Eastern Cape

Swipe

Wild Coast

Inleiding Wild Coast

Voor de autoriteiten van straatarm Transkei was de bouw van een snelweg parallel aan de kust geen noodzaak. Deze strook land was immers grillig, heuvelachtig en kende tientallen riviermondingen. Bestaande zand- en gravelwegen waren voldoende. Door deze visie is subtropisch Wild Coast authentiek gebleven – toevluchtsoord voor zoekers van rust te midden van ongerepte natuur en verlatenheid. Wandel- en zwemmogelijkheden te over, en als u buiten het vakantieseizoen komt, hebt u stranden voor uzelf.

De weggetjes tussen N2 en kustplaatsen zijn smal en de afstand naar de kust is aanzienlijk. Ook rijden tussen kustplaatsen is tijdrovend, waardoor het logischer is om accommodatie ruim vóór aankomst te boeken.

Wild Coasts binnenland is de geboorteregio van prominente ANC’ers, waaronder Nelson Mandela. Zijn huisje en school staan bij het terrein van Nelson Mandela Museum (tel. 047-5325110, geopend dag. 09.00-16.00 uur) in Qunu. Dit museum heeft een afdeling in Mthatha’s centrum (Owen St). Ook Govan Mbeki, Thabo Mbeki en Walter Sisulu zijn in deze omgeving geboren.

Wild Coast, grofweg gelegen tussen Port Edward en East London, wordt vrijwel alleen bevolkt door Xhosa’s. De regio wordt in dit hieronder van noord naar zuid behandeld.

Port St John’s

Op het punt waar Umzimvubu River uitmondt in de Indische Oceaan, ligt Port St John’s. Direct ten westen van deze monding ligt een dichtbegroeide, subtropische canyon. Bergen en kliffen torenen hierboven en maken van de autorit een spektakel. Port St Johns vervuiling staat in schril contrast met deze idylle. U kunt uw bezoek daarom beperken tot beklimmen van de klif die 120 meter boven de blauwe oceaan uitsteekt. De top wordt bereikt door Eagles Nest Trail te volgen; een flinke klim die bij Needles Hotel begint.

Kei Mouth en Morgan Bay

Rustig en ruimopgezet Kei Mouth is populair bij vissers, strandjutters en wandelaars. De plaats ligt op de westoever van de Great Kei River, die hier in de Indische Oceaan uitmondt. Waterstandverschillen maken de bouw van een brug over de rivier onmogelijk, waardoor de overkant uitsluitend per pont bereikbaar is.

Kei Mouth wordt omringd door grasvelden, aan de overkant van de rivier verdwijnen glooiende heuvels in de oceaan. Paardrijdtochten in dit verlaten gebied worden georganiseerd door Julie-Anne van Wildcoast Horseback Adventures (tel. 043-8311087, mob. 082-5670972).

De onverharde weg langs Kei Mouth Country Club (met golfbaan, tel. 043-8411083) leidt naar Morgan Bay. Deze vakantieplaats ligt boven een lagune. Bij lage waterstand is het mogelijk om over het zandstrand naar Morgan Bay te lopen. Zo niet, dient u een kilometer terug te rijden en linksaf te slaan. Vlak voor het kruispunt (R349) gaat u linksaf (Link Rd); deze weg leidt naar de lagunes overkant.

Spectaculair zijn Morgan Bay’s groenbruine kliffen die als klauwen in de zee steken. Deze zijn 30 tot 74 meter hoog; het zicht op de oceaan is panoramisch. U bereikt de kliffen door Beach Rd richting het westen te volgen.

Haga Haga, Pullins Bay en Bosbokstrand

Gehucht Haga Haga is bekend om haar unieke rotslandschap waarin u getijdenpoelen vindt. Deze gaten worden gevuld met/overstroomd door zeewater en lenen zich voor pootjebaden en zwemmen. Het noordelijk gelegen zandstrand is breed; dat van Pullins Bay wort gevormd door een riviermonding. Deze wordt omsloten door bergen. Voor beide plaatsen neemt u afslag ‘Haga Haga/Nyara Villages’ van R349.

Van Haga Haga kunt u lopen naar Bosbokstrand, dat een lengte heeft van vijf kilometer. Dit gebied heeft torenhoge duinen en twee estuaria met vis- en surfmogelijkheden. Neem op R349 de afslag ‘Haga Haga/Nyara Villages’ en ga honderd meter verderop rechtsaf. Deze weg leidt naar Bosbokstrand.

Cintsa en Inkwenkwezi Private Game Reserve

Vakantieoord Cintsa is gebouwd op een landtong die zicht biedt op het gelijknamige estuarium en de oceaan. Noordelijker gelegen Cintsa East biedt rustiger zandstrand dan Cintsa zelf.

Ten westen van Cintsa bevindt zich Inkwenkwezi Private Game Reserve dat alleen toegankelijk is als u een boeking heeft. Inkwenkwezi is bekend om haar vier witte leeuwen. Daarnaast biedt het natuurgebied kans op spotten van de ‘Big Five’, giraffen en zebra’s. Inkwenkwezi bestaat uit savanne, grasveld en estuarium. Als de exclusieve accommodatie niet uw voorkeur heeft, kunt u deelnemen aan gamedrives die vertrekken om 08.30 en 14.00 uur en elk drie uur duren. Ook hiervoor is maken van een reservering verplicht (tel. 043-7343234).

Binnenland (voormalig Transkei)

Het hooggelegen achterland van Wild Coast betreft ‘heartland’ van Xhosa’s. Dit land bestaat uit glooiende bergformaties en valleien waardoor rivieren stromen. Turkooizen rondavels staan op groene kliffen die loodrecht in de oceaan verdwijnen. Wolken, mist en harde wind waken over dit gebied, voormalig ‘homeland’ Transkei. Idylle staat echter in contrast met bittere armoede. Nederzettingen lijden hieronder en verkeren in chaotische, slecht onderhouden staat. Hiervan vormt Mthatha (Umtata) een voorbeeld.

Media hebben dit gebied jarenlang negatief belicht, waardoor bezoekers liever vliegen tussen Durban en Port Elizabeth. Dit is spijtig omdat ‘Xhosaland' authentiek Afrika is waarnaar zij op zoek zijn: kralen, rondavels, gezang, koeien op stranden en vrouwen die water uit rivieren halen. Verken dit gebied met een officiële gids; uw accommodatie-eigenaar kan u helpen.

10 prachtige bestemmingen in Wild Coast en Zuid-Afrika