Eastern Cape

Swipe

Sunshine Coast

Inleiding Sunshine Coast

Sunshine Coast is de toeristische naam voor het gebied tussen East London en Port Elizabeth. De kustzone bestaat uit groene heuvels, duinen en tientallen riviermondingen, waarbij vakantieplaatsen liggen. Sunshine Coasts bezienswaardigheden worden hieronder van west naar oost belicht.`

East London (Buffalo City Metropolitan Municipality)

East London behoort tot de grootste steden van Eastern Cape en ligt op de plaats waar Buffalo River uitmondt in de oceaan. In de rivierrijke omgeving die de stad omringt, vindt u enkele beschermde natuurgebieden. Deze lenen zich voor het maken van wandelingen en vogelspotexcursies.

East London kent uitgestrekte industrieterreinen en eentonige flatgebouwen; desondanks staat deze stad te boek als trendy surfstad. Nahoon Beach is populair surfgebied; Bonza Beach is geschikt voor zonaanbidders. ‘EL’ is geen stad waarin u verblijft, maar is een uitstapje waard als u in de omgeving bent. Kinderen zullen zich vermaken in het kleine Aquarium (Espanade/Promenade, geopend dag. 09.00-17.00 uur). Hier worden zeehonden en pinguïns gevoerd om 10.30 en 15.30 uur. De show met deze dieren vindt om 11.30 uur plaats.

Old Lock Street Gaol is de oude gevangenis van de stad en beschikte over galgen en dodencellen. Tegenwoordig vindt u hier winkels, een restaurant en Afrikaanse kunst. Volg Fleet St (centrum, R72). Bij het station (links) staat het verkeersbord ‘EL Harbour, Port Control’. Ga vóór dit bord linksaf (Lock St).

King William’s Town en Bhisho (Buffalo City Metropolitan Municipality)

In King William’s Town brachten (onder andere) Nelson Mandela en Thabo Mbeki tijd door; zij studeerden aan de nabijgelegen University of Fort Hare. Het was echter Steve Biko, leider en oprichter van Black Conciousness Movement, waarmee ‘King’ zich verbonden voelde. Tegenwoordig ligt hij begraven in Steve Biko Garden of Remembrance, samen met medestrijders en slachtoffers van Bisho Massacre. De begraafplaats ligt één kilometer van King William’s Town (volg N2 richting Grahamstown, ga 300 meter na de brug linksaf, onder het spoor door en rechtsaf).

Bhisho, hoofdstadje van Eastern Cape, was het militaire machtscentrum van ‘homeland’ Ciskei. De plaats is uitgestrekt, functioneel en abstract. Het monument voor het bloedbad dat hier in september 1992 plaatsvond (Bisho Massacre), bevindt zich bij het stadion (langs R63).

Achtergrond: African National Congress (met daarin South African Communist Party) eiste het aftreden van Ciskei’s brigadier Gqozo, die zij beschouwde als marionet van het Apartheidsbewind. Tienduizenden werden daarom opgeroepen om deel te nemen aan een demonstratiemars van ‘King’ naar Bisho. Het leger van Ciskei opende het vuur op de demonstranten; 28 werden gedood.

Port Alfred

Waterrijk en welvarend Port Alfred wordt door Kowie River gesplitst. Het hart wordt gevormd door de kleine jachthaven met daarbij de hangbrug die de delen verbindt. Bij de riviermonding vindt u West Beach Dr, dat zicht biedt op witte duinen die ruim negentig meter hoog zijn. Deze zandbergen, met hun vreemde schaduwen, verdwijnen in de azuurblauwe oceaan. Gedurende het jaar worden hier dolfijnen gespot. Zuidkapers (‘Southern right whales’) komen hier tussen oktober en december. Hun vechtpartijen zijn vanaf Port Alfreds hooggelegen delen te zien. De plaats is in december overbevolkt; dieseltreintje ‘Kowie Choo Choo’ rijdt niet meer.

Kenton-on-Sea, Bushmans River Mouth en Sibuya Game Reserve

Op de zuidpunt van een landtong ligt (Engelstalig) Kenton-on-Sea. Deze schone en welvarende plaats is populair bij vermogende Zuid-Afrikanen, die hier een vakantiehuis hebben. Bijzonder is het brede zandstrand en vreemde rotsformaties die microstranden creëren. Bushmans River en Kariega River monden hier uit in de Indische Oceaan en laten zand achter, waardoor uitgestrekte banken ontstaan.

Tegenover Kenton ligt de Afrikaanstalige vakantieplaats Bushmans River Mouth (hier Boesmansriviermond genoemd). Ook hier vindt u witte zandvlaktes die verdwijnen in de oceaan. Aan de oceaan bevindt zich een replica van het kruis dat Bartelomeus Dias in de vijftiende eeuw plaatste. Strandwandelen naar dit kruis is vermoeiend, rijd daarom naar de parkeerplaats: volg de R72 richting Alexandria, neem de afslag ‘Boknes/Kennon Rocks’ en ga na anderhalve kilometer linksaf (niet aangegeven, dit is kaarsrechte weg naar de duinen). Deze duinwoestijn is kurkdroog, neem daarom water mee.

In de omgeving van Kenton-on-Sea bevinden zich particuliere wildreservaten. Meerwaarde wordt geboden door Sibuya Game Reserve, dat vanuit Kenton uitsluitend per boot bereikbaar is. Het reservaat beslaat groen, glooiend terrein waardoor Kariega River zich een weg baant. U vindt hier de ‘Big Five’, alsmede cheeta’s, giraffen en zebra’s. Als Sibuya’s accommodatiepakketten u niet aanspreken, kunt u deelnemen aan de riviercruise en/of gamedrive(s). Vooraf reserveren is verplicht (tel. 046-6481040).

10 prachtige bestemmingen in Sunshine Coast en Zuid-Afrika