Eisacktal (Valle Isarco)

Swipe

Zuid-Tirol

Met de vlam in de pijp… u bent zomaar in Sterzing waarvan de bewogen geschiedenis als het ware van de huizen afstraalt. Prachtige en verkeersvrije winkelcentra, óók in Brixen. Klausen wordt bezocht vanwege de dicht opeen gebouwde huizen, maar ook voor een kijkje in het nabijgelegen Kloster Säben. In de directe omgeving van dit alles vindt u uitgebreide wandelmogelijkheden. En tocht door het Pensertal of een rit naar de Jaufenpass doet het hart van de liefhebbers van bergen sneller kloppen.

Van de Brennerpass tot Brixen

Het is maar zo’n 40 kilometer en via de autostrada (autosnelweg/Autobahn) doet u het in een halfuurtje. Zolang u vakantie heeft wilt u de autosnelweg wellicht mijden en van de Brennerpass naar Brixen maakt u dan gebruik van autoweg nummer 12.

De grens tussen Italië en Oostenrijk wordt gevormd door de op 1375 meter hoogte gelegen Brennerpass. Dat is zo bepaald bij de vrede van Saint-Germain in 1919. Miljoenen voertuigen passeerden deze bekende grensovergang, maar wist u dat er in de prehistorie al van deze overgang gebruik gemaakt werd? In de 2e eeuw werd het een échte weg, aangelegd door de Romeinen, de overgang werd van grote betekenis gedurende de periode waarin Augsburg en Venetië handelsbetrekkingen onderhielden. De grensovergang heeft zijn grote betekenis (wél zijn charme) nooit meer verloren, de huidige Brenner autosnelweg werd aangelegd tussen 1959 en 1973.

Waar is de Brennerpass gebleven?

Miljoenen mensen passeerden de Brennerpass op weg naar zuidelijker streken. Vroeger was dat een grensovergang waar, aan de Italiaanse kant, wat te beleven viel. Eerst door de Oostenrijkse douane die meestal in slaap gesukkeld leek, ze knikten alleen maar met hun hoofd, dan melden bij de Italiaanse douane die het met het vakantieverkeer niet zo nauw nam: ‘Feyenoord? Durchfahren’. De échte lol kwam daarna. Op de pas stonden tientallen kramen opgesteld waar je de meest uitzonderlijke kitsch kon kopen, maar ook meloenen van onvoorstelbare afmetingen en Italiaanse wijnen. Er werd speelgoed aangeboden, plastic schoenen, zakmessen, noem maar op. Het mooist waren de mannen, meest lugubere types, die je een horloge of een leren jas probeerden aan te smeren. En alles zollfrei. Een verplichte stop, pret voor het hele gezin.

Het is er allemaal nog wel maar in gecultiveerde vorm. De kramen zijn grotendeels verdwenen, de immense parkeerplaats werd gedeeltelijk bebouwd. Nog steeds een leuk uitstapje zéker in combinatie met een bezoek aan Sterzing. Een dagje uit, maar in vergelijking met de tijd waarin het een verplichte stop was in verband met de grenscontroles, is er op de Brenner eigenlijk geen bal meer te beleven. Zorg ervoor dat u Sterzing in de ochtend bezoekt of in de namiddag. Tussen 13.00 en 15.00 uur lijkt het er uitgestorven.

Op weg naar huis in een zonnig weekend? Het oponthoud bij het verlaten van de autostrada, daar is niets aan veranderd… kilometers lange files, zon op uw dak, geen airco, kinderen niet te genieten, vrouw de pest in vanwege het oponthoud. De grens met Oostenrijk bent u daarna in een zucht voorbij en dat is een hele verbetering.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Stedentrips-HOT

Hotel Kolbe

Uitstekend hotel in een bijzonder gebouw, namelijk een oud klooster. Gelegen naast het bekende Forum Romanum en op loopafstand van de vele...

v.a. 239.00 p.p.

Stedentrips-HOT

Hotel Regno

Aan de bekendste winkelstraat van Rome, op steenworpafstand van o.a. Trevifontein en Pantheon. Een comfortabel hotel met uitstekende locatie!

v.a. 196.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol