El Calafate en omstreken

Swipe

Los Glaciares Nationaal Park

In 1937 werd dit gebied al door de regering tot nationaal park uitgeroepen. En in 1981 verklaarde de UNESCO het tot ‘erfgoed van de wereld’, vanwege zijn enorme ijskap, gletsjers en meren. Dit park is zo’n 350 km lang en 60 km breed en heeft een oppervlakte van 6000 km2. Het telt bijna 300 gletsjers en is een onderdeel van de grote ijskap over het Andesgebergte, het laatste geschenk van de ijstijd aan de aarde, zo’n tienduizend jaar geleden. Deze ijskap is viermaal groter dan het Alpengebied in Europa en is de grootste compacte ijsmassa op het vasteland na Antarctica. Met de watervallen van Iguazú in het noorden is dit landschap dé grootste toeristische attractie van Argentinië.

Het hoogtepunt is de gletsjer Perito Moreno en voor de klimmers de bergen Fitz Roy en Torre. Het klimaat in dit gebied is gematigd, want de temperaturen zijn ’s zomers rond de 16 graden en ’s winters net onder nul. Doordat het is ingesloten tussen twee grote oceanen waait er voortdurend een warme oostenwind. Hierdoor krijg je steeds sneeuw en regen in de bergen. Zodoende zijn de gletsjers minder teruggetrokken dan die in de Alpen. Er zijn erbij die slechts 100 m boven de zeespiegel liggen, want een gletsjer is niets anders dan een langzaam schuivende rivier van ijs.

 

Perito Moreno Gletsjer

In 1877 is de gletsjer Perito Moreno voor het eerst waargenomen door de geoloog Francisco Perito Moreno (zie kader op pagina 27). Het ligt ongeveer 80 km ten westen van El Calafate en is een van de weinige in de wereld die, zij het zeer langzaam, nog steeds aangroeit. Tot 1992 was er een cyclus van ongeveer jaar waarin deze enorme gletsjer van km breed en 60 m hoog afbrak. Want langzaam werd het ijs tegen het schiereiland (Península de Magallanes) waar jij de gletsjer kunt aanschouwen aangedrukt. Doordat er op 2000 m hoogte permanente sneeuwvoeding aan het begin van de gletsjer is, schuift het ijs steeds verder en tegen dit groeiende gewicht is de wand van de gletsjer bij het meer niet bestand. Om de jaar brak dan de wand, wat een groots spektakel was. Dit kon twee dagen duren, waardoor het water in het meer ruim 20 m steeg.

In 1900 was de afstand tussen de gletsjer en het vasteland nog 1 km. In 1917 vormde de eerste ijswand zich tegen het vasteland en in februari 1937 kwam de eerste afbreking. Om de 3 à jaar, brak de ijswand in februari of maart trouw af. Dat gebeurde tot aan 1992, daarna volgde er jarenlang niets meer en pas op 2 maart 2004 brak de wand weer opnieuw. Om het helemaal spannend te maken, in maart 2006 en maart 2012 nogmaals!

Men is bang dat ook hier het broeikaseffect heeft toegeslagen. Het spektakel werd bijgewoond door tienduizenden belangstellenden uit de hele wereld en werd live op de televisie uitgezonden in Argentinië en Chili.

‘Alsof de wereld verging, de grond trilde, het ijs donderde naar beneden, het vloog alle kanten op en daarna spatte het water omhoog met enorme golven.’ Zo las ik in de krant het verhaal van een geïmponeerde toeschouwer. Video’s van dit schouwspel zijn te koop in El Calafate bij de souvenirshops, maar ook in Buenos Aires bij de grote boekhandels.

Deze gletsjer met z’n neonblauwe ijswand is qua grootte een goede middenmaat, maar wel de meest imposante en zeer mooi!

Alle touroperators gaan naar de gletsjer Perito Moreno. Je vertrekt ’s ochtends vroeg en je krijgt ruim 3 uur de gelegenheid om via de aangegeven wandelpaden naar beneden te lopen. Daar kun je deze gigantische ijsmassa bewonderen. Ter plekke hoor je vooral de taal van de gletsjer: gekraak, gerommel, gegrom en dan, je weet niet aan welke kant, een explosie alsof er een straaljager door de geluidsbarrière heen vliegt. Te laat zie je een groot vers brok ijs in het water donderen met stuifsneeuw eromheen en een grote golfslag. Dit kan zowel links als rechts of voor je neus gebeuren; haast nooit weet je wanneer het gebeurt. Het lijkt alsof de gletsjer een spel met je speelt. Als de zon doorbreekt is het een prachtig gezicht, die witte gletsjer met een zachtblauwe ijswand en fraaie nuances van blauwgekleurde ijsbergen eromheen in het water. Blijf binnen de aangegeven wandelpaden (pasarelas), want erbuiten is gevaarlijk en de boete is zeer hoog. Voor de gletsjer bevindt zich een confitería en een luxueus hotel, Los Notros, geheel in Alpenstijl.

Bij Caltur en Marga SA vertrekken 2 keer per dag busjes naar de gletsjer Perito Moreno. Je bent verder helemaal vrij en je kunt dan 's middags weer terug naar El Calafate. Het enige hotel vlak bij de gletsjer is Hostería Los Notros (011-81-393) en is gebouwd in typische Zwitserse Alpenstijl. In dit luxueuze hotel hebben alle kamers uitzicht op de gletsjer. Voor een 2-pers.kamer betaal je e 250 per nacht. Zij hebben een goed (duur) restaurant en een confitería, waar het terras uitzicht heeft op de gletsjer! www.losnotros.com

Camping Bahía Escondida ligt op 8 km van de gletsjer en is goed met alle faciliteiten. In januari en februari erg vol.

Wandelen over de gletsjer

Spectaculair is met enkele gidsen een wandeling maken over de gigantische ijsmassa van de Perito Moreno! Je vertrekt met de boot van het schiereiland naar de overkant naar de zijkant van de gletsjer. Daar begint de wandeltocht van bijna twee uur. Je krijgt spikes onder je schoenen geschroefd en dan begint voorzichtig half glijdend de wandeltocht. Diepe blauwe kloven, watervalletjes onder het ijs, in de verte gerommel, een straffe wind en een adembenemende ijsmassa die schittert voor je ogen, dát zijn de verrassingen die je te wachten staan.

Aan het eind van de wandeling word je verrast met een glaasje cognac! En vergeet niet zonnecrème op je gezicht te smeren, want de zon in combinatie met sneeuw is dubbel zo sterk! Een echte aanrader deze wandeltocht. Hielo y Aventura aan de Av. del Libertador 935 organiseert deze excursie, tussen november en april, en wordt Safari Nautico y Minitrekking al Glaciar Perito Moreno genoemd.

 

Excursie naar de gletsjer Upsala

De volgende interessante excursie van een dag is over Lago Argentino en Brazo Norte naar de gletsjer Upsala, de grootste van Zuid-Amerika, totale oppervlakte 595 km2!

Je vertrekt met een catamaran vanuit Puerto Bandera een kleine 70 km ten westen van El Calafate. De afvaart is vroeg in de ochtend. Je stopt halverwege bij Bahía Onelli. Daar ligt refugio Onelli (alleen zomers open) waar je ruim de tijd krijgt om te lunchen en te wandelen.

Het eerste gedeelte is wat eentonig. Pas als de boot in Brazo Norte komt wordt het landschap interessanter. Al gauw komen de eerste grote blauwe ijsbergen je tegemoet. Er is een goede uitleg in het Engels, over wat je onderweg te zien krijgt. Hoe meer je richting gletsjer gaat, des te groter en blauwer de ijsbergen (omdat ze nog jong zijn en vol met zuurstof zitten). Soms manoeuvreert de boot op slechts enkele meters afstand tussen de tientallen ijsbergen door. Een imposante belevenis.

Het hoogtepunt van de tocht is natuurlijk de gletsjer Upsala, een enorme gletsjer van 80 m hoog en 7 kilometer breed, maar niet zo overdonderend als de gletsjer Perito Moreno. De gletsjer Upsala is bijvoorbeeld helemaal wit en komt van grote hoogte. En dan te weten dat hier op deze gletsjer de Argentijn Olezza in 1962 met een Douglas T05 landde. Tien jaar ervoor heeft een expeditie voor het eerst een geslaagde poging gedaan over de Argentijnse ijskap en deze gletsjer te lopen. Als je dit allemaal weet en je staart zo over de reling naar deze enorme ijsmassa, dan pas realiseer je je deze prestaties. Bij deze gletsjer is een afname van de ijsmassa met ruim 1 kilometer per jaar!

Daarna wordt er gestopt bij refugio Onelli vlak bij de gletsjer Onelli. Er is tijd genoeg om te lunchen en door het bos te wandelen. In de verte tussen de bomen zie je al honderden ‘schuimpjes’ op het water drijven, althans daar lijken al die ijsbrokken op. De terugweg gaat langs de gletsjer Spegazzini met een ijswand van meer dan 135 m hoog. Spectaculair zijn de kleine lawines aan de top van de gletsjer, en hun gerommel daarna.

Als dan ook nog de zon schijnt wordt het een zeer aangename terugvaart. Maar het kan deze hele excursie ook vochtig en winderig zijn. Daarom moet je je goed aankleden, want de wind kan vrij straf zijn! Desondanks is het zeker de moeite waard deze excursie te maken. Fernandez Campell aan de Av. Libertador 867 organiseert deze boottocht.

Een alternatief is met de organisatie van Estancia Cristina. Deze dagtrip gaat eerst naar de gletsjer Upsala daarna richting Bahía Cristina en de estancia Cristina. Hiervandaan kun je kiezen uit een lange wandeling (3 uur), paardrijtocht (ook zo’n 3 uur) of met een jeep richting het noorden naar de refugio Upsala. Je rijdt of wandelt door het ruige Patagonische land en de gids vertelt je uitvoerig over de geografie en laat fossielen in de gesteentes zien, zodat je op een interessante manier te weten komt hoe dit landschap is ontstaan. Dan boven bij het eindpunt kun je weer de gletsjer bewonderen. Een prachtig gezicht, die blauwe ijsmassa rondom een maanachtig landschap, want zo ziet de omgeving eruit. Daarna keer je terug naar estancia Cristina en krijg je een uitgebreide Asado (een Argentijnse barbecue) aangeboden met salades en een verrukkelijk dessert! Deze excursie wordt verzorgd bij agentschap Estancia Cristina (91-133) in 9 de Julio 69.

www.estanciacristina.com

Bosque Petrificado La Leone

Sinds een paar jaar is er rondom het terrein van de Estancia Santa Teresita bij de Cerro Los Hornos een versteend bos toegankelijk voor het publiek. Het ligt zo’n 110 km ten noorden van El Calafate niet ver van Lago Viedma.

Hier liggen grote stukken versteende boomstammen en botten van dinosaurussen, maar ook fossielen van meer dan honderd miljoen jaren oud. Men denkt dat door de gletsjers en rivieren deze stukken zijn meegevoerd naar de plek waar ze nu liggen. Want tijdens het ontstaan van het Andesgebergte waren er enorme vulkaanuitbarstingen en veranderde hier niet alleen het landschap, maar ook het klimaat. Zo kun je op drie plaatsen in Patagonië versteende bossen vinden: bij de stad Sarmiento, onder het dorpje Fitz Roy en hier bij La Leone.

Dit gebied wordt nog niet commercieel geëxploiteerd, zodat je nog vrij kunt rondlopen wel onder leiding van een gids die alles goed uitlegt. De wandeling duurt uur en alleen al het (maan)landschap en de reis er naartoe is indrukwekkend. Je luncht in Hotel La Leone, gebouwd in 1916, in zo’n typisch (golfplaten) bouwstijl die je overal in Patagonië. ziet. Je kunt deze excursie boeken bij Andes Expeditions of bij Morresi Viajes. Allebei in Av. del Libertador 131. De eerste is in lokaal en de andere in lokaal 6.

10 prachtige bestemmingen in Los Glaciares Nationaal Park en Argentinië