Karpathos-Stad oftewel Pigadia aan de zuidoostkust is een moderne plek met een grote haven waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Bij de stad hoort ook een lang zandstrand. Hier hebben de naar de Verenigde Staten verhuisde eilandbewoners fraaie nieuwe huizen gebouwd. Velen zijn na hun pensioen teruggekeerd naar hun geboorte-eiland en degenen die nog in den vreemde wonen, komen elke zomer op vakantie naar Karpathos. De hoofdstraat loopt boven de haven langs.

Vanuit de hoofdstad kan het bergachtige zuiden van het eiland verkend worden. Als u de weg in noordelijke richting volgt, ziet u het eerst de Agia Fotinikerk uit de 5de eeuw. Zo’n 7 km verderop op ongeveer 320 m hoogte ligt het dorp Aperi, de vroegere hoofdstad van het eiland en nog steeds de zetel van de aartsbisschop van het eiland. Ook hier hebben de naar de VS geëmigreerde eilandbewoners hun ‘fortuin| gestoken in de bouw van hun prachtige huizen. Niet ver van het dorp ligt het fraaie strand van Kyra Panagia tegen een decor van woeste rotspartijen.

Enkele kilometers westwaarts de bergen in ligt goed verscholen het traditionele dorp Volada. Othos is dan weer het hoogst gelegen dorp van het eiland. Vanuit deze twee dorpen is het uitzicht over zee magnifiek.

Othos is een middeleeuws dorp met mooie traditionele huizen. In een ervan is een folkloristisch museum ingericht. Ook Pyles is erg pittoresk met een mooi uitzicht over de westkust. De deuren en de balkons zijn fraai versierd met ambachtelijk houtsnijwerk. In noordelijke richting (slechte weg!) leidt de route naar twee van de oudste dorpen op Karpathos, Mesochori en Spoa die qua folklore en tradities haast niet onder doen voor Olympos.

De westelijke kustweg naar het zuiden leidt naar het zandstrand van het gezellige havenplaatsje Finiki met daaronder Arkassa, ook een badplaatsje. Menetes dat tegen een berghelling gebouwd is, heeft mooie oude huizen en een fraaie kerk die op een rotspunt boven een duizelingwekkende afgrond staat. In het uiterste zuiden ligt het vliegveld en van daaruit gaat de route weer omhoog naar de hoofdstad. Aan de zuidwestkust liggen nog enkele mooie zandstranden.

10 prachtige bestemmingen in Karpathos en Griekse Eilanden