Eilat

Swipe

Coral Beach

Coral Beach Nature Reserve

Weer 500 m verder, op een afstand van 6 km ten zuiden van Eilat, ligt Coral Beach, in wezen een deel van Southern Beach. Hier ligt het Coral Beach Nature Reserve (geopend: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur, op de dag voorafgaand aan een joodse feestdag sluit men om 13.00 uur; te huur: snorkels, duikbrillen en kluisjes, en er zijn douches met warm water), een natuurreservaat dat is opgericht ter bescherming van een fraai koraalrif. Het natuurreservaat ligt tussen de monding van de rivier de Nahal Shelomo (rivier van Salomo) in het noorden en de Egyptische grens bij Taba in het zuiden. Het deel dat zich over een afstand van 1200 meter uitstrekt ten noorden van het onderwaterobservatorium noemt men Coral Beach. Dit is het mooiste en best toegankelijke deel van het koraalrif. Het koraalrif ligt op een afstand van 10 tot 50 meter van het strand; tussen het strand en het rif bereikt de bodem een diepte van ongeveer 2 meter. De toppen van het rif liggen slechts een halve meter onder de waterspiegel. Daarom heeft men onder water gemarkeerde snorkelpaden uitgezet (Mozes Rock Trail, Winding Trail en Japanese Garden Trail). Als u de bordjes en pijlen volgt, dan loopt u weinig gevaar in contact te komen met het vlijmscherpe koraal. Via de uitgezette snorkelpaden kunt u achter het rif komen, hier loopt het rif steil omlaag tot een diepte van 6 meter.

Tijdens het snorkelen of duiken moet u zeer voorzichtig zijn: wanneer u koraal afbreekt duurt het jaren voordat er weer een nieuw stukje is ontstaan. U moet er ook niet op gaan staan, niet alleen omdat het koraal scherp kan zijn, maar ook omdat het door u aangeraakte stuk kan afsterven. Raak niets in de koraaltuinen aan: een aantal vissen is giftig, sommigen hebben schutkleuren. Een onschuldig lijkende steen kan de gevaarlijke steenvis zijn. Loop niet over de bodem, maar blijf overal zwemmen. Steenvissen en roggen verbergen zich soms onder het zand. Draag altijd zwemvliezen of waterschoenen zodat uw voeten beschermd zijn als u per ongeluk het koraal aanraakt of op een zeeëgel trapt. De naalden van de veel voorkomende zeeëgels hebben weerhaken en zijn moeilijk uit de huid te verwijderen. Zet uw duikbril op voordat u in het water gaat: spuug eerst op de binnenkant van het glas van de bril en wrijf het speeksel zorgvuldig over het glas, spoel hem vervolgens af met zeewater en zet daarna de duikbril op uw hoofd, het glas kan dan niet beslaan. Zorg dat er geen haren tussen de rubberen brilranden en uw huid zitten, hij gaat dan lekken (tip: maak uw haar nat, u kunt het dan gemakkelijker naar achteren wrijven). Veel snorkelaars dragen in het water een shirt om te voorkomen dat hun rug verbrandt. Als u zich aan deze regels houdt, dan kunt u veilig snorkelen rondom dit schitterende koraalrif met zijn prachtige kleurrijke koraalvissen (zie ook Planten- en dierenwereld).

U kunt hier duiklessen nemen of een duikuitrusting huren. Leuk is het snuba-duiken. Zonder duikervaring kunt u (kinderen vanaf 10 jaar) tot een diepte van 6 meter duiken. Men maakt gebruik van een duiksysteem waarbij de zuurstoftank boven water blijft drijven. Via een zuurstofslang bent u met deze tank verbonden. Iedere twee scuba-duikers worden begeleid door een instructeur.

