Dodekanesos

Swipe

Griekse Eilanden

De Giganten waren afzichtelijke reuzen die door Gaia (Moeder Aarde) op de wereld werden gezet om wraak te nemen op Zeus die haar andere zonen de Titanen had verslagen. Na een hevige strijd tussen de Giganten en de goden van de Olympus, sloeg gigant Polybotes op de vlucht met de god Poseidon op de hielen. Die laatste hakte met zijn drietand een stuk van Kos af en doodde de reus ermee. Dat stukje Kos werd het eiland Nisyros, aldus de mythe.

Nisyros is en van de kleinere eilandjes van de Dodekanesos en ligt tussen Kos en Tilos in. Het wordt met name door dagjesmensen bezocht. Het is qua oppervlakte ruim 41 km2 en er wonen ongeveer 1.200 mensen voornamelijk in de hoofdplaats Mandraki dat aan de voet van een indrukwekkende rots ligt waarop het 16de eeuwse klooster van Panagia Spilliana staat binnen de muren van de Johannieterburcht. Het dorp heeft ook een Historisch en Folkloristisch museumpje. Grootste trekpleister zijn de drie grote kraters van de uitgebluste vulkaan waarin afgedaald kan worden.

Het vulkanisch karakter van het eiland komt tot uitdrukking in de ruige donkere rotspartijen. Voor Mandraki liggen her en der zwarte rotsen in de zee. Door de rotsachtige kust is er weinig zandstrand te vinden op dit eilandje, maar bij de hoofdstad is wel een strand met unieke zwarte kiezelstenen. Chochlaki heet het. Nog een Johannieterfort staat er bij Emporios en ook Nikea in het zuiden heeft er eentje. Dit laatste fort biedt een mooi uitzicht op de vulkaan en de omringende eilanden.

Bij het vissersdorp Pali in het noorden bevindt zich een zandstrand. In de 19de eeuw was het eiland een bekend kuuroord. Therapeutische warmwaterbronnen liggen bij Loutra tou Mandrakiou, Poles, Avlaki en Schirous. Er wordt nog steeds volop gekuurd. Thermiani Spa bij Paloi, waar het hete vulkanische water uit de zee omhoog borrelt, was al bekend in de tijd van Hippocrates.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden