Fabriano

Swipe

Fabriano

Fabriano (29.000 inw.), prov. Ancona.

Deze nijvere stad, met de oudste papierindustrie van Italië, heeft ook veel kunstschatten. Er is een ‘Museo della Carta (papier) e della Filigrana’. In de 14e en 15e eeuw bloeide hier een schildersschool, met als bekendste schilder Gentile da Fabriano.

Centraal ligt het Piazza del Comune met een monumentale fontein uit ca. 1300 en met loggia’s. Aan dit plein staan de S. Francesco, het Palazzo Comunale, het Bisschopspaleis met portico en de Torre del Orologio. Het strenge Palazzo del Podestà uit 1255 heeft drielingvensters en kantelen.

De Pinacoteca Comunale wordt bereikt via een open trap van het plein af. Er zijn hier veel schilderijen uit de school van Gentile da Fabriano, o.a. Nuzi, Ghissi e.a., ook Vlaamse gobelins uit de 17e en 18e eeuw.

De Dom San Venanzo dateert uit de 13e eeuw; het bezienswaardige interieur is meest 17e-eeuws. Er zijn schilderijen, o.a. van Gentileschi en fresco’s van Nuzi. Ook is kunst van de locale schilders Nuzi, Ghissi en Gentileschi te zien in de San Benedetto, de Santa Lucia en de S. Maria Maddalena. Ook Fabriano had te lijden onder de aardbeving van 26 september 1997.

Denemarken > Syddanmark > Fåborg-Standplaats

Faaborg Camping

Deze vriendelijke familiecamping ligt bij een oude boerderij in een bosrijke omgeving. Er is een deel met middelhoge loof-en naaldbomen. Op de...

v.a. 1680.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Fabriano en De Marken