Dubrovnik-Neretva

Swipe

Ploče

In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen van betekenis langs de Adriatische kust kent Ploče geen roemrucht verleden. Oorspronkelijk heette de plaats Velika Uvala, maar het verdween als het ware van de aardbodem, in elk geval uit de archieven. Het is een belangrijke havenplaats, halverwege Dubrovnik en Split, belangrijk vanwege de boot- en treinverbindingen met het achterland.

De grote haven werd in de Tweede Wereldoorlog aangelegd door Italiaanse bezetters, een karwei dat de Joegoslaven na het beëindigen van de oorlog graag afmaakten. Officieel werd die beslissing op 5 juli 1945 genomen door het stadsbestuur van Split die de plaats Aleksandrovo noemden, maar dat op 1 mei 1950, bij de officiële ingebruikname van stad en haven, veranderden in Kardeljevo, naar Tito’s naaste medewerker.

In 1954 kreeg de stad eindelijk zijn huidige naam: Ploče. Niet voor lang echter, na de dood van Edvard Kardeljev in 1979 werd de oude naam weer in ere hersteld en het duurde tot na de onafhankelijkheid van Kroatië alvorens de naam Ploče weer terugkwam.

De stad heeft een eigen vliegveld, ingericht voor het gebruik door kleinere vliegtuigen. Start- en landingsbaan worden gevormd door een stuk asfaltweg van 1200 meter waarover vroeger het verkeer van de stad naar de haven reed.

10 prachtige bestemmingen in Ploče en Kroatië