Dodekanesos

Swipe

Kasos

Het kleine eilandje Kasos is het meest zuidelijke van de Dodekanesos en ligt vlakbij Karpathos in de richting van Kreta. Het heeft een oppervlakte van 66 km2 en telt iets meer dan 1.000 zielen. De meeste inwoners zijn ooit naar de Verenigde Staten verhuisd. Kasos kent een lange scheepvaarttraditie die al stamt uit de Minoïsche tijd. Veel van de inwoners verdienen dan ook hun brood in deze branche. De prachtige huizen op het eiland zijn of van rijke reders en kapiteins of van de Amerikaanse emigranten. Er grazen veel geiten in het binnenland. Van de melk worden verschillende soorten kaas gemaakt. Visvangst en landbouw zijn andere bronnen van inkomsten.

Kasos heeft een bijzondere rol gespeeld in de vrijheidsstrijd tegen de Turken. Lang hield het eiland met zijn vele oorlogsschepen en tot de tanden toe bewapende gewone boten stand tegen de Turken die er pas op 7 juni 1824 in slaagden het eilandje te veroveren. Vrijwel alle inwoners werden vermoord en het eiland werd compleet met de grond gelijk gemaakt. Deze verschrikkelijke slachtpartij wordt ieder jaar op 7 juni groots herdacht.

De hoofdstad van Kasos heet Fri. Het plaatsje heeft een gezellige haven vol vissersbootjes. Boven Fri torent een Venetiaans fort uit. Kasos is zeer geschikt voor watersporters en het heeft een mooie onderwaterwereld. Stranden zijn o.a. te vinden bij de hoofdstad en op het dichtbij gelegen eilandje Armathia. De zuidelijk gelegen stranden zijn alleen met een bootje te bereiken. Het eiland heeft veel grotten. De bekendste zijn de druipsteengrot van Selai en de Ellinokamaragrot die vroeger gebruikt werd als schuilplaats tegen piraten. Naast de hoofdstad zijn er nog een paar authentieke dorpjes op het eiland: Agia Mariana, Emporios, Panagia en de vroegere hoofdstad Poli liggen zeer dichtbij Fri. Arvantochori ligt in het midden van het eiland. Een andere bezienswaardigheid is nog het Agios Georgiosklooster in het zuidwesten. Deze streek heet Chadies.

10 prachtige bestemmingen in Kasos en Griekse Eilanden