Dubrovnik-Neretva

Swipe

Ston

Komend vanuit Dubrovnik rijdt u bij Ston het Pelješac schiereiland op. Eigenlijk bestaat het dorp uit twee plaatsjes: Ston en Mali (klein) Ston. Het werd bekend vanwege het feit dat er al in de 9e eeuw een kerk was die daarmee tot de oudste van Kroatië behoorde. Vanaf 1326 maakte Mali Ston deel uit van van de republiek Dubrovnik, maar al in het jaar 36 werd het plaatsje door de Romeinen veroverd. Nadat het een deel van Dubrovnik geworden was, werd met de bouw van Veliki (nieuw) Ston begonnen.

Dubrovniks stadsarchirect ontwierp een plan voor een vijfhoekige stad, waarmee Ston een van de eerste steden werd die gebouwd werd volgens een vast omlijnd plan. De stad werd volledig ommuurd en het geheel van fortificaties rond de stad, 5,5 kilometer lang met aanvankelijk 40 torens en 7 forten, werd ‘Chinese muur’ genoemd. Daarmee was Ston behoorlijk beschermd tegen aanvallen. Het was het rijkste zoutwinningsgebied in de Adriatica met zoutbekkens die een totale oppervlakte hadden van ruim 400 km2. Al in de Romeinse tijd was Ston bekend vanwege de zoutwinning. Toen het aan Dubrovnik verviel moesten de inwoners uit de inkomsten daarvan jaarlijks 16.000 goudstukken aan Dubrovnik afdragen, hetgeen overeenkwam met eenderde van de totale inkomsten van de stad. Ston heeft veel te lijden gehad van de burgeroorlog. De stad en de historische bouwwerken liepen grote schade op, vooral veroorzaakt door luchtaanvallen van de cetniks.

Een inwoner van Ston vertelde dat de burgeroorlog in vier maanden tijd grotere verwoestingen teweeg had gebracht dan de Tweede Wereldoorlog in vier jaar. Met veel inspanning en internationale hulp werd de wederopbouw afgerond. Op 5 september 1997 sloeg het noodlot opnieuw toe. Een aardbeving met een kracht van 6 op de schaal van Richter had zijn episch centrum in Ston. De gehele omgeving liep zware schade op, Ston werd vrijwel verwoest. De aardschokken hielden nog geruime tijd aan en braken de stad verder af. Pas eind 1997 werd een begin gemaakt met de wederopbouw en tot het einde van de jaren negentig verbleven nog veel inwoners van Ston in een tentenkamp en woonwagens buiten de stad.

Frankrijk > Landes > Soustons-Standplaats

Camping L'airial

Op deze grote traditionele gemeentecamping zijn de toeristische staanplaatsen gescheiden van de vaste gasten en huuraccommodaties waardoor je niet merkt dat deze...

v.a. 132.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Ston en Kroatië