Eisacktal (Valle Isarco)

Swipe

Zuid-Tirol

De plaats, de derde in grootte van Zuid-Tirol, is via de Brenner Autobahn (A22) eenvoudig te bereiken, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Brennerpass. Het is een betrekkelijk kleine plaats, er wonen nauwelijks 16.000 mensen, maar het is een bezoek waard en u kunt meteen zeggen dat u in de oudste stad van Zuid-Tirol geweest bent. Brixen kreeg op 13 september 901 stadsrechten, in 970 werd het een bisschopszetel. De vroegste domkerk werd in 990 gewijd. Bijzonder was dat er ook een school aan verbonden werd en onderwijs was er al mogelijk voor de overgang naar het tweede millennium. In 1179 kreeg de stad tol-, markt- en muntrecht. Ook werd er vanaf dat jaar recht gesproken. Rampen bleven de stad echter niet bespaard. Tweemaal, in 1348 en in 1636, decimeerde de pest het inwoneraantal van de stad, in 1444 brandde een groot gedeelte van de stad tot aan de grond toe af. Lange tijd leefde men in Brixen, onder het bestuur van tal van bisschoppen, vredig voort. De verwereldlijking van de kerk ging echter ook aan deze stad niet voorbij, vanaf 1803 was het geen vorstbisschop meer die de scepter over de stad zwaaide, kerk en staat werden gescheiden. Tussen 1806 en 1814 waren Beierse vorsten er heer en meester, daarna kwam de stad bij Tirol. Aan het einde van de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Brixen zich in economisch opzicht razendsnel, dankzij de aanleg van de spoorbaan en de weg over de Brennerpass. Sinds 1964 is Brixen geen bisschopsstad meer, de zetel van de bisschop werd naar Bozen verplaatst.

Hoewel het dus beslist geen grote plaats is, moet u zeker een bezoek brengen aan het oude stadscentrum. De geschiedenis heeft er nogal wat indrukwekkende sporen achtergelaten. Zo is daar de domkerk, gewijd aan Maria-Hemelvaart, waarvan, zoals gezegd, de geschiedenis teruggaat tot 990. De laatste uitbreiding ervan, de hal aan de voorzijde, werd in 1785 voltooid. De kruisgang van de dom is zeer bezienswaardig. Deze werd al rond 1200 in gebruik genomen, in de 14e en in de 15e eeuw werden de booggewelven eraan toegevoegd. Het is een zeer geslaagde combinatie van romaanse en gotische bouwkunst. In de kerk bevinden zich diverse fresco’s van meesters op dit gebied, zoals Paul Troger die er, rond het midden van de 18e eeuw, diverse aanbracht. De fresco’s in de kruisgang zijn veel ouder, ze dateren van het einde van de 14e eeuw tot aan het begin van de 16e eeuw.

Aan de zuidelijke kant van de kerk vindt u de Johanneskerk, gebouwd rond 1200 met fresco’s uit de 13e tot de 15e eeuw.

Aan de noordzijde van het complex bevindt zich de parochiekerk gewijd aan St.Michael, gebouwd aan het begin van de 16e eeuw. Aan het interieur werd veel veranderd, mede door de al eerdergenoemde kunstenaar Troger.

Aan de Domplatz bevindt zich ook het gemeentehuis, waarin regelmatig tentoonstellingen worden georganiseerd.

Schuin ertegenover bevindt zich de Hofburg, een prachtig bouwwerk en vroeger het paleis van de vorstbisschoppen. De eerste hofburg dateert al uit 1260, het huidige bouwwerk kwam in 1710 gereed. Neem ook een kijkje in de binnenhof, u vindt er niet alleen rust en stilte, er zijn diverse beelden opgesteld van Habsburgse heersers, ze werden rond 1600 vervaardigd. In de Hofburg bevindt zich een museum waarin u, behalve oude en nieuwe kunst, diverse verzamelingen kunt bewonderen waaronder porselein en de wereldwijd bekende kribbenverzameling. Ook de domschatten zijn het bekijken meer dan waard.

Ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van de stad werd op het plein naast de Hofburg een zuil ter herdenking van dat feit opgericht. Het is onduidelijk waarom de zuil pas in 1909 werd onthuld, acht jaar na het 1000-jarig bestaan van de stad. In de onmiddellijke omgeving van het plein bevinden zich tal van leuke winkeltjes en terrasjes.

Ten noorden van Brixen

Iets ten noorden van Brixen ligt Neustift, een in 1142 gesticht klooster. Het oorspronkelijke klooster stond er overigens maar 50 jaar, in 1192 was het al volledig vernieuwd. De kloosterkerk moet u zeker bezoeken, de fundamenten ervan werden gelegd gedurende de herbouw van het klooster. In de jaren dertig van de achttiende eeuw kreeg het zijn huidige barokke interieur. De prachtige kerk wordt gezien als het mooiste voorbeeld van de Duitse barokbouwkunst ten zuiden van de Brennerpass. Michael Pacher, een van de beroemdste schilders van fresco’s, schilderde rond 1470 de fraaie fresco’s in de sacristie.

