Eastern Cape

Swipe

Highlands

Inleiding Highlands

‘Drakenstaart’ is de bijnaam van de zuidelijke Drakensberg die de grens vormt tussen Zuid-Afrika en Lesotho. In tegenstelling tot het romantische noordelijke deel, betreft dit ruig, verlaten hoogland en bergland waarop bomen schaars zijn. ‘The Wild Side’, zoals de hooglanders het noemen.

Natuur is hier ongerept en nodigt uit tot kamperen, wandelen, mountainbiken, paardrijden, raften en forelvissen. Dankzij relatief lage bezoekersaantallen, heeft u hier kans uitgestrekte graslanden voor uzelf te hebben.

Eastern Capes Highlands waren populair bij Nederlandse en Engelse boeren; inmiddels woont hier de vierde generatie agrariër. Ook vormt dit het woongebied van Xhosa’s en Sotho’s, hun traditionele kralenwerk wordt in de plaatsen aangeboden. Niet weg te denken zijn hier de berg- en grotschilderingen – stille en oeroude getuigen van de Sancultuur.

Het gebied kent vooral zand- en gravelwegen die leiden over acht spectaculaire en hooggelegen bergpassen. Voor deze wegen volstaat een sterke auto, hoewel een terreinwagen (hoge wegligging) wordt aanbevolen. Volgt u de weersvooruitzichten voor het gebied, gezien regen en sneeuw wegen omvormen in modderbaden. Als u naar Lesotho rijdt, handelt u douaneformaliteiten af in Tele Bridge of Qacha’s Nek. De hieronder genoemde plaatsen zijn beschreven als rit van Lady Grey naar Maclear.

Lady Grey

De brede afsalt- en gravelwegen van Lady Grey eindigen aan de voet van de Witteberg. Het dorp is bekend om Passion Play, dat in de dagen vóór Pasen op straat ten tonele wordt gebracht – niet zonder reden is dit de vestigingsplaats van Lady Grey Arts Academy. In het dorp, dat genoemd is naar de vrouw van Cape Colony’s gouverneur, vindt u Victoriaanse panden. Ook fotogeniek is Dutch Reformed Church (hoek Joubert St en Church St), gebouwd van zandsteen.

Twee kilometer ten oosten van Lady Grey vindt u Lady Grey Dam – een hoge waterval en klein stuwmeer. De groenzone vormt een aantrekkelijke picknickplaats. Volg Cloete St, ga op het einde linksaf (Walton St), volg deze zandweg en ga vijfhonderd meter verderop weer linksaf. Het stuwmeer bevindt zich aan het einde van de weg.

Barkly East

Vanuit Lady Grey is Barkly East bereikbaar via R58 of via Joubert Pass (alleen bij droge condities; jeep met vierwielaandrijving aanbevolen). Deze pas bereikt een hoogte van 2236 meter en biedt zicht op laaggelegen, grillig bergland. Barkly East is een aangename, rustige plaats met hoge bomen boven koloniale huisjes. Erven zijn hier keurig afgemeten, net zoals straten. Tijd heeft hier geen invloed, dus als u wilt ‘onthaasten’ is Barkly East uw plaats. In White St vindt u Barkly East Museum (geopend ma. t/m do. 09.00-16.30 uur, vr. 09.00-16.00 uur). De plaats heeft een chronisch tekort aan verkeersborden. Als Rhodes uw volgende bestemming is: volg het bruine bord ‘Maloti Route (North)’ in De Villiers St.

Rhodes en Tiffindell

R396 is niet geasfalteerd en kent flinke bochten. Bij regenval wordt deze bergroute omgevormd in een modderpoel (een jeep met vierwielaandrijving is onontbeerlijk). Bij sneeuwval is de weg niet toegankelijk. Onderweg zijn uitzichten adembenemend; de oude staalbrug over Kraai River is een nationaal monument. De weides bij de brug vormen geschikte picknickplaatsen.

Een uur na vertrek uit Barkly East komt u aan in bergdorp Rhodes, dat bekend staat om haar Victoriaanse panden. Deze plaats is in 1997 tot National Monument verklaard. Rhodes bevindt zich op een hoogte van 1828 meter en ligt aan de (forelrijke) Bell River. Temperaturen zijn hier dus gematigd; op winterse (sneeuw)dagen zijn open haarden onmisbaar. U kunt hier wandelen en mountainbiken; ’s?avonds wacht de warmte van Thanksjalot Bar in Walkerbouts Inn.

Diep in de Drakensberg ligt Tiffindell, Zuid-Afrika’s enige skioord. Deze kleine, commerciële plaats heropende medio 2012 en bevindt zich op een hoogte van 2810 meter. Skiliften brengen wintersporters boven de grote piste of boven de oefenpiste. De houten panden lijken overgebracht uit een Frans skioord. De weg tussen Rhodes en Tiffindell kent haarspeldbochten en afgronden; rijd hier alleen met een sterke ‘4x4’ (duur: één uur). In winterse omstandigheden is het beter om een transfer te regelen.

Naudesnek Pass

Ten oosten van Rhodes vormt de R396 Naudesnek Pass, waarvan de top 2500 meter hoog is. Hier bevindt zich een kleine parkeergelegenheid, waar u kunt genieten van panoramisch zicht op de bergvelden diep beneden u. De weg naar Maclear is dalend en is (net zoals de pas) smal en zanderig. Rijd hier niet tijdens regen- of sneeuwval.

10 prachtige bestemmingen in Highlands en Zuid-Afrika