Eisacktal (Valle Isarco)

Swipe

Zuid-Tirol

Een kleine 10 kilometer ten zuiden van Brixen ligt het plaatsje Feldthurns met het kasteel Velthurns. Van hieruit regeerden de heren van Feldthurns als een soort zetbazen namens de vorstbisschoppen die er later een eigen residentie van maakten. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en het kreeg tussen 1578 en 1587 zijn huidige aanzien. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van de Tiroler renaissance.

Klausen ligt ongeveer vijf kilometer zuidelijker. Het kreeg rond 1400 stadsrechten en u moet zeker een kijkje nemen in de hoofdstraat. Het zal u opvallen dat er hier geen galerijen zijn die die winkeltjes aan het oog onttrekken, de straat werd heel vroeger zo gebouwd en er is weinig aan gerestaureerd. Het is daarmee een van die stadjes geworden waar de tijd van vroeger nog aan de huizen af te lezen is. De St.Andreaskerk werd aan het einde van de 15e eeuw gebouwd op de resten van een veel oudere kerk. In het kapucijnenklooster is het museum en het cultuurcentrum gevestigd. In de tuin staat een standbeeld van de kapucijner monnik Joachim Haspinger die zij aan zij streed met de Tiroolse vrijheidsstijder Andreas Hofer. Een bezoek aan de kloosterburcht Kloster Säben is een absolute aanrader. U moet wel goed ter been zijn, de weg naar boven is tamelijk steil. Van de 4e tot de 10e eeuw zetelden hier de bisschoppen. Vanaf 1681 was het een benedictinessenklooster en heden ten dage wordt het klooster door velen als bedevaartplaats gezien. Het klooster, de kapellen en de kerk bevatten vele bezienswaardigheden, waaronder een doopvont uit de 4e eeuw en talrijke fresco’s.

Zuidelijk van Klausen ligt het plaatsje Waidbruck met de prachtige Trostburg. Ooit was het kasteel, oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd, in het bezit van de graven van Wolkenstein. U kunt het bezoeken en let dan vooral op het houtsnijwerk in de ridderzaal. In de winter loont een uitstapje naar het zuiden voor de kinderen dubbel: iets ten zuiden van Waidbruck ligt het plaatsje Kohlman (ook al met zo’n mooi kasteel genaamd Friedburg) en daar weer iets onder het dorpje Rotwand. Hier bevindt zich een particulier dierenmuseum (Völklhof), maar in de winter, kunt u er sledetochten maken waarbij de slee wordt voortgetrokken door onvervalste rendieren uit Lapland.

Inlichtingen: kijk bij ‘Inlichtingen’ bij de aanvang van dit hoofdstuk of mail naar: [email protected], [email protected] of [email protected]

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Italië > Macerata > Porto Potenza Picena-Standplaats

Camping Village Costa Verde

De staanplaatsen op deze eenvoudige camping liggen verspreid tussen de vaste plaatsen en zijn niet afgebakend. Bij het zwembad staan enkele speeltoestellen...

v.a. 70.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol