Faial

Swipe

Faial

Enkele cijfers

• Bevolking: 14.994 inwoners (2011)
• Aantal steden: 1
• Aantal parochies: 13
• Oppervlakte: 172 km2.
• Maximum breedte: 14 km
• Maximum lengte: 21 km
• Hoogste punt: Cabeço Gordo (1043 meter)

Hoogtepunten

Faial wordt wel eens het blauwe eiland genoemd. Dit komt omdat er langs de wegen veel hortensias staan. Door de vele kleurcontrasten op het eiland krijgt Faial de eer als kleurrijkste eiland genoemd te worden. De vele tinten groen met de rode tinten van de ceders in combinatie met de hortensias en het grijze vulkaanlandschap zorgen inderdaad voor een gevarieerd kleurenpallet. Je vindt in het landschap nog tekenen van de eerste bewoners. Vlamingen hebben er windmolens neergezet die nog steeds in gebruik zijn. Ook de naam van het dorp Flamingos verraad de nationaliteit van de eerste bewoners.

Het is bij de bezoeker van de Azoren één van de populairste eilanden door de vele mogelijkheden die het eiland biedt.

Capelinhos

In 1957 barstte vlakbij het meest zuidelijke punt van het eiland een onderzeese vulkaan uit.

Deze uitbarsting duurde meer dan een jaar en legde een heel dorp onder de as. De vuurtoren die oorspronkelijk vlak aan de kust lag, ligt door de uitbreiding van het eiland meer landinwaarts. De eerste verdieping ligt nog onder de as die de vulkaan verspreidde en doet nu dienst als ondergronds museum. Dit moderne museum geeft uitleg over de uitbarsting van deze vulkaan en over wat vulkanische activiteit betekent voor de Azoren en de hele wereld. Beklim zeker eens de vuurtoren en geniet van het prachtige uitzicht over het maanlandschap en de zee.

Caldeira

Ook Faial heeft een prachtige caldeira. De krater ligt in het midden van het eiland en is 2 kilometer breed en 400 meter diep. De overvloed aan verschillende en soms zeldzame soorten flora zorgt ervoor dat de natuurliefhebber hier erg aan zijn trekken komt.

Horta

De grootste stad van het eiland is zeker de moeite van het bezoeken waard. De jachthaven wordt dagelijks bezocht door zeilers die de oversteek willen wagen naar de andere kant van de Atlantische oceaan. Ze komen er proviand inslaan en komen hun wilde verhalen vertellen aan andere zeilers in ‘Peters Café’ terwijl ze genieten van een gin and tonic. Peters café is zeker een bezoekje waard. Ze serveren er lekkere gerechten en de sfeer is er altijd aangenaam. Boven het café heeft de uitbater een privaat museum met een grote verzameling van beschilderde walvistanden (Scrimshaw). Koop een ticket en Peter geeft u vol enthousiasme de nodige uitleg. Loop ook eens langs de kaaimuur van de jachthaven en bewonder de schilderwerken die de zeelieden achterlieten. Ze laten een tafereel achter om een goede vaart af te dwingen bij de goden. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden.

Verder heeft de stad nog heel wat te bieden. Wandel door de straten en bezoek de kerken, kapellen en het 16de eeuwse fort van Santa Cruz en dit met een bijna constant zicht op de berg Pico.

Sport en ontspanning

Duikers komen hier graag hun hobby uitoefenen omdat Faial één van de beste plaatsen is om te duiken met blauwe haaien. Vissen, zeilen, surfen, zwemmen en kanoën zijn watersporten die hier ook populair zijn. Vanaf de jachthaven van Horta kun je ook gaan walvisspotten. Faial leent zich ook goed om te fietsen of paard te rijden. Wandelaars kunnen hier ook een goed bewegwijzerde wandeling uitkiezen. En voor de bezoeker die een adrenaline boost zoekt kan je vanuit Praia do Norte, Caldeira en Espalaca aan paragliding doen.

Rondreizen

Groepsrondreis Azoren

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door de Azoren verken je al wandelend het hoofdeiland São Miguel. Ontdek tijdens de wandelreis azuurblauwe meren, vulkanische...

v.a. 1169.00 p.p.

8 prachtige bestemmingen in Faial en Azoren