Edirne

Swipe

Edirne

Edirne ligt in Thracië, het Europese deel van Turkije, niet ver van de Bulgaarse grens, aan de samenvloeiing van de Tunca- en de Meriç-rivier. Deze laatste vormt in zuidelijke richting de grens met Griekenland. Voor wie over land naar Turkije reist en daarbij de route via Bulgarije volgt, vormt deze levendige en historisch interessante stad de eerste echte kennismaking met het land.

Geschiedenis

In de Byzantijnse tijd heette Edirne Hadrianopolis. De stad werd in het jaar 125 gesticht op de plaats van een oudere nederzetting, Orestia, hoofdzakelijk om Constantinopel tegen aanvallen uit het westen te helpen beschermen. In de 12e eeuw was Hadrianopolis de klos, toen de Kruisridders en de Byzantijnen hun machtsstrijd uitvochten.

Edirnes positie werd juist omgekeerd toen de Turken vrijwel het hele Byzantijnse rijk veroverd hadden en zich opmaakten om ook Constantinopel in te nemen. In 1363 viel Hadrianopolis, werd omgedoopt tot `Edrine' (later Edirne) en gebruikt als uitvalsbasis, waarbij uiteindelijk ook Constantinopel eraan moest geloven. Edirne is gedurende 91 jaar hoofdstad van het Osmaanse Turkije geweest, vóórdat Constantinopel in 1453 Istanbul werd. Na die tijd werd het rustig rond Edirne, hoewel het in de 19e eeuw de op vier na grootste stad van Europa was (!). Toen het Osmaanse rijk begon af te brokkelen, kwam de plaats al gauw in een kwetsbare positie te verkeren en moest invasies van Russen (in 1828 en 1878), Bulgaren (1912) en Grieken (1914) ondergaan. Ook branden (in 1745 en 1905) en een aardbeving (in 1751) bleven de stad niet bespaard. Ondanks al deze rampen, die veel inwoners het leven kostten, telt Edirne nog veel historische gebouwen.



10 prachtige bestemmingen in Edirne en Turkije