Dubrovnik-Neretva

Swipe

Het eiland Lastovo

Dit eiland maakt deel uit van een archipel bestaande uit 46 kleinere eilandjes, waarvan Lastovo het ‘hoofdeiland’ is. De Grieken waren de vroegst bekende bewoners, ze noemden het Ladesta. Ook dit eiland met z’n omgeving staat bekend om zijn natuurschoon en kenners noemen het ‘een stukje hemel op aarde’. Een tijdlang behoorde het tot Italië en de invloeden daarvan zijn nog steeds merkbaar. Het eiland is dichtbebost en de dorpen ademen een vergane tijd. Zo werden de muur rond Lastovo en de Sv. Vlahokerk al in de 12e eeuw gebouwd.

De mensen op het eiland bestaan hoofdzakelijk van landbouw, visvangst en visindustrie. Ubli, een plaatsje in het zuidwesten van het eiland heeft de oudste visconservenfabriek van Kroatië. Buiten de natuurlijke wouden groeien er op het eiland veel olijf- en vijgenbomen. Natuurlijk treft u er diverse wijngaarden aan en de bevolking is gekend vanwege haar fantasie als het gaat om de vervaardiging van ‘huis’wijnen. Opvallend is de zoetwaterbron op het eiland waaruit ruim 50 liter water per seconde opborrelt.

 

Natuurpark Lastovsko otočje(pp-lastovo.hr) 
Een deel van het eiland Lastovo werd in
2006 aangewezen als natuurpark. Het ligt op het zuidelijke deel van het eiland. Het is een buitengewoon interessant gebied voor geologen, maar ook biologisch heeft het een grote aantrekkingskracht, zowel door alles wat er leeft en groeit in het park, als door wat zich voor de kust in en onder water afspeelt.

Het eiland Lastovo: (tz-lastovo.hr/en/

10 prachtige bestemmingen in Het eiland Lastovo en Kroatië