Eastern Cape

Swipe

Graaff-Reinet Region

Graaff-Reinet

Er zijn plaatsen in Zuid-Afrika die u meteen raken. Graaff-Reinet, waar over witte muren kleurrijk bougainville hangt, is hiervan een voorbeeld. Het historische centrum wordt grotendeels omringd door Sundays River, terwijl bergen de vallei afbakenen. Geen andere plaats in Zuid-Afrika kent zoveel monumentale panden als Graaff-Reinet. Kaaps-Hollandse gevels worden afgewisseld door verzorgde tuinen, groene luiken en fotogenieke veranda’s.

Historisch centrum

Het personeel van Tourism Information Office (geopend ma. t/m vr. 08.00-17.00 uur, za. 09.00-12.00 uur) heeft een wandelroute ontwikkeld die langs de voornaamste bezienswaardigheden leidt. Niet te missen is Dutch Reformed Church (alias Die Groot Kerk), waarvan de toren overal zichtbaar is. Het witgrijze gebouw lijkt op een Engelse kathedraal en werd in 1886 gebouwd. In de kelder bevindt zich een collectie Kaaps-Hollands zilver.

Verderop in Church St, bij de kruising met Somerset St, ziet u Old Library Museum (geopend ma. t/m vr. 08.00-17.00 uur, za. en zo. 09:00-15:00 uur) dat beschikt over een verzameling oeroude fossielen, foto’s en informatie over slavernij. Op de hoek van Murray St en Parsonage St staat Reinet House, een beter exemplaar van Kaaps-Hollandse architectuur krijgt u hier niet! In het witgroene pand is tegenwoordig een museum gevestigd (zelfde openingstijden als Old Library Museum).

In Bourke St vindt u Drostdy, het landdrosthofje. Dit langgerekte pleintje en witte gevelpanden, is Graaf-Reinets meest knusse plaats. Hier woonde de landdrost (bestuursambtenaar van de Vereenigde Oostidische Compagnie in de Kaapkolonie) en zijn familie. Ook zetelde hier het bestuur en de rechtbank. De huisjes bij Drostdy Hotel waren onderkomens van bevrijde slaven.

Ook fotogeniek is Cradock St, die tot de oudste van Graaff-Reinet behoort. Parallel aan Cradock St ligt Donkin St die niet onderdoet voor Cradock St. In Somerset St ziet u het monument ter nagedachtenis van de Tweede Boerenoorlog.

Camdeboo National Park

De upgrading van Karoo Nature Reserve leidde in 2005 tot de opening van veelzijdig Camdeboo National Park. Dit natuurgebied ligt als een mantel om Graaff-Reinet en bestaat uit Karoolandschap: bergen, vlaktes en valleien.

Valley of Desolation

U vindt hier onder andere buffels, gnoes en springbokken, maar het is Valley of Desolation waarvoor u komt. Deze vallei ligt in het westelijke deel van Camdeboo en bestaat uit roodbruine rotspilaren en kolossen die tientallen meters hoog zijn. Deze zijn gevormd door uitgestoten basalt (vulkanisme). Dit basalt is in de lucht gestold, waarna zwakke delen wegzakten (gevolg van erosie). Bij de parkeerplaats van Valley of Desolation begint Lizard Trail, dat anderhalve kilometer lang is en naar uitzichtpunten leidt. Bij zonsondergang worden de kolossen horizontaal verlicht. Valley of Desolation is aangegeven langs N9; Camdeboo’s poorten zijn geopend ’s?zomers dag. 06.00-20.00 uur, ’s?winters dag. 07.00-18.00 uur, tel. 049-8923453.

Nqweba Dam 

Aan R63 (direct ten noorden van Graaff-Reinet) ligt Nqweba Dam, het meest toegankelijke deel van Camdeboo National Park. Hier vindt u een eenvoudige, kleine parkeerplaats.

Samara Private Game Reserve

Het uitgestrekte en open Karooveld van Samara is ideaal voor cheeta’s. De kans dat u deze dieren in dit wildreservaat aantreft, is aanzienlijk. Samara’s velden worden deels omgeven door een glooiende bergketen die een hoogte bereikt van 1260 meter. Dit ‘Afrikaanse’ landschap vormt ook de leefomgeving van elandantilopen, giraffen, gnoes en neushoorns. Het wildreservaat is alleen toegankelijk als u een accommodatiereservering heeft. Het natuurgebied ligt aan R63 (neem afslag ‘Petersburg’).

Cradock

Great Fish River baant zich een weg over het woeste plateau waarop Cradock ligt. De idyllisch gelegen plaats ademt de sfeer van weleer. Monumentale steeneiken overschaduwen de Victoriaanse panden en Olive Schreiner schreef hier ‘The Story of an African Farm’. Deze roman werd in 1883 gepubliceerd en wordt gerekend tot de topstukken van Zuid-Afrikaanse literatuur.

Historisch centrum

Olive Schreiner House Museum (geopend ma. t/m vr. 08.00-12.45 uur en 14.00-16.30 uur) is gevestigd in Cross St (nummer 9). Great Fish River Museum (in de pastorie achter ‘Town Hall’, geopend di. en vr. 08.00-13.00 uur en 14.00-16.00 uur, za. 08.00-12.00 uur) informeert over de ontwikkeling van Eastern Cape (1840-1900).

Cradock Spa

Cradock is ook bekend om haar zwavelhoudende warmwaterbron. Het park en deze bron worden Cradock Spa genoemd en liggen vijf kilometer ten noorden van het centrum (aangegeven langs R10, bord Marlow Agricultural High School/Cradock Spa). Cradock Spa is geopend dag. 08.00-20.00 uur, tel. 048-8812709.

10 prachtige bestemmingen in Graaff-Reinet Region en Zuid-Afrika