Dodekanesos

Swipe

Griekse Eilanden

Kleurrijk en schilderachtig zijn termen die zeker op dit fraaie stukje land in de Egeïsche Zee van toepassing zijn. De hoofdstad Ano Symi of Chorio vertoont een prachtig staaltje van neoklassieke architectuur met zijn kleurrijke herenhuizen met smeedijzeren hekwerken en balkons. Typisch aan de huizen zijn de driehoekige gevels met de ronde raampjes erin. Het stadje dat in zijn geheel tot monument is uitgeroepen, bestaat uit een benedenstad (Kato Poli) en een bovenstad die via het Skalaplein door de Kali Strata, een stenen trap met 500 treden, is te bereiken. Bovenop de heuvel staat het onvermijdelijke fort en de mooie Megali Panagiakerk. Aan het begin van de vorige eeuw was Symi de hoofdstad van de Dodekanesos en telde het eiland 30.000 inwoners. Het was het centrum van de sponzenvisserij. Nu wonen er nog maar 2.500 mensen die voornamelijk van het toerisme leven. Het eiland heeft een oppervlakte van 58 km2. Op Symi staat een van de belangrijkste kloosters van de Dodekanesos: het grote Taxiarchis Panormitisklooster in het uiterste zuiden. Op de naamdag van het klooster, 8 november, is het er een drukte van belang. Op het terrein zijn ook twee musea, een bibliotheek, een restaurant, werkplaatsen waar oude ambachten worden beoefend en een pension met 500 bedden. Het eiland kent veel mooie stranden en baaien waarvan sommige alleen per watertaxi te bereiken zijn. Een daarvan is het strand van Agios Georgios, genoemd naar de kerk die bovenop een 300 m hoge rots bij het strand staat.

Foto Onze Griekse eilanden expert
Onze Griekse eilanden expert

AUTEUR MACHTELD LEISTRA

Met een classicus als vader was het duidelijk waar het gezin elk jaar op vakantie ging. In haar jeugd heeft journalist/ schrijfster Machteld Leistra (1968) dan ook elke oude steen in Griekenland mogen bewonderen. Later bleef Griekenland haar favoriete vakantiebestemming en ze woonde enkele jaren op Kreta. Over haar Kretenzische belevenissen schreef ze columns in Griekenland Magazine en voor o.a. de Wereld Omroep. Ook verscheen er een reisgids over de Griekse Eilanden van haar hand.

Vakanties in Griekenland

The Met Hotel

Gunstig gelegen, midden in één van de levendige wijken van de stad ligt The Met Hotel. Binnen een paar minuten sta je...

v.a. 499.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden