Dodekanesos

Swipe

Griekse Eilanden

Het meest oostelijke stukje Griekenland is het piepkleine Kastellorizo dat vlakbij de Turkse kust in de Middellandse Zee ligt. Het heeft een oppervlakte van nauwelijks 10 km2 en ligt ongeveer 110 km onder Rhodos. Het is ook vanaf dit eiland te bereiken. In de jaren tachtig was de aanleg van een vliegveld op het eiland aanleiding voor een hoogoplopende ruzie tussen Griekenland en Turkije. Turkije zag dit als een provocatie en bezette daarop het onbewoonde Griekse eilandje Ro er vlakbij. De Navo moest de gemoederen kalmeren. Aan het begin van de vorige eeuw was het een welvarend eiland met zo’n 15.000 inwoners. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog is het eiland zwaar gebombardeerd. Nu telt Kastellorizo nog maar een paar honderd mensen. Veel van de bewoners zijn geëmigreerd naar Australië. Het havenstadje Kastellorizo aan de oostkant is schitterend en brengt met zijn neoklassieke herenhuizen met rode pannendaken en houten balkons het welvarende verleden tot leven. De naam van het eiland is afgeleid van het grote Johannieterkasteel bovenop een rode rots: het Castello Rosso. De grootste trekpleister van het eiland is de Blauwe Grot bij Perasta (Galazio Spileo), een van de mooiste zeegrotten van Europa. In de buurt zijn nog meer grotten die verkend kunnen worden en er is een schuilplaats van zeehonden.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

Hotel Astir Odysseus

Hotel Astir Odysseus staat voor topkwaliteit en uitstekende service. Met het hele gezin of lekker met z'n tweeën kun je hier genieten...

v.a. 514.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden