El Calafate en omstreken

Swipe

El Chaltén

Het gehuchtje El Chaltén, van nog geen 300 inwoners, ligt 222 km ten noorden van El Calafate, aan de voet van de bergen Fitz Roy, Torre en Poincenot. Het is de uitvalsbasis voor schitterende (wandel)tochten in en rondom de bergen. In El Chaltén, gesticht in 1985, is niet veel te doen en er zijn alleen maar hotelletjes, restaurants, reisbureautjes en outdoorwinkels, want alles draait om wandelen en klimmen. ’s Zomers trekken duizenden natuurliefhebbers naar dit gehuchtje, waar het dan niet makkelijk is om een slaapplaats vinden. Daarom raad ik je aan om niet in januari of februari zonder reservering er naartoe te gaan. Ook hier merk je dat in enkele jaren veel is veranderd, nu is alles (nog) redelijk rustig en gemoedelijk, maar voor hoe lang? Bedenk wel dat alles hier duurder is dan elders. 

Enkele wandelroutes rondom El Chaltén 

Hieronder zijn enkele mooie wandelroutes beschreven en bij de toeristeninformatie zijn kaarten verkijgbaar waarop de routes duidelijk staan beschreven. De paden zijn prima te bewandelen en makkelijk te volgen. Goede (regen)kleding vooral tegen de wind en stevige wandelschoenen zijn een eerste vereiste. Neem de tijd en geniet vooral van de natuur, want alle inspanningen worden ruimschoots beloond. 

1)  Naar het basiskamp van de Cerro Torre, een wandeltocht van zo’n 10 km en reken op ruim 4 uur lopen. De tocht eindigt bij Laguna Torre waar gekampeerd kan worden. Hier heb je een prachtig uitzicht over de gletsjers Torre en Grande. 

2)  Deze gaat naar de Fitz Roy. Een mooiere route dan de eerste, ook zo’n 11 km, maar reken wel op een 5 uur wandelen. Je wandelt door de prachtige vallei van Chorillo del Salto. Bij de basiskampen Poincenot en over de rivier, Río Blanco kun je ook kamperen. Hier is een pad naar een heel mooi smaragdgroen meertje, Laguna de los Tres, aan de voet van de Fitz Roy. Daarvandaan heb je een schitterende kijk op de Fitz Roy, mits het weer goed is. En je kunt de foto’s nemen, zoals je op de meeste ansichtkaarten ziet. 

3)  Deze laatste wandeltocht loopt vanuit het basiskamp (Camp. Poincenot) naar de noordzijde van de Fitz Roy, Piedra del Fraile. De route is 10 km lang en reken op ruim 5 uur wandelen. Je gaat door een mooi gedeelte van het bos, afgewisseld met grasvelden vol met madeliefjes. 

Bij Piedra del Fraile (steen van de monnik) is een eenvoudige refugio. Hiervandaan kun je ook een wandeling maken naar Lago Electrico en een flinke wandeltocht naar de voet van de noordzijde van de Fitz Roy tot een hoogte van 2500 m. 

4)  Je kunt ook een georganiseerde wandeltocht over en om de bergen Fitz Roy en Torre maken. Fitz Roy Expediciones in Lionel Terray 212 en NYCA Adventure in Cabo Garcia 122 organiseren deze tochten. 

Het is wel belangrijk om bij al deze wandeltochten behoorlijk warme kleding mee te nemen, vooral tegen de straffe wind en de hevige regenbuien. Maar ook goede bergschoenen zijn noodzakelijk. 

Lago del Desierto 

37 km noordelijker van El Chaltén ligt het mooie smaragdblauwe Lago del Desierto omringd door bossen en besneeuwde bergtoppen. Vanuit Punta Sur vertrekt eenmaal per dag een boot naar de andere kant, Punta Norte. Er is daar een wandelpad aan de oostkant, en deze leidt je naar de mirador (zo’n 10 min. wandelen). Daarvandaan heb je niet alleen een zeer mooi gezicht over het meer maar ook naar de Fitz Roy en de andere bergen. Je kunt dan in ruim een uur naar Punta Sur wandelen, waar je met het minibusje terug kunt naar El Chaltén.

Er vertrekken ‘s ochtends 2 bussen vanuit El Chaltén naar Lago del Desierto en ‘s middags weer terug. Het reisbureau Mermoz in San Martín 493 en Las Lengas op de hoek van Av. Güemes en A. de Viedma organiseren deze trips. Je kunt ook een georganiseerde trip nemen en deze wordt door Patagonia Adventura georganiseerd. In Av. Güemes s/n 

Lago Viedma 

Een aanrader is de excursie over Lago Viedma naar de gelijknamige gletsjer met als hoogtepunt een wandeltocht over deze ijsmassa. Vergeleken met de minitrekking in El Calafate over de gletsjer Perito Moreno is deze tocht interessanter. Ruim 2 uur wandel je over de immens grote ijsmassa, loop je ijstunnels in, alles onder goede begeleiding en uitleg van een gids. Je vertrekt ‘s ochtends van Bahía Túnel 15 km ten zuiden van El Chaltén en je keert halverwege de middag weer terug. Neem goede kleding en zonnencrème mee. Niet ver van de pier is restaurant Bahía Tunel waar je uitstekend kunt eten, maar waar je ook na de trip wat kunt drinken met een prachtig gezicht over het meer.

Patagonia Adventura is in Av. Güemes s/n 

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in El Chaltén en Argentinië