Een uitstekend duikschool op Coral Beach is Aqua Sport. Zij verzorgen niet alleen duikexcuries in alle delen van de Rode Zee, maar verzorgen ook zogenoemde introduction-dives. Dat wil zeggen dat u, zonder ook maar enige duikervaring, samen met een instructeur naar een diepte van maximaal 6 m duikt om aldaar een half uur te genieten van de rijke onderwaterwereld. Voordat u omlaag duikt krijgt u een half uur les van de instructeur (minimum leeftijd 6 jaar). Aqua Sport beschikt over een eigen strand met een gezellige bar en een goedkope eetgelegenheid. Vanaf dit strand loopt u met uw duikuitrusting zo de Rode Zee in!

Het onderwaterobservatorium van Coral World (Marine Park)

In het natuurreservaat staat het onderwaterobservatorium van Coral World (Marine Park; geopend: zaterdag t/m donderdag van 8.30 tot 16.30 uur, vrijdag en feestdagen van 8.30 tot 15.00 uur; informatie tel. 08-6364200). Iedere bezoeker krijgt gratis een earphone, een soort elektronische gids die u door Coral World leidt. U tikt gewoon het nummer in dat u bij een bepaalde bezienswaardigheid ziet staan en luistert vervolgens naar het corresponderende verhaal. Vanaf de ingang kunt het best de gele pijlen volgen die op het pad zijn aangebracht; zij wijzen u de weg door Coral World.

Een 100 m lange voetbrug leidt naar het spierwitte observatorium. Een trap voert omlaag naar het onderwaterobservatorium dat zich op een diepte van 6 m bevindt. Vanaf deze plek kunt u achter grote glazen wanden in alle rust genieten van de vele wonderen die het onderwaterleven u biedt. De veelkleurige koraalvissen en het veelvormige koraal vormen een waar onderwaterparadijs. U kunt in Coral World tevens het zeemuseum bezoeken met onder andere exposities, 38 aquaria, haaien en schildpadden in speciale vijvers en een zelfbedieningsrestaurant. De schildpadden voelen zich hier zo goed thuis, dat zij ook eieren leggen. Een unieke gebeurtenis, omdat schildpadden in gevangenschap zich zelden voortplanten. De jonge schildpadden zet men na enige tijd uit in de vrije natuur. Dagelijks worden de vissen, roggen en haaien in de aquaria en de reeftank gevoerd. De eerste voedering is om 11.00 uur; de laatste om 15.00 uur. Vanaf Coral World kunt u een tocht maken met de gele duikboot ‘Coral 2000’. De duikboot vaart 50 minuten lang, op een maximale diepte van 60 m, langs een gezonken schip en het fraaie koraalrif. De duikboot vertrekt van maandag t/m zaterdag om 10.00, 12.00 en 14.00 uur (de duikboot vaart niet op zondagen).

Bijzonder is het Oceanarium. In een zaal met 150 stoelen draait men op een halfrond en 18 m lang multiscreen (drie schermen) een film over het boeiende onderwaterleven in de Rode Zee en andere interessante onderwatergebieden. De stoelen waarop u zit bewegen met de film mee, zodat u echt het gevoel krijgt dat u zelf onder water zit. De film duurt 20 minuten.

Het onderwaterobservatorium van Coral World is ook per boot (Coral Pearl) bereikbaar vanuit de Marina in Eilat (vertrek vanuit de Marina: 10.00, 12.00 en 14.00 uur; laatste boot terug: 14.45 uur). Ten zuiden van Coral Beach ligt Taba. Dit strand werd tot 1989 door Israël bezet gehouden. Sindsdien is het Egyptisch grondgebied. Voor de kust van Taba ligt een fraai koraalrif. Het Avia Hilton Hotel en het strand van Taba kunnen zonder Egyptisch visum bezocht worden; u moet wel uw paspoort tonen.

Vanuit Eilat kunt u ook de Jordaanse havenstad Akaba bezoeken via de grensovergang Arava (Arava Crossing).

10 prachtige bestemmingen in Coral Beach en Israël