El Calafate en omstreken

Swipe

Naar het dorp El Chaltén

240 km ten noorden van El Calafate aan de andere kant van Lago Viedma liggen de bergen Fitz Roy (3405 m), Poincenot (3076 m) en Torre (3128 m). Het is niet ver van de Chileense grens en het imposante Campo de Hielo Sur isonderdeel van de grootste ijskap op het continent. 

De bekende bergbeklimmer Eric Shipton noemde dit gebied ‘een land van woeste stormen’ en dat maakt het zo moeilijk om de toppen van deze bergen te beklimmen en ze allemaal goed en helder te zien. Maar het is absoluut een bezoek waard naar deze bergen en het nabijgelegen dorpje El Chaltén. 

De natuurkundige, Francisco Perito Moreno gaf een van deze bergen de naam Fitz Roy naar de kapitein van de Beagle. Deze voer in 1834 samen met Darwin de Río Santa Cruz op en zij waren waarschijnlijk de eerste Europeanen die deze bergen van verre gezien hebben. De indianen in deze streek noemden de berg Chaltén, wat ‘god van de rook’ betekent. Zij zagen de bergen als goden en deze berg is en was vaak omringd door wolken.

Doordat de berg Fitz Roy constant een sluier van sneeuw of wolken om zich heen heeft, dacht men zelfs tot in 20ste eeuw dat het een vulkaan was. Pas in 1952 bedwongen twee Italianen, Terray en Magnone, deze berg. De top van de Cerro Torre werd pas in 1959 bereikt door de Italiaan Maestre, maar bewijzen zijn er niet. Zijn compagnon Egger werd dood gevonden. Maestre zelf was in zo’n slechte toestand dat hij acuut opgenomen moest worden. Daarna heeft men altijd getwijfeld aan hun prestatie. In 1970 wilde hij het nog een keer proberen met compagnons, maar dan met door compressoren aangedreven drilboren, wat grote protesten opleverde. In 1974 pas werd de berg officieel bedwongen door de Italiaan Casimiro Ferrari. Het is te doen om in één dag een bezoek te brengen aan deze bergen, maar ik raad je minstens twee of meer dagen in El Chaltén aan, want je kunt in dit gebied heerlijk wandelen en de natuur is er prachtig. Dit is het paradijs van de klimmers, wandelaars en kampeerders. 

Je volgt vanuit El Calafate de Ruta 40 en bij Hotel La Leone (na zo’n 110 km) is de enige plaats voor Chaltén waar je wat kunt drinken. Hiervandaan kun je trouwens, via een slechte (grind)weg, naar twee estancia’s aan de zuidkant van Lago Viedma, estancia Santa Teresita en Helsingfors. 

Je nadert Lago Viedma, een enorm meer van alleen maar gletsjerwater en zo’n 1100 km2 groot. Het is nu nog zo’n 110 km grotendeels langs dit meer naar El Chaltén, maar dan over de RP 23. Aan de overkant kun je in de verte al de gletsjer Viedma zien liggen. 

10 prachtige bestemmingen in Naar het dorp El Chaltén en Argentinië