In Vahrn, nog iets noordelijker, kunt u wat verkoeling zoeken aan het meertje, maar ook de gotische parochiekerk, gewijd aan St.Georg bekijken. Het fresco aan de buitenzijde werd in de 15e eeuw aangebracht. Vanuit het plaatsje kunnen mooie wandelingen gemaakt worden naar bijvoorbeeld Schalders, westelijk van Brixen, een dorp dat op zich ook geen verkeerd startpunt vormt voor lange wandelingen.

Ten oosten van Brixen

U kunt het beste het Pustertal tot aan Bruneck vanuit Brixen bezoeken, zeker als u in die omgeving uw tent opgeslagen heeft. In feite kunt u het hele Pustertal vanuit Brixen bestrijken, maar de afstand tot aan de Oostenrijkse grens voorbij Innichen bedraagt toch al gauw zo’n 70 kilometer, dus als u iets van de zijdalen van het Pustertal wilt zien, als u wilt dwalen in de ruige bergwereld van de Dolomieten, dan is het slimmer om Bruneck of Toblach als uitgangspunt te nemen (kijk bij: ‘De Dolomieten en het Pustertal’). Het Pustertal is geen toeristische bezienswaardigheid van de eerste orde, velen zien het als ‘de doorgaande weg naar Oostenrijk’. Klopt, u moet van de weg af om te ontdekken dat het een bezoek waard is.

Het plaatsje Mühlbach heeft nauwelijks 2000 inwoners en het is moeilijk te bevatten dat het ooit een plaats van grote betekenis geweest is. De handelskaravanen uit Venetië met bestemming Augsburg sloegen hier hun goederen over en bovendien was het een grensplaats van de graafschappen van Tirol in het westen en Görz in het oosten. De ruïnes van de fortificaties die de plaats moesten beschermen kunt u nog terugvinden direct aan weg 49 richting Bruneck aangegeven als Mühlbacher Klause of Haslacher Klause. Het bolwerk heeft tot in de Franse tijd dienst gedaan. In het centrum van Mühlbach kunt u nog wel aan de huizen zien dat er vroeger mensen met invloed gewoond moeten hebben. De parochiekerk dateert uit 1277 en is enkele jaren geleden prachtig gerenoveerd en vergroot. In de kerk kunt u fresco’s bewonderen uit de school van de beroemde frescoschilder Michael Pacher. Op het kerkhof staat een kleine kapel waarvan de buitenzijde is voorzien van fresco’s.

Ten noorden van Mühlbach ligt het Valsertal waarin het onlangs ontsloten skigebied Gitschberg Jochtal ligt. Vanuit Meransen kunt u het met een kabinelift gemakkelijk bereiken.

Even voordat u Vintl bereikt kunt u het bijna 10 kilometer diepe Pfunderer Tal inrijden. Op tal van plaatsen zijn wandelingen uitgezet en er zijn plannen om het skigebied Gitschberg Jochtal ook vanaf deze zijde toegankelijk te maken.

In Vintl kunt u de weg verlaten om nabij Terenten een bezoek te brengen aan de aardpiramides, ontstaan als gevolg van aarderosie. Als u de weg blijft volgen dan komt u in St.Lorenzen. Daar kunt u zien dat de Romeinen deze weg al gebruikten, men heeft er een mijlpaal gevonden uit het jaar 217 en ook in de nabijheid ligt de oude Romeinse nederzetting Sebatum. In het dorp moet u zeker een kijkje nemen bij de fotogenieke parochiekerk uit de 13e eeuw en de oude huizen.

U kunt natuurlijk even gaan winkelen in Bruneck, maar als u in plaats daarvan rechtsaf gaat bent u weer op weg 49 in de richting van Brixen. U komt dan in Kiens waar u in het zuidelijk gelegen stadsdeel Ehrenburg de parochiekerk kunt bekijken, een van de mooiste barokke kerken in Zuid-Tirol. De kerk werd in 1370 gewijd maar kreeg in de 19e eeuw zijn huidige gestalte.

Even ten zuidoosten van Mühlbach voert een weg naar Rodeneck, een kasteel waarvan niet bekend is hoe oud het precies is, maar waarvan vaststaat dat het in elk geval in 1120 al bewoond werd door de heren van Rodeneck die er namens de bisschoppen van Brixen de scepter zwaaiden. Rodeneck is een van de grootste burchten van Zuid-Tirol. Keizer Maximiliaan I beleende het in 1491 aan de heren van Wolkenstein en nog steeds wordt het kasteel bewoond door nazaten van Rodeneck en Wolkenstein die ooit een verstandshuwelijk sloten.

Voor mensen die een rustige vakantie in de buurt van een grotere plaats willen is het Lüsener Tal misschien een idee. Het dal begint vrijwel in Brixen en is slechts 12 kilometer diep Vanuit het plaatsje Lüsen kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden in de richting van het Gadertal. Tal van smalle wegen brengen u in de wijde omgeving, zelfs tot in het Villnösstal. Ook voor toerfietsers (met een béétje conditie) en mountainbikers vormt het Lüsener Tal een prima uitgangspunt.

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol