Eilat

Swipe

Rondom de Lagune en in de stad

De meeste toeristen verblijven in het gebied rondom de lagune die in zee uitmondt. Hier bevindt zich de Marina, een jachthaven met in totaal 500 aanlegplaatsen. Veel van de grote hotels hebben zich rondom de jachthaven gevestigd. Vanaf de pier die bij de Marina in zee steekt vertrekken rondvaartboten over de Golf van Akaba: de Yachting Club heeft verschillende grote zeilschepen en rondvaartboten met onder de waterlijn grote glazen wanden die naar de koraalriffen en naar de versterkingen op Koraaleiland varen. Bij de Marina (in de omgeving van het het King Solomon hotel) kunt u de Watersport Clubs vinden. De clubs verhuren kano’s, zeilboten, vissersboten, speedboten en fietsen. Voorts kunt u bij hen diepzeeduiken, waterskiën en aan parasailing doen. Bij de monding van de Marina, vlak bij de voetgangersbrug en de pier, staat het Miniland-amusementspark (Luna park), een kleine kermis (geopend: dagelijks van 18.00 tot 24.00 uur).

Eilatmuseum

In Eilat zijn veel attracties die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Als u de stad echt wilt begrijpen, dan mag een bezoek aan het Eilatmuseum ofwel Eilat My City (geopend: ma.-do. van 10.00 tot 20.00 uur; vr. van 10.00 tot 14.00 uur; za. van 12.00 tot 20.00 uur; zo. gesl.) niet ontbreken. Het museum is niet indrukwekkend in de zin van het bezitten van aantrekkelijke bezienswaardigheden, maar is vooral bijzonder omdat het u een beeld schetst van de groei van deze interessante stad in de woestijn op de oevers van de Rode Zee. U maakt hier kennis met de moeilijkheden die de bewoners in 1949 ondervonden en zijn historische context, maar u maakt ook kennis met de vele uitdagingen waar de stadsbewoners tegenwoordig mee te maken hebben, waaronder de uitdaging om altijd over voldoende zoetwater te beschikken. Verder zijn er tentoonstellingen over de zoutfabriek, de elektriciteitswinning, Arkia Airlines, de bouw van het Marine Park en andere issues die in de stad speelden en spelen. Het museum ligt bij het IMAX-theater.

Kings City

Zeer populair in Eilat is Kings City (geopend: za.-do. van 09.00 tot 01.00 uur, de kassa sluit om 22.00 uur; vr. en feestdagen van 09.00 tot een uur voor zonsondergang, de kassa sluit drie uur eerder; za. een uur na zonsondergang tot 01.00 uur), een fraai gebouwd amusementspark op basis van een bijbels thema. Het indrukwekkende gebouw heeft nog het meeste weg van een oud woestijnkasteel. De thema's in het gebouw zijn gegroepeerd rondom het leven van koning Salomo. Fraai is de 4 dimensionale voorstelling over het leven van de farao's in het oude Egypte (Journey to the past). In Koning Salomons waterval (King Solomon Falls) maakt u per boot een reis langs bijzondere gebeurtenissen uit het leven van koning Salomon, eindigend in een afdaling met je boot langs een waterval. Wat betreft opzet lijkt het een beetje op een gelijksoortige vaart die je in de Efteling kunt maken. Verder zijn er grotten en multimediale presentaties die allen de moeite waard zijn. Waaghalzen kunnen een afdaling maken in David Winding Slides, een glijbaan waarbij je een snelheid van 40 km per uur bereikt. Kings City ligt aan het einde van de promenade, naast de Eastern Lagoon. 

IMAX 3D-theater Eilat

Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het IMAX 3D-theater Eilat, een fraai IMAX-theater met reusachtige schermen. Bijzonder en relevant tijdens een bezoek aan Eilat is de film Ocean Wonderland over het duiken in de Rode Zee. De eerste filmvoorstelling start meestal rond 11.00 uur; de laatste om 23.00 uur. Het IMAX-theater ligt tegenover de ingang van de luchthaven in de stad.

Avondleven Eilat

Als de zon in Eilat ondergaat is het heerlijk om over de Noordelijke promenade te wandelen langs North Beach. U ziet de kleuren van de Eilat- en Edombergen verkleuren van rood naar paars en ook het diepblauwe water van de Rode Zee past zijn kleuren aan de veranderende omstandigheden aan. De vele café's en restaurants op het strand en langs de promenade nodigen u uit om te genieten van een hapje of een drankje. Anderen maken een Sunset- of Eveningtrek met kamelen door de woestijn bij Nachal Shlomo, gelegen op een afstand van 10 minuten rijden van Eilat, die tijdens het invallen van de avond op zijn mooist is. U kunt dit doen via de Camel Ranch (tel. 08-6370022). U kunt natuurlijk ook van de gastvrijheid van de bedoeienen genieten in de tent van sjeik Yousouf bij het Coral Beach Nature Reserve. Hij houdt zijn tent voor gasten open tot middernacht. Wilt u nog meer genieten van de woestijn, dan kunt u in de maanden juli en augustus in de avonduren een bezoek brengen aan de Timnavallei (Timna Park). De parkwachters organiseren in deze maanden nachttours door de vallei. Aantrekkelijk is een bezoek aan het Observatorium (The Observatory). Midden in de woestijn wordt de nachtelijke hemel niet `verduisterd' door de elektrische verlichting van de menselijke beschaving, met als gevolg dat u een bijna ongestoord zicht heeft op ons sterrenstelsel. U maakt kennis met planeten, nevels, dubbelsterren en natuurlijk met `onze' maan. Voor reserveringen belt u met Yaakov (05-44389037) of Eitan (05-44819973).

Op andere avonden kunt u een bezoek brengen aan Kings City. De nakomelingen van koning Salomo houden hun amusementspark open tot middernacht. Filmliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het filmtheater van Eilat in de Edom Shopping Mall. Het beschikt over drie zalen waar u de laatst uitgekomen internationale films kunt bekijken. Een alternatief is het IMAX 3D-theater met zijn reusachtige schermen en een prachtige film over de wonderlijke wereld onder de zeespiegel. Als de woestijnhitte u teveel wordt, dan kunt u tot 23.00 uur afkoelen in Ice Space, een 200 vierkante meter grote hal vol met fraaie ijssculpturen van de Duitse ijskunstenaar Chris Funk in het zogenoemde Spiral Center (Yam Suf Tower, North Beach). Na 23.00 uur wordt het omgetoverd tot een bijzondere ijsbar. Als het u te koud wordt, dan kunt u gelukkig ook buiten van uw drankje genieten. De temperatuur binnen komt namelijk nimmer boven de -7 graden C. Het `normale' terras kijkt uit over de zee. Rillen kunt u 's avonds overigens ook op een andere plek. Uw ergste nachtmerries komen tijdens de avonduren tot leven in Nightmare, een 160 vierkante meter groot spookhuis, gelegen in het Tourist Center (halverwege tussen het IMAX-theater en het Club Hotel).

Winkelen Eilat

En natuurlijk is de relatieve koelte van de avond geschikt om te gaan winkelen. Alle shops en malls hebben hun toegangsdeuren ook 's avonds geopend. En velen maken daar ook gebruik van, aangetrokken door de belastingvrije prijzen. Houd er rekening mee dat u op veel plaatsen nog de BTW (VAT) van de prijs kunt aftrekken! Vergeet niet hier naar te vragen. Anders kunt u dit alsnog op de dag van uw vertrek op de luchthaven doen. Beroemd zijn de vele malls langs de Noordelijke promenade. Het meest bekend is The Queen of Sheeba Mall waar alle bekende nationale en internationale merken een winkel hebben geopend. U vindt hier ook het meest zuidelijk gelegen cafe van de Café Hillel-keten. Een andere goede plek om 's avonds te winkelen is de Boulevard in het Isrotel Royal Garden Hotel. Hier staan ruim veertig design-shops tot uw dienst.

WOW-show in het Isrotel Theater

Bent u hier uitgewinkeld, dan is een bezoek aan de WOW-show in het Isrotel Theater in het Isrotel Royal Garden Hotel een leuk alternatief. De WOW-show die men hier opvoert kan tippen aan dezelfde shows waar Las Vegas beroemd om is geworden.

Discotheken en nachtleven Eilat

Na de show kunt u het nachtleven van Eilat intrekken. Ook hier hoeft u zich niet te vervelen. De meeste cafe's op het strand toveren in de nachtelijke uren om in nachtcafé's met live-muziek; de grotere hotels, waaronder het King Solomon Hotel, het Princess Hotel en het Dalia Hotel, beschikken bijna allemaal over nachtclubs en discotheken die open blijven tot diep in de nachtelijke uren….

10 prachtige bestemmingen in Rondom de Lagune en in de stad en Israël