Arco di Augusto

Fano

Swipe

Fano

Fano (54.000 inw.), provincie Pesaro/Urbino.

Interessante handelsstad, vissers- en badplaats aan de Adriatische kust. Het was een belangrijke Romeinse kolonie onder de naam Fanum Fortunae; in de Renaissance heerste hier het geslacht Malatesta. In de zomer vinden er tal van muzikale manifestaties plaats in de Corte Malatestiana, de z.g. ‘Barocco in corte’.

Bezienswaardigheden

In het centrum ligt het Piazza XX Settembre met de Fortunafontein van Ambrosi uit 1593. Hier staat ook het Palazzo della Ragione uit 1299, een Romaans-gotisch gebouw met portico en een toren uit 1739. Opzij van het palazzo bereikt men via een renaissanceboog uit 1491 de binnenplaats van het Palazzo Malatesta met portaal, biforen en kantelen uit de 15e eeuw en een mooie loggia van Sansovino. In dit gebouw zijn het museum en de pinacotheek ondergebracht.

Museo Civico e Pinacoteca. (Open: 15 jun.-15 sept. 8.30-12.30 en 17-19, 16 sept.-14 jun. 8.30-13, zo. 8-13 uur, ma. gesloten). Men exposeert beneden archeologische vondsten, op de tussenverdieping moderne kunst en de munten- en medaillecollectie. Op de ‘piano nobile’, de eerste verdieping, is de Sala Malatestiana met de pinacotheek. Hier zijn werken van locale schilders als Morganti te zien, alsmede van andere scholen: Guernico, Reni, Guerrieri, Preti, Santi e.a.

De kathedraal uit begin 12e eeuw, heeft een portaal met Cosmatenwerk en een kansel uit de oude bouw. Fresco’s uit 1612 van Domenichino in de Cappella Nolfi. De S. Maria Nuova (16e eeuw) heeft een rijk portaal en bezit doeken van Perugino en Santi, met medewerking van de jonge Rafaël gemaakt.

Arche Malatestiane, twee tombes van de Malatesta, een in renaissancestijl (1460), de andere gotisch (1416), onder de portico van de voormalige kerk van S. Francesco.

Aan de Via Arco d’Augusto staat de gotische San Domenico, die in het barokke interieur fresco’s heeft uit de Umbrische school (Nelli) en de school van Rimini. Hier is het Diocesaan Museum met religieuze kunst.

Arco di Augusto. Deze Romeinse boog dateert uit de 2e eeuw, en werd opgericht op de plaats, waar de Via Flaminia de zee bereikte. Achter de boog zijn de sierlijke Logge di San Michele uit 1495.

De Viale delle Rimembranze, omzoomd door pijnbomen, gaat langs de ‘mure augustee’, met cilindrische torens. Aan het einde bereikt men de Rocca Malatestiana (15e eeuw), de burcht.

10 prachtige bestemmingen in Fano en De Marken