Eastern Cape

Swipe

Eastern Cape

Van palmboom naar skipiste

‘Friendly Province of the Eastern Cape’, een olifant, een berg, een aloë, een duin en de zon. De kleurrijke nummerborden zijn de beste ambassadeurs van Eastern Cape. Deze provincie, gelegen aan de warme Indische Oceaan, biedt contrast: waterrijk bergland en semi-woestijn, kliffen en zandstrand, Kaaps-Hollandse panden en turkooizen Xhosarondavels en zowel subtropische als besneeuwde regio’s.

Dak van Zuid-Afrika

Eastern Cape is, qua oppervlakte, de tweede provincie van Zuid-Afrika en grenst aan koninkrijk Lesotho, Western Cape, Northern Cape en KwaZulu-Natal. Rivierrijk binnenland bestaat hier uit bergland dat richting Lesotho bijna 2700 meter hoog is. Het midwesten wordt gevormd door de Karoo, zachtglooiende heuvels vormen de horizon. Wegen zijn hier kaarsrecht, rijd hier bij zonsondergang als de natuur langzaam van kleur verandert. Rondom historisch Graaff-Reinet en Nieu-Bethesda bevinden zich vreemde basaltformaties, valleien en kloven.

Turkooizen Xhosahutten op groene kliffen

De oostkust, eens behorend tot Transkei, staat bekend om verlatenheid; de westkust om zijn torenhoge duinen. isiXhosa wordt gesproken door de Xhosa’s die de meerderheid vormen in het midden en oosten van Eastern Cape. Hun cultuur en geloof in bovennatuurlijke zaken zijn diep geworteld en met hun leefgebied verbonden. Boeken van en over ANC-prominenten Mandela en Mbeki geven inzicht in het dagelijks leven in deze regio. Het westen van Eastern Cape wordt gedomineerd door Afrikaanssprekenden.

10 prachtige bestemmingen in Eastern Cape en Zuid-Afrika